Oves znižuje visok holesterol

Prehrana, bogata s prehranskimi vlakninami iz ovsa znatno zmanjša vnetje črevesja, ki ga povzroča pri bolnikih z rakom povzroča obsevanje.

Oves bi lahko postal nova super hrana. Foto: Bigstock

Sistemsko vnetje je stanje, ko se v telesu sočasno odvijajo mnogi procesi, ki zahtevajo aktivacijo imunskega sistema. Na dolgi rok vodi v številne bolezni, znano pa je tudi, da nanj z načinom življenja lahko pomembno vplivamo sami. Eden od najbolj pomembnih dejavnikov vpliva je hrana. Tisto, kar pojemo, postaja vse pomembnejše tako pri bolj uspešnemu zdravljenju kot tudi pri preprečevanju nenalezljivih bolezni.

Odličen vir betaglukanov

Oves – čeprav ga večina ljudi ne mara, vsebuje mnoge zdravju koristne snovi. Evropska komisija je zanj odobrila zdravstveno trditev, da zmanjša raven slabega LDL holesterola v krvi. Oves je tudi vir betaglukanov, ki dokazano dvignejo imunsko odpornost, ter odličen vir prehranskih vlaknin. Prav slednje so se znašle v centru pozornosti raziskave, januarja letos objavljene v mednarodni strokovni reviji Nutrients.

Omejeni vnos prehranskih vlaknin

Oves bi lahko postal nova super hrana za bolnike, ki imajo težave s holesterolom. Predklinična študija, ki so jo skupaj izvedli raziskovalci na Univerzi Göteborg, Univerzi Lund in Univerzi South Australia, je pokazala, da ovseni kosmiči eliminirajo kronično škodo na prebavilih, ki jo povzroči vnetje. Spoznanje je v nasprotju z do sedaj veljavnimi priporočili. “Bolnikom s kroničnim vnetjem pogosto svetujemo omejeni vnos prehranskih vlaknin. Z njimi bogata živila naj bi namreč poslabšala napihnjenost in povečala drisko. V resnici je obratno: premalo prehranskih vlaknin poslabša toksične učinke zdravljenja na prebavila,” pravi dr. Andrea Stringer iz Univerze South Australia,

Vpliv na citokine in zmanjšanje vnetja

“Primerjali smo učinke diete z visoko vsebnostjo prehranskih vlaknin in diete brez njih. Ugotovili smo, da je prehrana brez prehranskih vlaknin pospešuje nastajanje citokinov, kar povzroči povečano vnetje prebavnega sistema. Povečano prisotni so še dolgo po zdravljenju. Nasprotno pa prehrana, bogata z vlakninami, zmanjša prisotnost citokinov. To kratkoročno ter dolgoročno zmanjša vnetje,« nadaljuje Stringer.

Težave s črevesjem po radioterapiji

Težave s črevesjem po radioterapiji so problematične za mnoge kronične bolnike . “V Evropi približno milijon bolnikov po zdravljenju trpi zaradi gastrointestinalnih simptomov. Učinkovitega zdravljenja zoper tovrstne težave doslej nismo poznali. Zdaj pa smo ugotovili, da nekatera vnetja lahko preprečimo s preprosto prilagoditvijo ravni prehranskih vlaknin. Izboljšamo dolgoročno zdravje in včasih morda celo rešimo življenje bolnikov,« še pove Stringer.

Betaglukani »opravili« z antraksom

Oves, ki ga običajno ga uživamo v obliki ovsenih kosmičev, je stari znanec medicine. Najnovejša «zmaga«, ki si jo je priboril, je lani s strani EFSA odobrena zdravstvena trditev, da znižuje raven škodljivega LDL holesterola. Preteklost ovsa oziroma polisaharidov v njem pa so zaznamovale še druge zmage, ki so za splošno javnost ostale skrite. Ena od največjih gre na račun betaglukanov. Oves jih ima v izobilju, vendar tudi nekatera druga živila z njimi ne skoparijo (na primer pivski kvas).

Znanstveniki so testne miši razdelili v dve skupini: ena je dva tedna jedla z betaglukani bogato hrano, druga pa ne. Po dveh tednih so obe skupini okužili z bakterijo bacillus anthracis, ki povzroča antraks. Po 12 tednih od okužbe so poginile vse miši, ki niso jedle betaglukanov, ter 40 odstotkov tistih, ki so jih. Raziskavo v celoti najdete TUKAJ.

Povezavo do objave v reviji Nutrients najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj