Prestopite stara mestna vrata in stopite nazaj v čas

Avtor: R. M. Z.

Narava je bila do Vrsarja in okolice z arhipelagom osemnajstih otokov zelo velikodušna; tam najdete ene izmed najlepših kotičkov Sredozemlja, ki že več stoletij navdihujejo popotnike – med njimi Casanovo. S kolesom, peš ali z ladjico se lahko odpravite raziskovat številne lokalne zanimivosti.

Prav tako se lahko odpravite na katerega izmed poletnih festivalov, ki jih opisujemo v nadaljevanju, saj boste lahko podoživeli tudi utrip nekdanjega življenja.

Vrsar Porto Fest

(30. maja; 4. in 5. junija; 7. in 8. julija; 4. in 5. avgusta ter 18. septembra)

Vrsar Porto Fest je nov festival, s katerim želijo ohraniti in negovati lokalno tradicijo ter poudariti pomen zaščite in cenjenja avtohtonih, izvirnih specialitet. Namen festivala je tudi spodbuditi lokalne gostince, da vztrajajo pri ohranjanju tradicije in ustvarjalnem razvoju novih izdelkov. Dogodek, ki se bo odvijal ob vrsarski obali, bo spajal tradicionalne in sodobne prvine istrskih kulinaričnih specialitet, pijač in koktajlov. Obiskovalci bodo lahko ob ugodnih cenah pokušali raznolikost okusov jedi z mesom, ribami, s testeninami …, za zabavo v sproščenem vzdušju pa bodo poskrbeli s koncerti, z odličnimi vini, domačimi ‘rakijami’ in z okusnimi koktajli.

Stari semenj pod kaštelom

(od 19. do 20. junija)

Stari semenj pod kaštelom (Wine and fun festival) se odvija konec junija v vrsarskem starem delu mesta, v okolici starih mestnih vrat, na trgih in uličicah, ki peljejo do cerkve, in na prekrasnih vrsarskih razglednih točkah. Na stojnicah bodo ponujali prigrizke, pršut, sir, vino in domače likerje, med in medene izdelke, starinske suhe kolačke, s sladkorjem posute mandlje in ‘fritule’ (miške) ter druge avtohtone izdelke pa tudi kamnite in lesene spominke. Pri grajskih vratih bodo obiskovalce pričakali tradicionalno oblečeni stražarji, ki jih bodo popeljali na trg, opremljen v slogu časov, ko je Vrsar obiskoval slavni pustolovec in osvajalec ženskih src Giacomo Casanova (sredina 18. stoletja).

Vodiči v srednjeveških kostumih bodo gostom predstavljali odlomke iz vrsarske zgodovine, še posebej zanimivosti iz Vrsarskega statuta iz leta 1609, ki je določal pravila življenja v tedanjem Vrsarju, kot so: način poslovanja krčem, nadzor kakovosti vina, odpiralni in zapiralni čas mestnih vrat, nadzor nad vstopom tujcev, predpisi o higieni in komunalni ureditvi ter tako naprej. Za zabavo in dobro voljo bodo poskrbeli ulični zabavljači in glasbeniki, v večernih urah pa bodo na sporedu kitarski koncerti in nastopi etnoglasbenikov.

Casanovafest

(od 25. do 26. junija)

Poletje ima v sebi nekaj vznemirljivega – z omamnimi vonjavami, vzburljivimi dogodivščinami in z romantičnimi ljubeznimi –, kar je občutil tudi Giacomo Casanova, ljubezenski pustolovec svetovne slave. V Vrsarju se je ustavil in ljubimkal dvakrat, o čemer govorijo njegovi avtobiografski spomini. Uživanje ob čudovitih ženskah, obilici hrane in ob vrhunskem refošku med vročimi junijskimi nočmi – to je kratek opis Casanovovega prebivanja v Vrsarju. Danes ga njemu v spomin zaznamujejo s Casanovafestom, festivalom ljubezni in erotike.

Casanovafest, festival ljubezni in erotike, je dogodek, ki slavi zgodovinsko povezanost slavnega zvodnika Casanove in Vrsarja. Ljubezen in erotika sta namreč neizčrpen vir navdiha, zato festival prek različnih umetniških področij (književni večeri, razstave, predavanja, gastronomski užitki, filmske projekcije in glasbeni dogodki) oživlja večno temo in brezčasna razmišljanja o ljubezenskih odnosih. Takih, kot jih je tudi Casanova najprej intenzivno doživljal, potem pa slikovito opisal v svojih spominih.

Festival Casanovafest predstavlja vrhunec uživanja v pristnem ambientu in naravnih vrsarskih lepotah, prepletenih z erotičnim pogledom na obdobje Casanovovega prebivanja v mestu.                                                                                            

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj