Motnje dihanja v spanju pomembne tudi pri sladkorni bolezni?

Avtor: dr. Karin Kanc

Gospod/gospa, ali imate težave s spanjem? Ste neprespani? Smrčite? Ali pred televizijo pogostokrat zadremate? Ali vas monotona vožnja z avtomobilom uspava? To je le nekaj vprašanj, ki jih pogostokrat zastavim ljudem, ki obiskujejo mojo ordinacijo za sladkorno bolezen. 

Obstruktivna spalna apneja (OSA) ali prekinitev dihanja v spanju je pogosta spremljevalka ljudi, ki se zdravijo zaradi sladkorne bolezni. Nanjo pomislim vedno pogosteje, prve bolnike pa sem na testiranje napotila na Kliniko Golnik že okoli leta 2010. Še posebej, če nam bolnik pritrdilno odgovori na zgornja vprašanja ali pa na še več vprašanj v strukturiranem vprašalniku, ki vsebuje zgornja in še nekaj drugih vprašanj, je verjetnost za OSA velika. Nemalokrat imam pred seboj človeka, ki ima zelo težko vodljivo sladkorno bolezen in krvni tlak na štiri in večtirni terapiji ter je čez dan zelo zaspan in se težko odloči za kakršnokoli dejavnost, kar (poleg smrčanja) opazijo tudi domači. 

Tak človek se velikokrat spoprijema še z debelostjo, vendar ta ni »obvezna«, saj imajo OSA tudi suhi ljudje – enostavno vsi tisti, ki se jim zgornja dihala med spanjem zapirajo. Tako koncentracija kisika v krvi upada, človek se lahko zbudi vsako uro, in če nato še odvaja vodo, zmotno misli, da je problem v ledvicah, mehurju ali prostati. Pogosto prebujanje, tudi če ni do popolne budnosti, povzroča hud stres in izločanje stresnih hormonov. Posledica slednjih je poviševanje glukoze v krvi, saj trebušna slinavka s svojim izločanjem inzulina ni kos vsakodnevnemu prebitku izločenih stresnih hormonov. Če je prekinitev dihanja v spanju 30 in več na uro, gre pri takem človeku za hudo obliko OSA in je nadaljnja diagnostika usmerjena tudi k izbiri primerne terapije. Redko je potrebna operacija denimo žrela. Najpogosteje lahko takim bolnikom pomagamo s t. i. masko cPAP. Priključena je na aparat za vpihovanje zraka iz sobe v pljuča pod točno določenim tlakom, ki na ta način vzdržuje dihalne poti razprte in primerne za učinkovito dihanje.

Po uporabi maske ljudje občutijo veliko olajšanje in povedo, da jim je nočna maska z napravico za vpihovanje zraka najboljša prijateljica. Vedno jo nosijo s seboj, tudi na poslovna potovanja, ki morda trajajo le nekaj dni. Pred kratkim mi je eden od naših bolnikov, ki so mu sum na OSA na Kliniki Golnik potrdili, povedal, da sta se mu povrnili moč in zbranost misli, kot ju je nazadnje imel pred mnogimi leti. Izgubil je tudi nekaj kilogramov, saj ima več energije za gibanje in ga po kosilu ne »vleče« več le v posteljo, pač pa ven, na sprehod v lep pomladanski dan. Na njegovo veliko srečo se je izboljšala tudi urejenost sladkorne bolezni in od tod verjetno njegova na novo najdena moč.n

Diagnoza OSA je kot neke vrste blagoslov, saj lahko z redno uporabo maske cPAP, ki je ustrezno nastavljena, ubijemo več muh na en mah. Le katere? Zagotovo se zniža krvni tlak, človek se aktivira, kar pogostokrat privede do znižanja telesne teže. T udi urejenost sladkorne bolezni se izboljša in ljudje so presrečni, da odslej urinirajo le 2- do največ 3-krat na noč. Vsakokrat, ko nekomu določijo diagnozo OSA, si mislim: še eden od srečnežev z zdravljenjem, ki resnično skozi dihanje zdravi celo telo (in morda še dušo!) ter je tudi za domače pravo olajšanje.

Če vas zanima še kaj več, o tem povprašajte svojega zdravnika ali pa se oglasite pri nas.

Srečno!

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj