Obiščite Kneippov vrt

Avtor: R. M. Z.

Januarja 2015 so se začela dela za ureditev vrta zdravilnih rastlin v hotelu Delfin v Izoli. Idejni pobudnik vrta je Vladimir Vremec, strokovnjak za hortikulturo in urejanje krajine, za arhitekturo pa je poskrbel arhitekt Aleksander Bizjak. Pri ureditvi vrta sodeluje tudi botanični vrt iz Ljubljane.

Vrt bo sestavljen iz več sklopov, in sicer iz cvetočega travnika (primeren za boso hojo po travi), iz vrta zdravilnih rastlin, zelišča Krasa in Istre ter iz osrednjega dela vrta, ki ga predstavlja Kneippov vrt (rastline, ki jih je pri delu uporabljal Sebastjan Kneipp). Skozi vrt bo urejena krožna pot, ob kateri bodo tudi korita za hladne oblive rok in nog. Obiskovalci se bodo tu lahko sprehajali, posedeli na klopcah, se razgibavali pod strokovnim vodstvom ter ne nazadnje uživali v vonjavah številnih rastlin.

Mnoge od teh rastlin, ki jih bomo našli v vrtu, imajo zelo lepe vonjave, druge navdušujejo s svojimi barvami cvetov, tretje so zanimive zaradi barve listov, nekatere se bleščijo v soncu, druge so vse dlakave. Tudi na otip je vsaka drugačna. Sprehajati se med temi rastlinami pomeni sprehajati se med tem, kar je tisočletja služilo človeku za lajšanje bolezni in drugih težav. Rastline so še dandanes lahko izvor za zdravila, čeprav se danes večina učinkovin, pridobljenih iz rastlin, že umetno sintetizira. A kljub temu je bilo najprej treba njihove učinke spoznati in prepoznati, kar pa so omogočile rastline. Še danes so različne rastline vir raziskovanj farmacevtske industrije, ki jih kasneje poskuša sintetično pridelati.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj