Kanabinoidi dolgoročno poslabšajo simptome KOPB

Za kronično obstruktivno pljučno bolezen je značilno upadanje pljučne funkcije in zoženje dihalnih poti. Bolezen je neozdravljiva in napredujoča, najpogosteje zbolevajo kadilci.

Bolniki s KOPB imajo na splošno večje tveganje za akutni infekcijski bronhitis in pljučnico. Možno je, da se zaradi zaradi imunosupresivnega učinka peroralnih kanabinoidov še poveča. Foto: Bigstock

Nova študija kaže, da je uporaba peroralnih kanabinoidnih zdravil na recept povezana s povečanim številom neugodnih izidov pri starejših bolnikih s kronično obstruktivno pljučno boleznijo (KOPB). Raziskavo so izvedli na Univerzi Toronto, objavili pa v visoko vplivni strokovni reviji Thorax.

Kanabinoidi pogosta izbira pri bolnikih s KOPB

Bolniki s KOPB vse pogosteje uporabljajo sintetična peroralna kanabinoidna zdravila za zdravljenje kroničnih mišično-skeletnih bolečin, nespečnosti in refraktarne dispneje. S tem si delajo medvedjo uslugo. Jemanje oralnih kanabionidov pogosto simptome KOPB še poslabša.

Z uporabo podatkov baze ICES za provinco Ontario so raziskovalci ocenili obolevnost in umrljivost pri bolnikih s KOPB, starih 66 let ali več, ki so jemali nabilon ali dronabinol. Gre za dve sintetični peroralni kanabinoidni zdravili. Osredotočili so se na prvih 60 dni po po začetku jemanja. Splošna analiza ni potrdila, da bi bila uporaba kanabinoidov povezana s povečanim številom hospitalizacij zaradi KOPB ali pljučnice. Prav tako niso dokazali povezave med nabilonom in dronabinolom ter ambulantnimi poslabšanji dihal. Bolniki, ki so ju jemali, tudi niso pogosteje iskali pomoči na urgenci, prav tako niso pogosteje umirali zaradi KOPB ali pljučnice.

Umrljivost večja za nekajkrat

Toda – kot se v medicini pogosto dogaja, se je na dolgi rok pokazala drugačna zgodba. Ko so raziskovalci primerjali umrljivost zaradi kateregakoli vzroka med bolniki s KOPB, ki so jemali oralne kanabinoide in tistimi, ki jih niso, so prišli do presenetljivih spoznanj. Pri prvih je bila umrljivost za neverjetnih 64 odstotkov višja. Celo več – v skupini, ki v zadnjem letu ni imela nobenega poslabšanja KOPB, je pa zaradi spremljajočih simptomov (nespečnost itd.) začela jemati kanabinoide, se je umrljivost povečala za trikrat.

Odmerek igra pomembno vlogo

Raziskovalci so odkrili tudi neposredno povezavo med predpisanim odmerkom oralnih kanabinoidov ter pogostnostjo hospitalizacij zaradi poslabšanja KOPB – vključno s pljučnico. “Pri starejših bolnikih s KOPB, ki začnejo na novo jemati kanabinoidne pripravke na recept, obstaja znatno večje tveganje za neželene učinke,” pravijo avtorji raziskave, in dodajajo, da “kanabinoidi morda niso varnejša alternativa opioidom pri starejši odrasli populaciji s KOPB.”

Imunosupresivni učinek peroralnih kanabinoidov

Dr. Donald Tashkin iz Medicinske fakultete David Geffen (UCLA), je za Reuters Health po elektronski pošti povedal: “Bolniki s KOPB imajo na splošno večje tveganje za akutni infekcijski bronhitis in pljučnico. Možno je, da se zaradi zaradi imunosupresivnega učinka peroralnih kanabinoidov še poveča. Kar pa še posebej preseneča, pa je to, v kako sorazmerno kratkem času se to zgodi. Smotrno bi bilo, da se starejšim bolnikom s KOPB ne predpisuje visokih odmerkov oralnih kanabinoidov (nabilona in drugih).”

Povezavo do izvirne objave najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj