Galna kislina zniža markerje osteoartritisa v hrustančnih celicah

Galna kislina, s katero so še posebej bogati zeleni čaj, česen in lanena semena, v kombinaciji z razreznimi vajami zmanjša markerje osteoartitisa v hrustančnih celicah, poročajo raziskovalci Washington State University.

Raztezanje, ki deluje kot vaja za samo celico, skupaj z galno kislino zmanjša označevalce vnetja – kar pomeni, da nam je uspelo obrniti osteoartritis, pravijo avtorji raziskave. Foto: Bigstock

V raziskavi, ki so jo sredi decembra letos objavili v strokovni reviji Experimental Cell Research, so preučili vpliv galne kisline na celice, ki so jih vzeli iz kolen pri bolnikih z artritiom. Kombinacija galske kilsine in fizične aktivnosti – v obliki raztezanja celic, je znižala vnetne markerje v celicah. Prav tako se je izboljšalo nastajanje beljakovin, ki jih običajno najdemo v zdravem hrustancu. Ugotovitve nakazujejo nove možnosti zdravljenja osteoartritisa. “Raztezanje, ki deluje kot vaja za samo celico, skupaj z galno kislino zmanjša označevalce vnetja – kar pomeni, da nam je uspelo obrniti osteoartritis,” je povedala Haneen Abusharkh, vodilna avtorica študije.

Galna kislina pomembno zmanjšala vnetje

Avtorji so uporabili osteoartritične hrustančne celice iz darovanih kolen, odvzetih med operacijo zamenjave sklepov v regionalni bolnišnici Pullman. V laboratoriju so jih namnožili in na njih najprej testirali vpliv dokazanih antioksidantov – vključno z vitaminom C, vitaminom E in kurkuminom. Antioksidanti nevtralizirajo proste radikale – nestabilne atome, ki so posledica oksidativnega stresa ter poškodujejo celice in tkiva. Laboratorijski testi so pokazali, da je galna kislina najučinkovitejši antioksidant za nevtralizacijo prostih radikalov v osteoartritičnih hrustančnih celicah. Celice so nato raztegnili s pomočjo s pomočjo citoraztegovalnika – s čimer so poustvarili raztezanje v kolenu pri hoji.  Kombinacija obojega je pomembno zmanjšala označevalce vnetja, znane kot matriksne metaloproteinaze. Povečalo je odlaganje kolagena in glikozaminoglikanov – spojin, ki dajejo vezivnemu tkivu celovitost, natezno trdnost in odpornost na tlačne sile zaradi vpliva telesne teže na sklepe. Raztezanje in galna kislina sta povečala tudi izražanje dveh drugih proteinov, specifičnih za hrustanec.

Aavtologna implantacija hondrocitov

Osteoartritis je najpogostejša mišično-skeletna bolezen na svetu, ki prizadane predvsem starejše od 65 let.  Pride do poškodbe ali obrabe hrustanca v sklepih, kar povzroča bolečine in omejuje gibanje. Običajne terapije vključujejo protibolečninska zdravila (na primer nesteroidne antirevmatike – NSAR) ali  zamenjavo sklepa – ki pa bolniku običajno ne povrne gibanja v enaki meri, kot je bilo pred boleznijo. Novejša oblika zdravljenja je avtologna implantacija hondrocitov ali ACI. Gre za metodo, pri kateri odvzamejo hrustančne celice iz sklepa, jih namnožijo in vrnejo v prizadeto sklep. Trenutno celic pred ponovno implantacijo ne zdravijo, ka povzroči tvorbo šibkejšega, vlaknastega hrustavca, ugotavljajo avtorji. “Pri naši metodi gre za »napredno tehniko za “izdelavo” regenerativnega hrustanca v laboratoriju, ki ga vsadimo v lezije in s tem odložimo zamenjavo sklepa oziroma celo dosežemo, da le-ta sploh ni potrebna,” pojasnjujejo. Študija je prinesla tudi nove dokaze o koristih uživanja z antioksidanti bogatih živil.

Povezavo do izvire objave najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj