Zakaj ljudje s prekomerno težo pogosteje posegajo po opioidih

Opioidi so eno od (pre)pogosteje predpisanih zdravil, odvisnost od njih pa v razvitem svetu dosega epidemične razsežnosti. Zadnje ugotovitve kažejo, da ljudje s prekomerno telesno težo po njih posegajo bistveno pogosteje kot tisti z normalno telesno težo.

Kar četrtina četrtina receptov za opioide v zadnjih petnajstih letih je bila predpisana ljudem s prekomerno telesno težo. Foto: Bigstock

Za več kot četrtino receptov, ki jih zdravniki v razvitem svetu predpišejo za opioide, je vzrok debelost ali prekomerna telesna teža. Med razlogi za predpisovanje prevladujeta osteoartritis in bolečine v hrbtenici. Povezavo med uporabo opioidov in debelostjo potrjujeta tudi dve novi študiji.

Telesna teža in opioidi

V prvi so preučevali korelacijo med debelostjo in jemanjem močnih protibolečinskih zdravil. Uporabili so bazo podatkov z zapisi o izdanih receptih za več kot 60 milijonov ljudi. V končno analizo so zajeli 565 tisoč tistih, ki so bili v letu 2016 stari od 34 do 64 let in za katere so poznali indeks telesne mase. Nato so predpisane recepte razvrstili v skupine glede na to, kdaj so bili predpisani: eno leto pred diagnozo debelosti, ob diagnozi debelosti ali eno leto po diagnozi debelosti.

Višji ITM, pogostejše predpisovanje oioidov

Ugotovili so, da višji kot je bil ITM preiskovanih oseb, pogostejše je bilo predpisovanje opioidov. Največja verjetnost za dolgotrajno jemanje opioidov (ki vodi v odvisnost) je bila pri ljudeh s tretjo stopnjo debelosti. Četrtina receptov za opioide v zadnjih petnajstih letih je bila predpisana ljudem s prekomerno telesno težo, še piše v poročilu, objavljenem v American Journal of Preventive Medicine.

Vzrok osteoartritis in bolečine v hrbtu

Drugo raziskavo so izvedli raziskovalci Boston University School of Public Health (BUSPH), ugotovitve pa objavili v reviji JAMA. Posvetili so se vzrokom za predpisovanje opioidov ter ugotovili, da na osteoartritis in bolečine v hrbtenici odpade kar polovica predpisanih receptov. Uporabili so podatke iz Medical Expenditure Panel Survey o več kot 89 tisoč odraslih, starih od 30 do 84 let. Pregledali so, koliko od njih jih je opioide nepretrgano jemalo vsaj 10 mesecev.

Ugotovili so, da je bila prekomerna teža pomemben dejavnik dolgoročnega predpisovanja. Preiskovanci z indeksom telesne teže od 25 do 30 (prekomerna telesna teža) so po opioidih posegali za 24 odstotkov pogosteje kot tisti z normalno telesno težo, preiskovanci z debelostjo 3. stopnje pa kar 158 odstotkov pogosteje. Kot razlog predpisovanja so bile najpogosteje navedene bolečine v sklepih, bolečine v hrbtu ter poškodbe mišic.

Izziv za javno zdravstvo

“Epidemija odvisnosti od opioidov je močno povezana z njihovo lahko dostopnostjo. Gre za legalna zdravila, predpisana na recept, pri katerih število ponudnikov iz leta v leto narašča,” je povedal prof. dr. Andrew Stokes iz BUSPH, ki je vodil obe študiji. Izpostavil je, da so načrtovalci zdravstvene politike pred velikim izzivom. Sočasno se bodo morali lotiti dveh zahtevnih nalog: debelosti in odvisnosti od zdravil.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj