Zakaj se zredimo, ko postanemo starejši?

Za večino ljudi velja, da v drugi polovici življenja težko ohranjajo telesno težo,ne glede na to, kako telesno aktivni so. Nekaerim pa go ne uspel. Strokovnjaki so se dolgo ukvarjali z vprašanjem, zakaj se to zgodi. Zdaj kaže, da jim je uganko uspelo razvozlati.

Starejši kot smo, vse težje ohranjamo normalno telesno težo. Staranje namreč – med drugim, zmanjša sposobnost celic za shranjevanje in izkoristek lipidov. Foto: Bigstock

Popolnoma normalno je, da na starost pridobimo nekaj kilogramov. Tudi indeks telesne mase je do starejših bolj prizanesljiv: spodnja meja je 23, medtem, kot je pri mlajših odraslih 19. Vzrok za spremembo priporočil je kar nekaj študij, ki so pokazale, da starejši od 55 let z indeksom telesne mase med 23 in 29 živijo dlje in so tudi bolj zdravi. Vendar se mnogi na starost zredijo precej več.

Spremeni se presnova lipidov

Zadnja študija raziskovalcev Inštituta Karolinska prinaša nova spoznanja o fenomenu pridobivanja telesne teže na starost. Zgodi se kljub temu, da ljudje ne spremenijo prehranskih navad in se tudi s športom ukvarjajo enako, kot prej. Staranje zmanjša sposobnost celic za shranjevanje in izkoristek lipidov. Rezultate študije, pri kateri so švedski raziskovalci združili moči s francoskimi (Univerza Lyon), so pred nekaj dnevi objavili v reviji Nature Medicine. Ugotovili so udi, da se sposobnost celic za shranjevanje in izkoristek lipidov (lipidna presnova) s starostjo zmanjšuje, kar pospeši kopičenje odvečnih kilogramov.

S starostjo se presova spremeni

Lipidi so bistveni sestavni deli celičnih membran vseh celic. Gre za organske spojine, katerih glavna značilnost je, da se ne topijo v vodi. V organizmu imajo zelo raznoliko vlogo: nekateri so viri energije, drugi so zadolženi za tvorbo celičnih membran. S staranjem pa se njihovo delovanje spremeni. Raziskovalci so 13 let preučevali lipide pri 54 moških in ženskah. V tem času se je pri vseh, na glede na to, ali so se zredili ali shujšali, presnova lipidov spremenila. Telo je postalo vse manj sposobno porabljati shranjeno energijo. Če procesa niso uravnotežili z vnosom manj kalorij, so se ljudje zredili v povprečju za 20 odstotkov na leto.

izvirno objavo nadete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj