Nekaj kilogramov več na starost ne škodi – ampak, zakaj sploh pride do tega

Za večino ljudi velja, da v drugi polovici življenja težko ohranjajo telesno težo,ne glede na to, kako telesno aktivni so. Nekaerim pa go ne uspel. Strokovnjaki so se dolgo ukvarjali z vprašanjem, zakaj se to zgodi. Zdaj kaže, da jim je uganko uspelo razvozlati.

Starejši kot smo, vse težje ohranjamo normalno telesno težo. Staranje zmanjša sposobnost celic za shranjevanje in izkoristek lipidov. Foto: Bigstock

Popolnoma normalno je, da na starost pridobimo nekaj kilogramov. Tudi indeks telesne mase je do starejših bolj prizanesljiv. Vzrok za spremembo priporočil je kar nekaj študij, ki so pokazale, da starejši od 55 let z indeksom telesne mase med 23 in 29 živijo dlje in so tudi bolj zdravi. Vendar se mnogi na starost zredijo precej več.

Spremeni se presnova lipidov

Raziskava Inštituta Karolinska prinaša nova spoznanja o fenomenu pridobivanja telesne teže na starost. Zgodi se kljub temu, da ljudje ne spremenijo prehranskih navad in se tudi s športom ukvarjajo enako, kot prej. Zakaj torej pride do tega? Staranje zmanjša sposobnost celic za shranjevanje in izkoristek lipidv, kar pospeši kopičenje odvečnih kilogramov.

S starostjo se presova spremeni

Lipidi so bistveni sestavni deli celičnih membran vseh celic. Gre za organske spojine, katerih glavna značilnost je, da se ne topijo v vodi. V organizmu imajo zelo raznoliko vlogo: nekateri so viri energije, drugi so zadolženi za tvorbo celičnih membran. S staranjem pa se njihovo delovanje spremeni. Raziskovalci so 13 let preučevali lipide pri 54 moških in ženskah. V tem času se je pri vseh, na glede na to, ali so se zredili ali shujšali, presnova lipidov spremenila. Telo je postalo vse manj sposobno porabljati shranjeno energijo. Če procesa niso uravnotežili z vnosom manj kalorij, so se redili v povprečju za 20 odstotkov na leto.

Viri:

Gill LE, Bartels SJ, Batsis JA. Weight Management in Older Adults. Curr Obes Rep. 2015;4. doi:10.1007/s13679-015-0161-z

Hubner S, Boron JB, Koehler K. The Effects of Exercise on Appetite in Older Adults: A Systematic Review and Meta-Analysis. Front Nutr. 2021;8. doi:10.3389/fnut.2021.734267

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj