Umetna sladila povečujejo lakoto

Umetna sladila pri ženskah in ljudeh z debelostjo povečujejo lakoto, kažejo najnovejše ugotovitve. To je v nasprotju z doslej uveljavljenim splošnim prepričanjem, da umetna sladila na lakoto nimajo posebnega vpliva oziroma da jo celo zavirajo.

Uživanje umetno sladkanih pijač povzroči večji občutek lakote, kar posledično povzroči večji energijski vnos. Foto: Bigstock

V študijii, objavljeni konec septembra 2021 v ugledni strokovni reviji JAMA Open, je raziskovalna ekipa  iz Keck School of Medicine potrdila vpliv sukraloze na delovanje možganov. Pri ljudeh z debelostjo in ženskah se je po zaužitju s sukralozo sladkane pijače povečala aktivnost v možganskem centru za nagrajevanje. Ženske so tudi zaužile več hrane – v primerjavi s tistimi, ki so spile pijačo, sladkano z “navadnim” sladkorjem.

Večja občutljivost na umetna sladila

“Uspelo nam je pokazati, da so ženske in ljudje z debelostjo lahko bolj občutljivi na umetna sladila,” je v sporočilu za javnost zapisala višja avtorica dr. Kathleen Page, izredna profesorica medicine na Keck School of Medicine. “Pri njih lahko uživanje umetno sladkanih pijač povzroči večji občutek lakote, kar posledično povzroči večji energijski vnos. Ugotovitve pod vprašaj postavljajo tudi hujšanje s pomočjo umetnih sladil in dokazujejo, da je njihovo mesto v zdravi prehrani sporno. Nekatere študije celo kažejo, da umetna sladila lahko prispevajo k povečanju telesne mase, sladkorni bolezni tipa 2 in drugim presnovnim motnjam,” poudarja.

Preučili možgansko aktivnost in presnovne odzive

Raziskovalci so preučili možgansko aktivnost, presnovne odzive in prehranjevalno vedenje po zaužitju sukraloze (umetno sladilo) v primerjavi s saharozo (beli sladkor) med 74 zdravimi mladimi odraslimi. Imeli so širok razpon indeksa telesne mase  – od 19,18 do 40,27. Tekom eksperimenta so jih razdelili v 3 skupine. Ena je zaužila 300 mililitrov vode, druga pijačo, sladkano s saharozo, tretja pa pijačo, sladkano s sukralozo. Vsem so pred in po zaužitju pijače tudi vzeli vzorec krvi. Potem so jim pokazali slike hrane in z MRI merili nevronski odziv. Posamezniki z debelostjo, vendar ne s prekomerno telesno težo ali zdravo težo, so po zaužitju sukraloze (v primerjavi s saharozo) pokazali večje nevronske odzive zlasti v medialni in orbitalni prefrontalni skorji. Poleg tega ženske (ne pa moški) zaužile več hrane med samopostrežnim obrokom po testu.   

Poslabšanje odzivnosti na ostalo hrano

Študija je zelo pomembna, ker prikazuje možne učinke sladil na podlagi debelosti in spola, piše v spremnem komentarju Stephanie Kullmann iz Inštituta za presnovne bolezni Helmholtz Zentrum M ü nchen. »Dodajanje nehranilnih sladil v našo prehrano za povečanje sladkosti lahko poslabša odzivnost možganov na ostalo hrano. To ima negativne posledice za prehranjevalno vedenje in presnovo, zlasti pri ženskah.”

Povezavo do raziskave najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj