Kako hrana spremeni delovanje zdravil

Navajeni smo, da zdravila hitro odnesejo težave in poskrbijo, da smo pripravljeni na nove izzive, ki jih pred nas postavlja življenje. Koliko pa vemo o tem, kako na njihovo delovanje vpliva hrana?

Zdravila se jemljejo lahko neodvisno od hrane z dovolj tekočine oz vode, ne s sokom, čajem, mlekom, kavo, kokakolo in seveda tekom zdravljenja z zdravili se izogibamo pitju alkoholnih pijač. Foto: Bigstock

Seveda lahko uživanje določene hrane spremeni delovanje zdravil. Hrana lahko zmanjša učinke zdravil, lahko jih poveča, lahko tudi pozitivno deluje in izboljša prenašanje zdravil. Farmacevti v lekarnah imamo pomembno vlogo v zdravstvenem timu in seveda je naša naloga, da pacientom oz našim obiskovalcem svetujemo pravilno jemanje zdravil, ki vključujejo tudi momente uživanja predvsem prepovedane hrane z določenimi zdravili zato, da so zdravila lahko varna in učinkovita, uvodoma pojasni Suzana Levanič.

»Zdravila se jemljejo lahko neodvisno od hrane z dovolj tekočine oz vode, ne s sokom, čajem, mlekom, kavo, kokakolo in seveda tekom zdravljenja z zdravili se izogibamo pitju alkoholnih pijač. Določena zdravila moramo vzeti s hrano, to je tik pred jedjo, med jedjo ali po jedi, zato, da hrana izboljša prenašanje zdravila oz. zmanjša neželene učinke zdravila. Določena zdravila lahko vzamemo na prazen želodec, to pomeni eno uro pred jedjo ali dve uri po jedi, ker je nastop delovanja zdravila hitrejši.«

Hrana ima zelo pestro sestavo, v njej pa so seveda tudi snovi, ki vplivajo tako na absorpcijo kot fiziološko delovanje različnih substanc. Na Inštitutu za nutricionistiko se sicer ukvarjamo predvsem s hranili, kjer tudi prihaja do takšnih interakcij. Če na primer nekdo ni ustrezno preskrbljen s kalcijem, je ta mineral smotrno dodajati, vendar pa je učinkovitost dodajanja lahko zelo odvisna tudi morebitnega sočasnega uživanja živil. Hkratno uživanje kalcija in rabarbare, ki vsebuje precej oksalne kisline, na primer povzroči tvorbo netopnega kalcijevega oksalata, kar bistveno zmanjša biološko uporabnost kalcija. Temu se lahko izognemo tako, da rabarbaro zaužijemo ob drugem obroku. To je le primer, kako hrana vpliva že na absorpcijo hranil, še veliko večji izziv pa lahko predstavljajo interakcije z zdravili, saj so lahko tudi manj raziskane. Pride lahko do zelo različnih vplivov na učinkovitost farmakoloških terapij, od časovnega zamika vpliva, zmanjšanega ali povečanega vpliv, pa tudi do neželenih učinkov zaradi interakcij s hrano. (prof. dr. Igor Pravst, Inštitut za nutricionistiko)

Neposredni vpliv hrane na delovanje zdravila

Sestavine hrane lahko vplivajo na samo delovanje zdravila in tudi na druge procese v telesu, a je vpliv hrane najpomembnejši v samih prebavilih, kjer poteka sproščanje zdravila v krvni obtok.

»Nekatera hrana zmanjša učinke zdravila npr: antibiotiki –tetraciklini, kinoloni so neučinkoviti, če jih spijemo z mlekom. Hrana lahko poveča učinke zdravila npr: sok grenivke v črevesju lahko poveča prehod določenih zdravil proti povišanem krvnem tlaku, zdravil za zniževanje holesterola, nekatera psihiatrična zdravila, nekatera uspavala, zdravila za zdravljenje erektilne disfunkcije in s tem poveča resnost neželjenih učinkov. Hrana lahko tudi izboljša prenašanje zdravila npr: če jemljemo zdravila za lajšanje bolečin s hrano, nimajo le-ta škodljivih učinkov na želodčno sluznico. Pri zdravilu za sladkorno bolezen metformin s hrano zmanjšamo neželene učinke kot so napenjanje, vetrovi in slabost. Hrana, ki je bogata s vitaminom K (kot je brokoli, cvetača, jetra, zeleni čaj, špinača, zelena solata)… zavirajo delovanje zdravil proti strjevanju krvi (varfarin). Prav tako opozorimo pri jemanju farmacevtskih oblik s prirejenim sproščanjem, da hrana zelo vpliva na delovanje zdravila. Vedeti pa moramo, da so k tem dejavnikom še bolj nagnjeni starejši ljudje, ki uživajo največ zdravil,« razloži Suzana Levanič.

Osveščenosti med ljudmi vse več

Ali se ljudje sploh zavedajo, da določena hrana lahko precej vpliva na učinkovitost zdravil in ali vas o tem kaj sprašujejo? »Ljudje so vse bolj izobraženi, vedoželjni, polni določenih tudi popačenih informacij oz nerazumevanja strokovnih vsebin in naša naloga je, da jim pravilno te informacije tolmačimo oz razložimo. Seveda tudi vedo, da interakcije z zdravili, prehranskimi dodatki in tudi s hrano obstajajo in povprašujejo o tem. Ljudje pa si lekarno oz. lekarnarja tako kot osebnega zdravnika lahko izberejo sami in hodijo tja, kjer dobijo več kakovostnih informacij. Imamo polno znanja, ki ga delimo z ljudmi. Nekateri ga vedoželjno sprejemajo, so pa tudi ljudje, ki ga zavračajo in se raje zatekajo po informacije na googl, facebook in k prijateljem. In zato nas lekarnarjev ni strah, da bi nas zamenjali lekomati in celo izdajanje zdravil brez farmacevtov,« še pojasni sogovornica.

Zaključek

Hrane lahko zelo spremeni delovanje zdravil; lahko zmanjša ali poveča njihove učinke. Zato o tem povprašajmo tako zdravnika, ko napiše recept, kot lekarnarja, ko gremo po zdravilo. Na to naj bodo še posebej pozorni starostniki in tisti, ki sočasno jemljejo več različnih vrst zdravil.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj