Estetsko zobozdravstvo: Kaj moramo vedeti?

Lep nasmeh je ogledalo duše, urejeni zobje pa nekaj, za kar smo pripravljeni pošteno seči v žep in tudi precej potrpeti. Skrb za zobe je že davno presegla odpravljanje posledic kariesa in paradontalne bolezni ter nadomeščanje manjkajočih zob. Estetsko zobozdravstvo se, zahvaljujoč novim tehnologijam in materialom, izjemno hitro razvija.

Ljudje pogosto želijo nekaj, česar ne znajo ubesediti. Na primer: zob je predolg, in ko ga skrajšamo za nekaj desetink milimetra, je že prekratek. Foto: Bigstock

»Dandanes se ne ukvarjamo le z nadomeščanjem manjkajočih zob, ampak se je estetika preselila na precej višjo raven: na odpravljanje anomalij posameznega zoba, beljenje zob itn. Ko si nekdo želi obnove zob, imamo dve možnosti: ali gremo v vrhunsko estetiko in imamo opravka z izjemno občutljivimi materiali, s katerimi moramo ravnati po navodilih, da se ne okvarijo, ali pa se odločimo za robustnejše materiale, s katerimi smo bolj brezskrbni (na primer pri grizenju) in ki se ne bodo toliko obrabljali,« za uvod pove višji zdravnik specialist dr. Ecijo Sever, specialist stomatološke protetike.

Višji zdravnik specialist dr. Ecijo Sever, specialist stomatološke protetike. Foto: Osebni arhiv

Estetska kirurgija in estetsko zobozdravstvo

»Ne morem mimo vzporednic med lepotno kirurgijo in estetskim zobozdravstvom. Modne zapovedi vsekakor obstajajo in vplivajo na želje ljudi, pravi sogovornik, vendar (v nasprotju s popravljenimi prsmi in izbrisanimi gubami) morajo biti posegi na zobeh opravljeni tako, da se ohrani njihova funkcionalnost.

Ljudje pogosto želijo nekaj, česar ne znajo ubesediti. Na primer: zob je predolg, in ko ga skrajšamo za nekaj desetink milimetra, je že prekratek. Ravnovesje je težko ujeti. V nasprotju s posegi plastičnih kirurgov pri nas ne igra vloge samo estetika, ampak mora ostati neokrnjena tudi funkcija.

Če imate okvarjeni čeljustni sklep, lahko specialist stomatološke protetike naredi idealno okluzijo in idealne zobe, ampak bolečina v sklepu ostaja. Omejimo jo lahko z opornicami in vajami, s katerimi razbremenimo sklep ter damo mišicam ustaljeno pot, po kateri se mora čeljust premikati, vendar se pogosto izkaže, da kljub temu velikemu trudu težave popolnoma ne izginejo.«

Če imate okvarjeni čeljustni sklep, lahko specialist stomatološke protetike naredi idealno okluzijo in idealne zobe, ampak bolečina v sklepu ostaja.

Sprememba prioritet in boljša preventiva

Dr. Sever premik prioritet v smeri večje skrbi zase opaža tudi v svoji ambulanti. »Ljudje dajejo več nase: ukvarjajo se s športom, želijo imeti izpolnjeno življenje, več prostega časa … To pa velja samo za določeni del družbe. Prioritete so pomembne. Pri bolj izobraženih in ozaveščenih se dogaja, da čeprav nimajo veliko denarja, so ga pripravljeni dati za zdravje, vlagati vase. Imamo pa tudi ljudi, ki so zelo bogati, pa jim lepi zobje nič ne pomenijo.«

Se je premik zgodil samo zaradi splošne družbene mode, ki slavi lepo, zdravo, športno telo, v katerega »paket« sodijo tudi urejeni zobje?

»Pomembno je tudi, da je preventivno zdravstvo precej napredovalo: s tehnologijo, z ozaveščanjem otrok in staršev, dostopnostjo zobozdravnikov …

Otroci so imeli včasih precej slabo preventivo. Danes je ta dobra: razvitost mreže je boljša, tehnologija zaščite in dostopnost do zobozdravnika sta se izboljšali, vendar se tudi pri otrocih vidijo razlike na socialni ravni. Nekateri otroci in starši hodijo redno k zobozdravniku, drugi pa to zanemarjajo,« pravi sogovornik.

Do neestetskih situacij v zobovju pride zaradi različnih vzrokov. Nekateri zobje so lahko pomaknjeni naprej, drugi nazaj … Zato je dlesen, ki sledi zobu, nekje višja, nekje nižja in se zdi, da ne poteka enakomerno.

Modne zapovedi v zobozdravstvu

Koliko pa na želje in pričakovanja ljudi, ki želijo poseg na zobeh, vpliva moda? Modne zapovedi so podobno kot v oblačenju prisotne tudi v estetskem zobozdravstvu, pravi dr. Sever. »Pred časom je bilo modno, predvsem pri ženskah, da so si na vidno ploskev zoba (običajno na sekalec ali podočnik desno zgoraj) dajale svetleči kamenček.

Kot modo lahko opredelimo tudi pirsing v ustnici ali jeziku. To lahko prekomerno poškodujejo zobe: udarja po trdnih zobnih substancah in nepravilno obrablja zobe. Tudi beljenje zob je bilo včasih zelo v trendu, ljudje pa so ga s pomočjo informacij, ki so jih dobili iz medijev in družbenih omrežij, izvajali kar doma.

Pogosto so sredstva, ki so jih uporabljali, jedkale površino zob, poškodovale kutikulo ali celo demineralizirale zobe. Pojavljali so se celo svinčniki, s katerimi so substance nanašali na vidne ploskve … Dostikrat je bilo to nepotrebno, saj so si belili površine zob, ki sploh niso bile vidne. Nekateri so si s tem naredili precej škode.«

Do neestetskih situacij v zobovju pride zaradi različnih vzrokov. Nekateri zobje so lahko pomaknjeni naprej, drugi nazaj … Zato je dlesen, ki sledi zobu, nekje višja, nekje nižja in se zdi, da ne poteka enakomerno.

Vzroki za neestetske situacije v zobovju so različni

»Do neestetskih situacij v zobovju pride zaradi različnih vzrokov. Nekateri zobje so lahko pomaknjeni naprej, drugi nazaj … Zato je dlesen, ki sledi zobu, nekje višja, nekje nižja in se zdi, da ne poteka enakomerno. V takem primeru bi morali zobe najprej ortodontsko izravnati, popraviti obliko zob in preoblikovati dlesen. Gre za precej velik kirurški poseg. Pri njem moramo biti zelo pozorni, saj pride do odstranjevanja čeljustne kosti in marginalne dlesni, ki sta zelo dragoceni.

Preoblikovati se morajo zobne krone, da se prilagodijo višini dlesni, itn.,« pravi dr. Sever in nadaljuje: »Druga raven, o kateri govorimo, pa je oblika in postavitev zob. Če so zobje malce premaknjeni ali zarotirani, to lahko preoblikujemo s stomatoprotetičnimi posegi, s katerimi vizualno zob premaknemo naprej, preširok zob zožimo, ozkega razširimo … Če so premiki zob preveliki, se najprej odločamo za ortodontski poseg, s katerim zobe popravimo v pravi položaj, potem pa jih s stomatoprotetičnim posegom naredimo enake, lepe in želene barve. Večino stvari se da rešiti, vprašanje pa je, koliko je pacient za to pripravljen prestati – lahko traja dlje časa, da pridemo do končnega zaželenega rezultata, pa še plačati je treba.«

»Overtreatment«: od majhne plombe do šestih keramičnih prevlek

Precej pogosto se tudi dogaja, da zobozdravniki prepričajo pacienta, da privoli v veliko večji poseg, kot bi bil potreben. »Velika napaka je, da se ljudje pustijo prepričati, da se jim vse zobe protetično obdela. Določenih stvari se ne počne, ker se z njimi naredi več škode kot koristi. Ampak – pohlep po denarju ima hudičeve rožičke, »situacijo slikovito opiše sogovornik in poudari, kako pomembno je pacienta ozavestiti, da ve, kaj je pomembno, kaj lahko pričakuje in kako bo poseg vplival na njegov vsakdan.«

Lahko pa zobozdravnik pacientu predlaga, da se obrusi celoten zob in naredi prevleko. In ker je ta malce drugačne barve kot sosednji zob, predlaga poseg še na njem.

Če se nam zgodi, da pridemo zaradi estetske malenkosti, zobozdravnik pa nam predlaga še kup stvari zraven – je torej to znak za alarm? Dr. Sever pravi: »Absolutno. Če ima nekdo na primer obarvanje zoba zaradi hipomineralizacije, se to konservativno popravi s plombo v barvi preostalih zob.

Lahko pa zobozdravnik pacientu predlaga, da se obrusi celoten zob in naredi prevleko. In ker je ta malce drugačne barve kot sosednji zob, predlaga poseg še na njem. Da bosta simetrična. Kajti simetrala je zelo pomembna, oko pa hitro zazna, na primer, diskrepanco med levo in desno enko. In potem, da bo nasmeh zares lep, predlaga prevleke na vseh štirih sekalcih.

In tako iz ene majhne plombice pridemo na šest polnih keramičnih prevlek. Končni izdelek je sicer lep, vendar moramo vedeti, da nobena stomatoprotetična konstrukcija ni za večno. Tak način obravnave se velikokrat sreča v dentalnem turizmu zunaj meja naše države. Tudi higienski in strokovni normativi so tam ohlapnejši, kar navidezno daje stomatološki oskrbi nižjo ceno, vendar zato tveganje ostaja višje.«

Kar v praksi pomeni …?

Da se stomatoprotetična konstrukcija na aktivnih ploskvah obrabi, da se estetske fasete obarvajo in da se robovi konstrukcije slej ko prej pokažejo ter jo je zato treba obnoviti,« pravi sogovornik in nadaljuje:

»Zobje navidezno izraščajo, dlesen in kost se umikata. To sicer ni nič usodnega, če je konstrukcija dobro narejena in na način, da ne dela škode v okluziji, da ni prematurnega kontakta, da so stiki taki, kot so bili prej, in takšni, kot morajo biti. Da lepo sedi na svojih nosilcih in ima pravilno biološko širino do kosti in dlesni, do zob antagonistov, do sosednjih zob … V takem primeru jo preprosto odstranimo, popravimo preparacijo in izdelamo novo stomatoprotetično konstrukcijo.

Tukaj se pokaže, kako kakovostno je zobozdravnik pred nami opravil svoje delo – ali so nosilci ostali zdravi ali pa so zaradi slabega tesnjenja prevlek ali slabe okluzije že kariozni in paradontalno poškodovani. Ko se zgodi zadnje, moramo zobe zdraviti ali ekstrahirati in nadomeščati z implantati ali pa povečati obseg konstrukcije (da pridobimo nove zobe nosilce). Takrat šele vidimo, kako dober je bil zobozdravnik, in ocenimo, ali bi bilo v prihodnje bolje iti k zobozdravniku specialistu stomatološke protetike.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj