V katerih živilih se skriva več sladkorja, kot pričakujemo?

Sladkor je nujni spremljevalec večine predelanih živil. Naključni sprehod skozi police supermarketa, v katerem smo pri naključno izbranih živilih preverili, ali vsebujejo sladkor in koliko, je pokazal, da se slednji skriva praktično povsod.

Otroci razvijejo okus na podlagi hrane, ki jim jo ponudimo odrasli. Foto: Bigstock

Hrenovke, kečap, gorčica, salame, ribje konzerve, vložena zelenjava, musliji, ki jih imamo tako radi za zajtrk, pogrej – pojej živila… Vse našteto ima dodanega precej sladkorja, čeprav gre za živila, v katerih ga pravzaprav ne pričakujemo.

Večina industrijskih živil je sladkana s koruznim sirupom, ki je bogat s fruktozo. Slednja, kot vemo, povzroča odvisnost: deluje na dopaminergični sistem v možganih, ki je povezan z nagrajevanjem in razpoloženjem. Sladkor učinkuje pomirjevalno, študije pa kažejo, da po njem najpogosteje posegamo v stresnih situacijah, pa tudi, da kadar hrano doživljamo z več čutili (vid, vonj), je zaužijemo več. Slednje dejstvo s pridom izkorišča prehranska industrija in nezdravo hrano običajno ovije v očem najbolj privlačno embalažo.

Prehranske smernice priporočajo, naj odrasla ženska ne zaužije več kot šest čajnih žličk (25 gramov) sladkorja na dan, moški pa ne več kot devet čajnih žličk (37,5 gramov) na dan. V praksi ga zaužijemo precej več, tudi na račun živil, ki ga vsebujejo veliko, pa tega sploh ne vemo.

Vloženo sadje in sadni prigrizki

Napis »sadje« na embalaži še zdaleč ne pomeni, da je le-to tudi zdravju prijazno. Vloženo sadje, pa tudi vse bolj popularni sadni prigrizki – pakirano pasirano sadje, vsebujejo toliko sladkorja, da dnevno priporočeno količino zaužijemo že z enim serviranjem.

Sadni jogurt

Jogurt je zdravo živilo, ampak ne vsak. Pravi grški jogurt kar »poka« od beljakovin in kalcija in je odličen za zdravo malico, z njim pa lahko pripravimo tudi okusno kosilo ali večerjo. Sadni jogurti so drugačna zgodba. En sam vsebuje tudi do 26 gramov sladkorja, kar je toliko, kot dva čokoladna krofa. Tudi navadni jogurti, čeprav kiselkastega okusa, niso brez sladkorja. Vsebujejo ga približno trikrat manj, kot sadni.

Beljakovinske ploščice

Beljakovinske ploščice so pogosto oglaševane kot zdrav prigrizek, čeprav so vsaj po vsebnosti sladkorja daleč od tega. Vsebujejo od 20 do 29 gramov sladkorja, skrbno branje deklaracije na embalaži pa pogosto razkrije tudi številne druge zdravju ne najbolj prijazne dodatke.

Sadni nektarji in sokovi

Sadni sokovi, tudi če na embalaži piše, da je naravni, ni najboljša izbira ne za potešitev žeje in tudi ne za nadomestitev sadnega obroka. V 200 mililitrih se skriva tudi do 36 gramov sladkorja. Zato je bolje kot po sadnem soku poseči po svežem sadju. Sicer vsebuje sladkor, ampak tudi veliko vitaminov in odlično poteši lakoto.

Ledeni čaj

Čeprav se ponaša z besedo »čaj« v imenu, nima z njim popolnoma nič skupnega. In tudi zdrav ni nič bolj kot sladke gazirane pijače. Predvsem vsebuje ogromno sladkorja: v pollitrski plastenki bi ga našteli neverjetnih 13 čajnih žličk!

Suho sadje

Veliko razlogov je, zakaj suho sadje uvrstiti na jedilnik: bogato je s prehranskimi vlakninami, vitamini, minerali, kar mu upravičeno dovoljuje, da se ponaša z nazivom zdravo živilo. Njegova edina slabost je, da »ne varčuje« s sladkorjem. Šest datljev vsebuje 32 gramov sladkorja. Če ste ljubitelj suhega sadja, posegajte po jabolkih, hruškah, marelicah, figah, rozinah, češnjah, ne pretiravajte pa z datlji, suhim ananasom in bananinimi čipsom. Vsekakor pa je zobanje vsega naštetega boljši pred-televizijski prigrizek kot čips. Suho sadje tudi ne »nastopa« v posebej lepi embalaži in ga najdemo na polici v kakšnem kotu, se pa zanj splača potruditi.

Viri: PubMed, Journal of Clinical Nutrition, NIJZ

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj