Zgolj 355 mililitrov sladkih pijač na dan pospeši rast rakavih celic

Ali je sladkor res hrana za tumorske celice in neposredno spodbuja njihovo rast? Odgovor je pritrdilen: pije vode, sladkane s visoko fruktoznim koruznim sirupom, je pri miših povzročila raka črevesja, in to neodvisno od debelosti – ki je že sama po sebi pomemben dejavnih tveganja.

Nekateri podatki celo kažejo, da so sladke pijače za razvoj raka podobno nevarne kot kajenje. Foto: Bigstock

Nova študija tako potrjuje to, na kar stroka opozarja že nekaj let: visoko fruktozni koruzni sirup na telo deluje uničevalno.

Visoko fruktozni koruzni sirup se v prehranski industriji na veliko uporablja, saj je cenejši kot saharoza. Gre za visoko kalorično živilo (368 kcal v 100 gramih), ki nima nobene hranilne vrednosti in vsebuje 55 odstotkov fruktoze, 42 odstotkov glukoze in 3 odstotke drugih sladkorjev. Za primerjavo: med vsebuje 304 kcal v 100 gramih, javorov sirup pa 260 kcal v 100 gramih.

Visoko fruktozni sirup enako škodljiv kot tobak

Dokazano povzroča debelost, zadnje ugotovitve pa potrjujejo tudi, da spodbuja rast tumorskih celic. Študija, ki so jo izvedli raziskovalci Baylor College of Medicine in Weill Cornell Medicine, je pokazala, da je za škodljivi učinek dovolj že 355 mililitrov sladkih pijač na dan. Prav slednje so namreč v večini primerov slajene z visoko fruktoznim koruznim sirupom.

Nekateri podatki celo kažejo, da so sladke pijače za razvoj raka podobno nevarne kot kajenje. Raziskovalci so odkrili tudi mehanizem, preko katerega visoko fruktozni koruzni sirup neposredno vpliva na rast raka.

Neposredna povezava z rakom dokazana

»Vse več znanstvenih dokazov o povezavi med uživanjem sladkih pijač in debelostjo ter tveganjem za raka debelega črevesa in danke je povečalo osveščenost,« je povedala prof. dr. Jihye Yun iz Baylor College of Medicine. Izpostavila je, da je trenutno prevladujoče prepričanje v javnosti, da so sladke pijače škodljive zato, ker povzročajo debelost.

»Vedeli smo, da debelost poveča tveganje za številne vrste raka, vključno z rakom debelega črevesa in danke. Nismo pa vedeli, ali obstaja neposredna vzročna povezava me uživanjem sladkorja in rakom. Naša študija jo je potrdila, odkrili pa smo tudi mehanizem, po katerem se to zgodi,« je pojasnila.

Pri miših izključili APC gen

Raziskovalci so pri laboratorijskih miših s tem, da so izključili APC gen, generirali model raka črevesja v zgodnjem stadiju. Mutacija APC gena je sicer prisotna pri 90 odstotkih ljudi z rakom debelega črevesa in danke.

»APC je protein, ki deluje kot vratar pri raku debelega črevesa in danke. Če je okvarjen, je tako, kot bi vozili avtomobil brez zavor. Brez njega normalne črevesne celice ne prenehajo rasti in ne umirajo, kar ima za posledico vznik polipov,« je povedala dr. Yun.

Visoko fruktozni sirup pospešil napredovanje raka

V drugi fazi raziskave so mišim vodo za pitje sladkali z visoko fruktoznim koruznim sirupom v podobnem razmerju, kot je v sladkih pijačah, in jim dovolili neomejen dostop do nje. Miši so pile tudi, ko niso bile žejne, in se začele hitro rediti. Da bi preprečili debelost, so jim sladkano vodo nadomestili z navadno, ter jih vsak dan nahranili manjšim odmerkom visoko fruktoznega koruznega sirupa. Kontrolna skupina miši slednjega ni dobivala. Miši iz prve skupine so v vsega dveh mesecih razvile večje tumorje, bolezen pa je tudi hitro napredovala.

»Rezultati kažejo, da pri živalih uživanje že majhnih količin visoko fruktoznega koruznega sirupa pospeši rast tumorja in razvoj predrakavih sprememb v rakave. Tudi pri ljudeh se predrakave spremembe črevesa pogosto pojavijo že v zgodnji odraslosti, rak pa se razvije šele 20 ali 30 let kasneje. Kronično uživanje sladkih pijač lahko ta čas zelo skrajša,« je še povedala dr. Yun.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj