Bolečine v kolenih se prenašajo na druge organe

Nepojasnjene bolečine v telesu so stalnica pri mnogih ljudeh, vzrok zanje pa so lahko težave s kolenom - ko se bolečine prenesejo na druge organe.

Bolečina v kolenu
Študije kažejo, da bolečina v kolenih običajno ne nastopa sama, ampak se pojavlja skupaj z bolečinami drugje po telesu. Foto: Bigstock

Posebej pogoste so pri starostnikih in ljudeh s prekomerno telesno težo, ter zelo poslabšajo kakovost življenja. Večina ljudi s težavami s koleni doživlja bolečine tudi drugje po telesu, kar vodi ne samo v izrazito omejeno funkcionalnost, pač pa tudi v tesnobo in depresijo, kaže študija, objavljena v strokovni reviji Arthritis & Rheumatism. Izvedli so jo v Veliki Britaniji, vanjo pa zajeli nekaj več kot 3500 ljudi, starih 50 let in več, ki so zaradi težav s kolenom iskali pomoč pri osebnem zdravniku.

Potek študije

Udeleženci so izpolnili standardizirani vprašalnik in na lutki pokazali dele telesa, v katerih so v zadnjem mesecu čutili bolečine vsaj 1 dan ali več. Glede na mesto bolečine: koleno, vrat, roke, križ, gleženj, stopalo, so bili razvrščeni v tri skupine: tisti brez bolečin, tisti z bolečinami v kolenih (bodisi samostojnimi ali z pridruženimi bolečinami drugje po telesu), tisti brez bolečin v kolenih, vendar z bolečinami drugje po telesu. Vprašalnik je zajemal oceno vpliva bolečin na splošno zdravje, lestvico jakosti bolečin ter indeks invalidnosti zaradi bolečin v kolenih. Prav tako je bila ocenjena stopnja tesnobe in depresije ter določen indeks telesne mase za oceno stanja telesne teže.

Zmanjšanje funkcionalnosti in pogostejša depresija

Analiza vseh zbranih podatkov je pokazala naslednje. Dobra tretjina bolnikov je – čeprav so zaradi težav s kolenom poiskali zdravniško pomoč, poročala, da so brez bolečin. 41 % jih je imelo bolečine v kolenih in sočasno drugje po telesu, slaba četrtina pa je bila sicer brez bolečin v kolenih, vendar jih je bolelo drugje. Zmanjšanje telesne funkcionalnosti se je povečevalo s številom bolečih mest po telesu, tako v kolenih kot tudi drugje. Funkcionalnost je bila najbolj omejena pri tistih z vsaj tremi bolečinskimi območji in sočasnimi bolečinami v kolenih. Ti bolniki so v primerjavi s tistimi, ki so imeli bolečine drugje v telesu, ne pa v kolenih, tudi pogosteje trpeli zaradi tesnobe in imeli diagnosticirano depresijo.

Vpliv na splošno dojemanje bolečine

Ugotovitve kažejo, da bolečina v kolenih običajno ne nastopa sama in da je, ko se pojavlja skupaj z bolečinami drugje po telesu, povezana s slabšim splošnim in psihičnim zdravjem. Poleg tega rezultati kažejo povezavo med obsegom bolečin po telesu in vplivom le-teh v določenem območju, navajajo avtorji: »Dokazali smo, da so specifične bolečine in invalidnost v kolenih dejansko hujše ob sočasnih bolečinah drugje po telesu (tudi ob upoštevanju slabšega psihičnega zdravja). Praktični pomen naših ugotovitev je, da prisotnost bolečin drugje v telesu pomembno vpliva na izid zdravljenja pri bolnikih, ki pomoč poiščejo zaradi težav v kolenih. Slednje so lahko celo vzrok za bolečine v križu.«

Sklenili so, da ima obvladovanje lokalne bolečine v enem delu telesa (na primer kolenu), lahko koristne učinke na splošno dojemanje bolečine ter na pogostost pojavljanja le-te drugje po telesu.

Vir:

Croft P, Jordan K, Jinks C. Pain elsewhere” and the impact of knee pain in older people. Arthritis & Rheumatism, 52: 2350-2354. https://doi.org/10.1002/art.21218