Rak trebušne slinavke- presejanje operabilnih bolnikov lahko prinese zazdravitev

Rak trebušne slinavke je sedmi najpogostejši rak v EU in tretji vzrok smrti zaradi raka v EU. Več ljudi umre zaradi raka trebušne slinavke kot zaradi raka želodca, raka dojk ali raka debelega črevesa in danke, je na 21. Tavčarjevih dnevih uvodoma povedal prof. dr. Borut Štabuc, gastroenterolog, vodja Kliničnega oddelka za gastroenterologijo Interne klinike UKC Ljubljana.

Rak trebušne slinavke
Rak trebušne slinavke je deveti najpogostejši rak pri nas, na leto namreč zboli več kot 400 ljudi. Foto: Bigstock

V zdravljenju številnih solidnih tumorjev je bil v zadnjih 20 letih dosežen velik napredek, vendar pa to ne velja za raka trebušne slinavke. Po podatkih registra raka za Slovenijo je rak trebušne slinavke deveti najpogostejši rak pri nas, na leto pa zboli več kot 400 ljudi. Moški in ženske zbolevajo enako. Petletno preživetje je okrog 6 odstotno, enoletno 24 % in le pri 8,5 % bolnikov je rak trebušne slinavke odkrit v zgodnjem stadiju bolezni.

Pogostnost pojavljanja in simptomi

Rak trebušne slinavke se najpogosteje pojavlja pri starejših od 60 let, čeprav se v zadnjem času starostna meja niža. Kajenje je vzrok za cca 20 % primerov. IMT več kot  30 pomeni večje tveganje, kot tudi uživanje alkohola več kot 4 enote na dan. Kronični pankreatitis sicer predstavlja dejavnik tveganja za raka trebušne slinavke, vendar ga v 10 do 20 letih  razvije le okrog 4 odstotkov bolnikov. Sladkorna bolezen pomeni večje tveganje slinavke predvsem pri tistih, pri katerih je bila  novo odkrita po 50. tem letu starosti. Pomemben dejavnik tveganja so muciozne ciste trebušne slinavke in družinska obremenjenost.

Najpogostejši simptomi pri raku trebušne slinavke so: zlatenica, bolečina na sredini hrbta, nepričakovana izguba telesne teže, sladkorna bolezen, spremenjeno izločanje blata, globoka venska tromboza… Ko se pojavijo  je to pogosto že znak napredovanja bolezni, ko uspešno specifično kirurško zdravljenje ali zdravljenje s kemoterapijo ni več mogoče.

Pankreas
Raka trebušne slinavke lahko preprečimo z odstranjevanjem mucionznih cist. Saj je preživetje bolnikov z zgodnjim odkritjem mucinoznih cist in ustreznim zdravljenjem lahko 100 odstotno. Foto: Bigstock

Preživetje bolnikov z rakom trebušne slinavke je odvisno od velikosti tumorja. Če je tumor manjši od 1 centimetra, je petletno preživetje okoli 40 odstotkov, če je večji od 2 centimetrov, pa le 13 odstotkov. Za primerjavo: pri kolorektalnih tumorjih, ki so manjši od 2 centimetra, je običajno preživetje med 80 in 90 odstotki.

Presejanje bi izboljšalo preživetje

Raka trebušne slinavke lahko preprečimo z odstranjevanjem mucionznih cist. Ciste v trebušni slinavki so nasploh pogoste, najdejo jih pri pribižno 20 % odrasle populacije. Okrog 90 odstotkov jih je nenevarnih (psevdociste). Nevarne so mucinozne ciste, ki jih delimo v dve veliki skupini: mucinozne ciste, ki so povečane s pankreatičnim izvodilom in tiste, ki z njim niso povezane. Če so večje od 3 centimetrov, povečajo tveganje za raka za več kot 70 odstotkov. Bolnike s cistami trebušne slinavke je potrebno slediti in se v primeru rasti ciste odločiti za njeno odstranitev.

Mednarodni konzorcij za presejanje raka trebušne slinavke (International Cancer of the Pancreas Screening, CAPS) je že leta 2020 izdal posodobljen predlog priporočil za presejanje in vodenje bolnikov s tveganjem raka trebušne slinavke. Presejanje priporočamo pri nosilcih genetskih mutacij v genih BRCA 1, BRCA 2, ATM, PALB 2, CDNK2A, STK 11, MLH1, MSK2, PRSS1, CPA1, CTRC. Pri nosilcih genetskih mutacij tveganje raka trebušne slinavke povečajo nevarnostni dejavniki, povezani z življenjskim slogom, kot so kajenje, prekomerno uživanje alkohola, kronični pankreatitis, debelost, sladkorna bolezen in drugi. 1 Določanja serumskih koncentracij CA 19-9  v presejanju ne uporabljamo, saj ima CA19-9 lahko diagnostično vrednost le pri osebah, pri katerih s slikovno diagnostičnimi metodami ugotovimo spremembe, ki so zelo sumljive za raka trebušne slinavke. Presejanje za raka trebušne slinavke je smiselno le pri osebah, ki so sposobne za operacijsko zdravljenje. Kirurški posegi se izvajajo samo v specializiranih centrih po predhodni predstavitvi na multidisciplinarnem konziliju. 1

Prospektivne klinične raziskave so potrdile, da presejanje pri izbrani skupini bolnikov izboljša preživetje v primerjavi s skupino bolnikov, ki ni bila presejana. Preživetje bolnikov z zgodnjim odkritjem mucinoznih cist in ustreznim zdravljenjem je lahko 100 odstotno. Bolniki, ki gredo z raznimi genetskimi napakami in družinsko obremenjenostjo, ki so bili v presejalnih programih, imajo značilno boljše triletno preživetje v primerjavi s skupino, ki ni bila presejana.

Vir:

(1) Štabuc B. Stefanovic S. Presejanje za rak trebušne slinavke. 62. Tavčarjevi dnevi: zbornik 2020; 67-68