Izgubo vitalnosti na starost je možno zelo upočasniti

Vsi si želimo do konča življenja ostati samostojni in brez kroničnih bolezni. Čeprav se je to še ne tako daleč nazaj zdelo nemogoče, zdaj vemo, da temu ni tako. Staranje je kot vse drugo v življenju proces, katerega uspeh je odvisen od tega, kako z njim upravljamo.

Večina znanstvenikov pripisuje največji vzrok za staranje prostim radikalom, ki se kopičijo s starostjo. Foto: Bigstock

Znanost pri iskanju odgovorov, zakaj se staramo, in pri iskanju načinov za upočasnitev tega procesa izjemno hitro napreduje. Od prehranskih dopolnil, izbranih hranil, specialne telesne vadbe do posebej prilagojene prehrane in družbenega življenja – »napad« na staranje poteka na vseh frontah.

Zakaj se staramo?

Večina znanstvenikov pripisuje največji vzrok za staranje prostim radikalom, ki se kopičijo s starostjo. Prosti radikali nastanejo, ko molekule v celicah zaradi različnih vzrokov, kot so prisotnost virusov, onesnaženo okolje, sevanje, sončna svetloba, vpliv kemičnih snovi… izgubijo elektron. Postanejo nestabilne, zato poskusijo elektron »ukrasti« iz druge spojine, da bi si vrnile stabilnost. Spojina, iz katere je bil »ukraden« elektron, sama postane prosti radikal. Sproži se verižni proces, ki ima za posledico motnjo v živi celici. Dobra novice da, da je narava iznašla izjemno učinkovito orožje proti prostim radikalom: antioksidante.

Antioksidanti pomlajajo

Raziskovalci proučujejo na desetine hranilnih snovi, za katere se zdi, da upočasnjujejo staranje. V eni od zadnjih študij so ugotovili, da kompleksno prehransko dopolnilo zmanjšuje upad fizičnih sposobnosti pri starih miših – kar je eden od najbolj zanesljivih dokazov staranja, ter povečuje aktivnost mitohondrijev. »Odkritje obeta veliko za podaljšanje kakovosti življenja starostnikov,« pojasnjuje vodja študije prof. dr. David Rollo.

In kaj vsebuje to »čudežno« prehransko dopolnilo? Nič drugega kot tisto, kar večinoma najdemo na domačem vrtu, le da v večjih odmerkih: vitamine B1, C, D, E, beta karotene, aspirin, folate, česen, ingver, ginseng, izvleček zelenega čaja, magnezij, melatonin, kalij, ribje olje in laneno olje. »Napitek« je upad fizičnih zmožnosti starih miši zmanjšal za 50 odstotkov in povzročil, da so ostale mladostne tudi takrat, ko so njihove vrstnice že poginile.

Vloga omega 3 pri staranju

Več, kot vemo o omega 3 maščobnih kislinah, bolj presenečajo. Eno od zadnjih odkritij je, da imajo izjemno vlogo pri preprečevanju staranja: upočasnjujejo skrajševanje telomer. V študiji je sodelovalo okrog 600 srčnih bolnikov, ki so imeli bolezen stabilizirano šest let. Izkazalo se je, da so se telomere pri tistih, ki so imeli v krvi visoke vrednosti omega 3 maščobnih kislin, skrajševale 2,6 krat počasneje kot pri tistih, ki so imeli malo omega 3 v telesu. Slednje so tudi ključne za zdravo srce in ožilje.

Tudi šport igra pomembno vlogi pri skrajševanju telomer (»kapic« na koncu kromosomov, ki, ko se skrajšajo do konca, povzročijo smrt celice). Nemška raziskava je namreč pokazala, da so telomere pri dolgoletnih rekreativnih tekačih za 40 odstotkov daljše kot pri tistih, ki prakticirajo izrazito sedeč način življenja.

Obe skupini testnih oseb sta bili v srednjih letih.

Staranje in upad mišic

Ste že kdaj slišali za sarkopenijo? Gre za upadanje mišične mase, ki se tipično začne dogajati okrog šestdesetega leta starosti. To je tudi razlog, da se seniorjem priporoča, da razvijejo reden režim telesne vadbe, v katerem vaje za moč (uteži) igrajo pomembno vlogo. Na ta način preprečijo izgubljanje mišične mase. Če vadbo kombinirajo z omega 3 maščobnimi kislinami, je učinek še večji.

V študiji, v kateri je 16 starostnikov (povprečna starost je bila 71 let) osem tednov uživalo 4 grame omega3 maščobnih kislin na dan, je bilo nesporno dokazano, kako pomembno vlogo igrajo omega 3 pri pretvorbi beljakovin v mišice.

Staranje in kilogrami

Trenutno za svetu živi 1,6 milijarde odraslih, ki so predebeli. Dokazano je, da se ljudje, ki imajo normalno telesno težo, starajo počasneje in tudi zamaknejo razvoj demence v kasnejšo starost.

Švedska raziskava, v kateri so pri več kot 8500 ljudeh spremljali težko skozi obdobje 30 let, je pokazala, da je bilo v starosti 65 let predebel vsak tretji, tveganje za demenco pa je bila pri njih za 80 odstotkov večje. Druga študija na miših je celo pokazala, da so tiste, ki so imele ravno še dovolj hrane, živele dvakrat dlje od tistih, ki so se prenajedale.

Hranila, ki upočasnjujejo staranje

Med najpomembnejšimi hranilni, ki upočasnjujejo staranje, so (navadeno po abecednem redu, ne po pomembnosti): Acetil L Karnitin, astaksantin, beta karoteni, kalcij, karnozin, kromov pikolinat, koencim Q10, ribje olje, folna kislina (folat), rakovo olje, lipoična kislina, magnezij, resveratrol, selen, vitamini C, B6, B12, E in cink.

Vendar uspeh v boju s staranjem ni odvisen zgolj od pilul ali prehranskih dodatkov, čeprav je res, da je zagotovitev vseh potrebnih hranil ključna za to, da naše telo dobro deluje tudi na starost. Pomembna je tudi sprememba načina življenja, ki vključuje redno telesno aktivnost (ki ni delo na vrtu ali pospravljanje stanovanja) in spremembo prehrane. Slednja naj temelji na zelenjavi, v njej pa naj bo minimalno prostora za predelana živila ter za živila, ki vsebujejo trans maščobe in sladkor.

Naše telo je kot avtomobil: če ga dobro vzdržujemo in stalno uporabljamo (na primer možgane z učenjem vedno novih stvari – znano je, da učenje novega jezika upočasni demenco), nam bo služil mnoga leta. Ne glede na vzdrževanje ga bo za to, da se bo premaknil, potrebno napolniti z gorivom (ki so v našem primeru hranila).

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj