Razvili straniščno desko, ki meri srčno žilne funkcije

Srčno popuščanje spremlja skoraj vse napredovale bolezni srca, nastopi pa, ko oslabela srčna mišica ne more več s krvjo in kisikom oskrbovati organizma.

Dr. Nicolas Conn iz Rochester Institute of Technology (RIT) z revolucionarnim izumom. Foto: Sue Weisler, RIT

Najpogostejša vzroka za srčno popuščanje sta visok krvni tlak in koronarna bolezen srca. Točnega podatka o število bolnikov s srčnim popuščanjem pri nas ni, ocena pa je, da jih je med 20 in 40 tisoč. Vsako leto jih na novo zboli nekaj tisoč.

Čeprav se je preživetje v zadnjih letih izboljšalo, polovica bolnikov umre prej kot v petih letih po diagnozi.

Sistem v straniščni deski meri srčno-žilne funkcije

Raziskovalci Rochester Institute of Technology so razvili straniščno desko, v kateri je vgrajen sistem za merjenje srčno žilnih funkcij. Z izumom, ki je že nared za masovno proizvodnjo, bi radi znižali stopnjo ponovnega sprejema bolnikov v bolnišnico.

Po odobritvi s strani ameriške agencije za hrano in zdravila (FDA) bodo straniščne deske kupile bolnišnice in jih razdelile bolnikom s srčnim popuščanjem ob odpustu iz bolnišnice.

Algoritem zazna že najmanjša poslabšanja stanja

Stranišča deska je opremljena s sistemom za spremljanje električne in mehanske aktivnosti srca: meri srčni utrip, srčni tlak, koncentracijo kisika v krvi in količino krvi, ki jo srce požene po telesu ob vsakem utripu. Algoritmi dobljene podatke analizirajo in v primeru poslabšanja stanja opozorijo uporabnike. Poročilo o stanju se posreduje kardiologu, slednji pa oceni, ali je potrebna intervencija.

Sistem zazna že najmanjša spremembe in to veliko prej, preden jih opazijo bolniki sami, in omogoči, da se stanje reši z zdravili in brez ponovnega sprejema v bolnišnico.

Skoraj polovica bolnikov ponovno hospitaliziranih

»Ponovne hospitalizacije so pri bolnikih s srčnim popuščanjem pogoste in ob vsaki je izid slabši. Običajno je v 30 dneh po odpusti iz bolnišnice ponovno hospitaliziranih 45 odstotkov bolnikov. Stroški ponovne hospitalizacije za 150 bolnikov znašajo pol milijona ameriških dolarjev na leto, zdravljenje zunaj bolnišnice pa še dodatnih dvesto tisoč,« je na predstavitvi za javnost povedal dr. Nicolas Conn in izpostavil, da bodo prihranki bolnišnic za dvakrat presegli stroške nakupa desk.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj