Ali kolagen res izboljša zdravje las in če da, kako?

Kolagen je najbolj pogosta beljakovina v človeškem telesu in ponuja številne zdravstvene koristi. Če bi stehtali vse beljakovine, ki jih imamo, bi na kolagen odpadlo odpadlo kar 25 odstotkov te teže.


Kolagen je zelo pogosto promoviran kot tisti, ki pomaga do bolj zdravih las.

Kolagen je znotraj celic, pomaga pri gradnji tkiv in je glavna sestavina hrustanca, kosti, sklepov, zob. Podpira žile (jih ojača) in v kombinaciji keratinom koži omogoča elastičnost. V medicini se veliko uporablja, predvsem pri zdravljenju opeklin in v lepotni medicini, saj dokazana ustavlja staranje.

Kolagen je zelo pogosto promoviran kot tisti, ki pomaga do bolj zdravih las. Pregledali smo nekaj strokovne literature in preverili, kaj o kolagenu kot “rešitelju” za lase pravi znanost.

Tvorba kolagena po 25.letu starosti upada

Kolagen je odlična tržna niša ponudnikov prehranskih dopolnil, vendar je pomembno vedeti, da je uporabnost tako zaužitega kolagena v večini primerov slaba. Boljša opcija je vnos kakovostnih beljakovin s hrano, iz katere bo telo samo izdelalo kolagen. Če pa se že odločimo, da bomo posegli po prehranskem dopolnilu s kolagenom – običajno gre za prah, ki ga pridobivajo iz živalskih kosti, se o njem dobro pozanimajmo.

Zagotavlja aminkoisline za tvorbo kreatina

Lasje sestavlja predvsem beljakovina keratin, pri kateri izdelavi telo uporablja različne aminokisline. Nekatere od njih najdemo v kolagenu.

Aminkoisline sodelujejo pri tvorbi beljakovin v telesu. 11 jih telo sintetizira samo, 9 jih moramo vnesti s prehrano. Kolagen sestavljajo predvsem 4 aminokisline: prolin, glicin, hidroksiprolin, hidriksilizin, ki jih telo sintetizira samo. Prolin je tudi glavna sestavnima kreatina.

Dobri viri lizina so mleko, meso, jajca, krompir, prolin najdemo v česnu, sirotki. Vendar telo za to,da iz aminokislin tvori kolagen, potrebuje tudi druga hranila, predvsem vitamin C, vitamine B, selen in cink. Pa smo spet tam: pri zdravi, kakovostni prehrani kot največjemu garantu za dobro zdravje in počutje,pa tudi lepe lase.

Znanstvenih študij (dvojno slepih, randomiziranih, z dovolj veliko skupino preiskovancev) o vplivu kolagena na povečanje rasti las pri ljudeh je premalo, da bi bila povezava zanesljivo potrjena. Je pa dokazana povezava med kolagenom in kreatinom. Več o pomenu kreatina si lahko preberete tukaj.

Vpliva na poškodovane lasne folikle

Kolagen ima antioksidativne učinke in preprečuje škodljivo delovanje prostih radikalov. Raziskave kažejo, da prosti radikali poškodujejo lasne folikle, pa tudi, da je kolagen močan antioksidant.

Ker s staranjem naravna sposobnost obrambe proti prostim radikalom pri večini populacije pada, so starejši za poškodbe lasnih foliklov še posebej dojemljivi.

Zanimiva je raziskava, v kateri so kolagen pridobili iz ribjih lusk in dokazali, da so njegovi antioksidativni učinki celo večji kot učinki polifenolov v zelenem čaju. Več si lahko preberete tukaj.

Preprečuje tanjšanje las in sivenje

Kožo, kamor prištevamo tudi lase, sestavlja 70 odstotkov dermisa, ki je zelo odvisen od kolagena. S starostjo proizvodnja kolegena pada, obnavljanje celic v usnjici se upočasni. Na laseh se to pokaže tako, da sčasoma postanejo tanjši.

Tozadevnih študij ni veliko, jih je pa precej več na temo vpliva kolagena na elastičnost kože in zmanjšanje učinkov staranja (gube). Raziskava, katere podrobnosti najdete tukaj, je pokazala, da je dnevno dodajanje kolagena znatno izboljšalo elastičnost kože v primerjavi s placebom. Vanjo so zajeli več kot 1000 odraslih, trajala pa je 12 tednov.

Kolagen naj bi tudi upočasnjeval sivenje las, trdnih dokazov za to pa ni. Načeloma naj bi zasluge šle njegovemu antioksidativnemu delovanju. Nekaj raziskav je namreč potrdilo, da poleg prevladujoče genetike in dedne nagnjenosti na sivenja las vpliva tudi »preskrbljenost« telesa z antioksidanti. Če je slednja dobra in naše telo sposobno sprotno popravljati škodo, ki jo povzročajo prosti radikali, naj bi se proces sivenja las upočasnil.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj