Vsi niso enaki: Poznate razlike med vitamini C?

Avtor: R. M. Z.

Vitamin C deluje v našem organizmu kot antioksidant in sodeluje v številnih bioloških procesih obnove celic v telesnih tkivih, dlesnih, žilah, kosteh in v zobeh, med pomembnejše naloge pa spada tudi varovanje organizma pred določenimi boleznimi in degeneracijskimi posledicami staranja.

Med vsakodnevnimi pogovori o najpomembnejših vitaminih, ki podpirajo naše zdravje, beseda pogosto nanese na vitamin C in zdi se, da o tem vitaminu vemo že vse potrebno. Pa je to res? 

Prosti radikali se namreč nenehno proizvajajo v tkivih v našem telesu, vitamin C pa pomaga našim celicam, da rastejo in ostanejo zdrave (zmanjša oksidativne poškodbe DNK).

“Klinične raziskave so tudi pokazale, da vitamin C sodeluje pri odzivu telesa na okužbe in stres ter da lahko ščiti pred boleznimi srca in ožilja ter vnetja sklepov (artritis).”

Med drugim telo potrebuje vitamin C v boju proti vrsti virusov, saj spodbuja nastajanje pomembnih imunskih celic limfocitov T. In če poudarimo še eno izmed pomembnih vlog tega vitamina: pomaga učinkovito povečati absorpcijo železa, saj sproži redukcijo železa iz Fe 3+ v Fe 2+ v obliko, ki je primerna za vsrkanje železa iz prebavil, ker ta lažje prehaja skozi membrane. Človeško telo ni sposobno samo izdelovati vitamina C, zato moramo za njegov vnos poskrbeti sami. 

Tri glavne oblike vitamina C 

Vitamin C v prehranskih dopolnilih obstaja v treh glavnih oblikah: kot navadna askorbinska kislina (ki lahko zaradi kislosti povzroča želodčne težave in erozijo zobne sklenine); v obliki soli askorbinske kisline; vitamin C v obliki Estra C. 

“Ester C je naravna oblika vitamina C, ki vsebuje metabolite vitamina C in ki je plod znanstvenih raziskav.”

Vsebuje pomembne rudnine in metabolite (npr. treonate), ki v primerjavi z navadnim vitaminom C omogočajo povečanje vnosa vitamina C v telesne celice in tkiva ter njegovo počasnejše izločanje, kar so dokazale tudi klinične raziskave v krvni plazmi in seču. Ester C je manj ioniziran oziroma bolj topen v maščobah, ima večjo molekularno težo in ga posledično ledvice počasneje izločijo. Klinično je dokazano tudi, da metabolit Ca-treonat pospešuje vsrkanje vitamina C, kar storijo limfociti T.

Ester C za preprečevanje prehladnih obolenj 

Vitamin C je v obliki rudninske soli askorbinske kislin, zato Ester C ni kisel – gre za pH-nevtralno različico vitamina C. Ljudje ga lažje prenašajo in tudi ob jemanju večjih odmerkov poročajo o manj težavah (slabost, trebušni krci, zgaga, driska), ki se pogosteje pojavljajo ob jemanju askorbinske kisline. Druga prednost pa je, da Ester C ne uničuje zobne sklenine. 

“Uživanje večjih odmerkov »običajnega« vitamina C ni bistveno skrajšalo trajanja hujše oblike prehlada.”

V mesecih, ko razsajajo različna virusna prehladna obolenja, so še posebej zanimive ugotovitve prve študije, ki je primerjala koristi različnih oblik vitamina C ob prehladnih obolenjih. V sklepu so avtorji poudarili varovalne učinke Estra C, saj je študija pokazala, da redno uživanje v študiji uporabljenega Ester C askorbata nudi določeno zaščito pred prehladnimi obolenji v zimskih mesecih (in ne, ko se znaki prehlada že pojavijo). Nasprotno od razširjenega prepričanja pa se je izkazalo, da uživanje večjih odmerkov »običajnega« vitamina C ni bistveno skrajšalo trajanja hujše oblike prehlada in omililo simptomov. 

Trenutno zakonodaja priporoča dnevni vnos vitamina C v količini 80 mg kot preventivo zoper skorbut, vendar novejše raziskave kažejo, da so pri povečanih potrebah po vitaminu c potrebne večje količine vitamina C, in sicer od 250 do 1.000 mg.

Sorodne vsebine: 

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj