Brezplačna merjenja rakotvornega radona v gospodinjstvih po Sloveniji

Avtor: M. Š.

Rakotvorni plin radon prihaja iz tal in se lahko nabira v zaprtih prostorih. V okviru projekta meritve radona v gospodinjstvih po Sloveniji si lahko detektor za merjenje koncentracije radona naročite brezplačno, izvedenci za sevanja pri ZDV pa opravijo analizo meritev.

Radon je naraven radioaktiven plin brez vonja in barve. Nabira se v zaprtih prostorih in je lahko rakotvoren. 

Ocenjujejo, da je vsak deseti rak na pljučih posledica radona oziroma njegovih razpadnih produktov. V projekt brezplačnih meritev radona so vključena gospodinjstva na območjih, ki so že prepoznana kot območja z večjo koncentracijo radona, in po novem tudi tista, kjer se slednje še opredeljuje. Namen projekta je osvestiti ljudi, določiti ogroženost na posameznih območjih in z ustreznimi preventivnimi dejavnostmi omejiti tveganja.

Kje po Sloveniji potekajo brezplačne meritve radona?

To so območja naslednjih občin: Bloke, Cerknica, Črnomelj, Divača, Dobrepolje, Dolenjske Toplice, Hrpelje – Kozina, Idrija, Ig, Ivančna Gorica, Kočevje, Komen, Logatec, Loška dolina, Loški Potok, Miren-Kostanjevica, Pivka, Postojna, Ribnica, Semič, Sežana, Sodražica, Vrhnika in Žužemberk.

V letošnjem letu so v projekt brezplačnih meritev vključene dodatne občine: Bohinj, Borovnica, Brezovica, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Grosuplje, Ilirska Bistrica, Jesenice, Kanal, Kostanjevica na Krki, Kostel, Metlika, Mežica, Mirna Peč, Mokronog – Trebelno, Mozirje, Nova Gorica, Novo mesto, Osilnica, Radovljica, Straža, Škofja Loka, Trebnje, Tržič, Velike Lašče, Vuzenica in Žirovnica.

Kako naročiti brezplačno merjenje radona?

1. Če živite v eni od zgoraj navedenih občin, brezplačni detektor radona naročite TUKAJ ali pokličete na telefonsko številko: 01 5855 104. Detektor vam bodo poslali po pošti. Detektor boste prejeli v vrečki iz aluminizirane folije.

2. Odprite vrečko in detektor takoj postavite v pritličje ali klet, ker se radon tam najraje nabira. Postavite ga lahko na mizo, omaro ali na kako drugo mesto stran od oken ali vrat, kjer je nemoteč za prisotne. Lahko ga tudi z vrvico ali žico obesite na višino od 1 do 1,5 metra od tal. 

3. Ko detektor namestite, ga pustite delovati 1 do 2 meseca.

4. Izpolnite priloženi obrazec, ki bo služil za točnejšo interpretacijo in ovrednotenje rezultatov.

5. Po preteku 1 do 2 mesecev detektor vrnite v priloženi kuverti (poštnina je že plačana) na naslov: ZVD Zavod za varstvo pri delu, CFM-LMSAR, Chengdujska cesta 25, 1260 Ljubljana – Polje (naslov je sicer že naveden na kuverti). 

6. Izvedenci za sevanja na ZVD Zavodu za varstvo pri delu bodo analizirali zabeležene podatke detektorja in vam rezultate poslali na domači naslov.

Zakaj je radon nevaren?

Čeprav je radon radioaktiven, pravzaprav ne predstavlja velike nevarnosti za človeka. Skupaj z zrakom ga sicer vdihnemo, vendar ga kot plin tudi izdihnemo. Drugače pa je z njegovimi kratkoživimi razpadnimi produkti, ki so vedno prisotni v zraku skupaj z radonom. Kot aerosole jih namreč pljuča odfiltrirajo od vdihanega zraka. Na steni dihalnih poti, kjer so se usedli, razpadajo in nastali delci alfa napadajo okoliško tkivo ter ga poškodujejo. Te poškodbe so lahko tako resne, da vodijo do nastanka raka. Ocenjujejo, da je vsak deseti rak na pljučih posledica radona oziroma njegovih razpadnih produktov.

Povišane koncentracije radona lahko pričakujemo na območjih, kjer so tla porozna, kjer je vsebnost urana v tleh večja in tudi na tektonskih prelomih. Koncentracijo radona v stavbah znižamo s prezračevanjem, z zatesnitvijo razpok in špranj v tleh, z utrditvijo talne plošče in/ali prezračevanjem zemljine pod njo. 

Sorodne vsebine: 

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj