Biološka zdravila novo upanje za bolnike z luskavico

Luskavica ali psoriaza ni samo kožno obolenje, saj pogosto prizadene številne organe ter negativno vpliva na bolnikovo duševnost in samopodobo. Bolezen ni nalezljiva, a lahko bolnika zelo zaznamuje. Vendar pa sodobne možnosti zdravljenja prinašajo novo upanje.

S prihodom izjemno učinkovitih bioloških zdravil so se pričakovanja zelo povišala tako pri bolnikih kot tudi pri zdravnikih, saj lahko z enim samim zdravilom neredko dosežemo popolnoma čisto ali skoraj čisto kožo. Foto: Bigstock

»V zadnjih 15 letih so pri zdravljenju zmerne in hujše oblike luskavice naredila pravo revolucijo biološka zdravila, s katerimi lahko dobršnemu delu bolnikov bistveno bolj učinkovito in bolj varno pomagamo. Trenutno je na voljo več teh zdravil. V Sloveniji lahko tako zdravljenje dobi vsak bolnik s težjo obliko luskavice, ki obiskuje dermatologa,« je dermatolog prof. dr. Tomaž Lunder poudaril na spletni ozaveščevalni predstavitvi Društva psoriatikov Slovenije.

Na predstavitvi so razbijali mite in poudarjali dokazana dejstva o zdravljenju luskavice z biološkimi zdravili. »Znaten delež bolnikov z luskavico, ki bi potrebovali tako zdravljenje, namreč ni obveščen, da jim lahko učinkovito in varno pomagamo, ali pa morda ne obiščejo svojega osebnega zdravnika oziroma jih ta ne napoti k dermatologu. Iz registra slovenskih bolnikov je namreč razvidno, da so imeli bolniki, ki jim luskavico zdravimo z biološkimi zdravili, bolezen v povprečju že vsaj 18 let, preden so dobili tovrstno zdravljenje,« je dejal prof. dr. Lunder.

Kako biološka zdravila spreminjajo zdravljenje luskavice

»Bolniki so bili še v nedavni preteklosti več tednov ali mesecev zdravljeni bolnišnično, s topikalnimi pripravki, torej kremami in mazili, morda tudi fototerapijo. S prihodom izjemno učinkovitih bioloških zdravil so se pričakovanja zelo povišala tako pri bolnikih kot tudi pri zdravnikih, saj lahko z enim samim zdravilom neredko dosežemo popolnoma čisto ali skoraj čisto kožo. Poleg tega imajo biološka zdravila manj neželenih učinkov v primerjavi s starejšimi konvencionalnimi nebiološkimi zdravili. A danes si bolniki želijo tudi hiter in dolgotrajen odziv na zdravljenje, da nimajo simptomov bolezni, kot sta bolečina in srbečica, in predvsem, da niti sama bolezen niti zdravljenje bolezni ne vplivata na njihovo vsakodnevno življenje,« je povedala dermatovenerologinja doc. dr. Maruška Marovt. Pri najnovejših zdravljenjih opažajo pri okoli 80 odstotkih bolnikov kar 90-odstotno izboljšanje kožnih sprememb.

Ni znanstveno dokazano, da bi določena dieta izboljšala ali pozdravila luskavico – vsekakor pa asist. dr. Mateja Starbek Zorko priporoča zdrav življenjski slog, posebno vzdrževanje primerne telesne teže, kar omogoča boljši učinek zdravil.

Zelo dobro izkušnjo zdravljenja z biološkim zdravilom ima tudi Jan Koren, sicer predsednik Društva psoriatikov Slovenije. »Sicer sem na začetku terapije potreboval daljše obdobje, da je ta začela učinkovati, a učinki vsekakor so: nimam popolnoma čiste kože, opažam pa 80- do 90-odstotno izboljšanje. Seveda se takrat, ko izve, da bo šel na zdravljenje z biološkim zdravilom, vsak bolnik sreča z vprašanjem o varnosti, učinkovitosti in morebitnih stranskih učinkih. Ključno je dobro sodelovanje z dermatologom, s katerim lahko predebatiraš pomisleke. Na veliko vprašanj pa lahko odgovorimo tudi v društvu,« je poudaril Koren.

»S sodobnimi pristopi sicer luskavice še vedno ne znamo ozdraviti, lahko pa bolnikom ponudimo drugo najboljšo možnost: zelo dolgo obdobje brez bolezni. Prihodnost zdravljenja luskavice vidim v zgodnejši učinkovitosti zdravil, varni odsotnosti bolezni s pomočjo zdravljenja, obvladovanju sistemskega vnetja ter uspešni obravnavi pridruženih bolezni. Morda lahko v prihodnosti pričakujemo tudi zdravila, ki bi z enim samim letnim odmerkom vzdrževala popolnoma čisto kožo, morda tudi uspešnejša zdravila v obliki tablet ter gotovo tudi kreme in mazila z boljšim profilom neželenih učinkov,« je doc. dr. Marovt nakazala prihodnost razvoja zdravljenja luskavice.

Kaj so biološka zdravila?

Biološka zdravila pridobivajo z biološkimi procesi v živih organizmih. »Konkretno zdravila, ki jih uporabljamo pri zdravljenju luskavice, pridobivajo iz celičnih kultur. Gre za protitelesa, enaka tistim, ki naravno nastajajo v našem organizmu pri obrambi proti okužbam. Razlika je v tem, da so telesa, ki jih uporabljamo za zdravljenje luskavice, zelo specifično usmerjena proti določenim substancam, ki se pri bolnikih z luskavico tvorijo v kožnem tkivu. Tako lahko ciljano, zelo učinkovito in varno upočasnimo ali celo zaustavimo to neugodno bolezensko dogajanje,« je pojasnil prof. dr. Lunder.

Ločiti moramo različne skupine bioloških zdravil. »Ta, s katerimi zdravimo luskavico, se na srečo po neželenih pojavih precej razlikujejo od tistih, ki jih uporabljajo za zdravljenje različnih oblik raka, kjer se žal lahko pogosteje pojavljajo resni stranski učinki. Bolniki z luskavico so v izjemno dobrem položaju, saj se med vsemi imunsko povzročenimi boleznimi prav luskavica najbolje odziva na zdravljenje z biološkimi zdravili, ki so po drugi strani tudi izredno varna,« je bolnike pomiril prof. dr. Lunder.

Dermatovenerologinja asist. dr. Mateja Starbek Zorko je povedala, da bolniki večinoma nimajo zadržkov pri zdravljenju z biološkimi zdravili: »Prej obratno: velikokrat bolniki k nam pridejo prav z željo, da bi dobili biološka zdravila. Vedo namreč, da so to zelo učinkovita zdravila, ki imajo sprejemljive oziroma malo stranskih učinkov, predvsem če jih primerjajo z drugimi sistemskimi terapijami, ki jih bolniki dobivajo, preden pridejo do bioloških zdravil. A kandidati za to vrsto zdravljenja so bolniki z zmerno in hudo obliko luskavice oziroma tisti, ki jim bolezen pomembno krni kvaliteto življenja.« Prof. dr. Lunder je pojasnil, da imamo v Sloveniji tako kot povsod po Evropi stroge kriterije za predpisovanje biološkega zdravila: »Predpišemo ga, če sta izpolnjena dva kriterija. Prvi je teža bolezni oziroma prizadetost vsaj 10 % površine kože ali pa zelo hud vpliv na kvaliteto življenja. Drugi kriterij je neuspešno zdravljenje z vsaj enim od zdravil, ki so že dolgo na trgu, imunosupresivi – torej če se zdravljenje ni obneslo zaradi nezadostnega učinka, slabega prenašanja zdravila ali kontraindikacij,« je pojasnil prof. dr. Lunder.

Bolnikom z luskavico daje pomembno oporo Društvo psoriatikov Slovenije z enajstimi podružnicami po vsej Sloveniji.

Asist. dr. Mateja Starbek Zorko je pojasnila, da bolnike z blago obliko luskavice načeloma še naprej zdravijo z lokalno terapijo. »A za zdravljenje z biološkimi zdravili se odločimo tudi, če je prizadete manj kot desetina kože, posebno če gre za prizadetost kože na obrazu, lasišču, spolovilih, dlaneh ali stopalih. Upoštevamo pa tudi vpliv na kvaliteto življenja, kar ugotavljamo s predpisanimi kazalniki. Če torej luskavica pacientu pomembno krni kvaliteto življenja ali ima pacient več kot 10 % prizadete kože, se odločamo tudi za sodobne oblike terapije. Ko bolezen močno vpliva na kvaliteto življenja, je namreč pomembno pravočasno in ustrezno zdravljenje, saj z biološko terapijo v veliko večji meri dosegamo bistveno izboljšanje bolezni – celo tako, da bolniki skoraj ne vedo, da imajo luskavico,« je povedala asist. dr. Starbek Zorko.

Kdaj k zdravniku?

Luskavica je kronična vnetna bolezen, ki ni omejena samo na kožo, vnetje poteka v celem telesu. »Pri tretjini bolnikov se lahko luskavica kaže v obliki psoriaznega artritisa, torej vnetja sklepov. Bolniki z luskavico pa imajo lahko še številne pridružene bolezni, na primer sladkorno bolezen, bolezni srca in ožilja, aterosklerozo, arterijsko hipertenzijo, srčni infarkt … Poleg tega so pogosteje depresivni ali nagnjeni k depresiji,« je naštela asist. dr. Starbek Zorko. Zaradi sistemskega značaja lahko luskavica pripelje do resnih zapletov, zato je pravočasno učinkovito zdravljenje ključno. »Čim dlje traja hujša oblika luskavice, ki ni ustrezno zdravljena, večje je tveganje za take zaplete,« je pojasnil prof. dr. Lunder in vse bolnike, posebno pa tiste s hujšo obliko luskavice, pozval k obisku izbranega zdravnika, ki jih bo po potrebi napotil k dermatologu.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj