Ženske bolečino dojemajo drugače kot moški

Ženske bolečino predelujejo drugače, vendar iskanje novih protibolečinskih zdravil še vedno temelji na ugotovitvah iz raziskav na moških. Bodo protibolečinska zdravila prihodnosti zanje drugačna?

Moški in ženske tako kronično kot akutno bolečino dojamejo drugače. Foto: Bigstock

Spoznanje, da ženske bolečino predelujejo precej drugače kot moški nakazuje tudi odgovor na vprašanje, zakaj nekatera protibolečinska sredstva delujejo pri moških, pri ženskah pa ne. Napoveduje nov pristop pri razvoju protibolečinskih zdravil.

Pomembne razlike med spoloma že v osnovnih mehanizmih

Vse bolj je jasno, da moški in ženske bolečino procesiramo na različne načine, in da obstajajo pomembne razlike že v osnovnih mehanizmih. Slednji sodelujejo na genetski, molekularni, celični in fiziološki ravni. Kljub temu večina raziskav bolečine ostaja zasnovana na preučevanju moških in preizkuša hipoteze, pridobljene iz poskusov na samcih, potrjuje pregledna študija Univerze McGill, objavljena v reviji Nature Reviews Neuroscience. Ugotovitve so še posebej pomembne zato, ker je strokovno dobro dokumentirano, da med bolniki s kroničnimi bolečinami prevladujejo ženske.

Spol pomembna biološka spremenljivka pri bolečini

“Strokovna literatura o bolečini je pristranska. V poskusih prepogosto uporabljajo osebke moškega spola – pravzaprav spoznavamo biologijo bolečine pri moških. In na podlagi tega napačno sklepamo, da je to tudi biologija bolečine pri ženskah, ” pravi Jeffrey Mogil, profesor na McGill-ovi Katedri za psihologijo in anestezijo. Že desetletja se ukvarja z raziskovanjem genetike bolečine in je tudi prvopodpisani avtor objave v Nature Reviews Neuroscience.

Pregledali več kot tisoč znanstvenih člankov

Mogil in ekipa so pregledali več kot 1000 znanstvenih člankov, objavljenih od januarja 2015 do decembra 2019. Ugotovili so, da je v 2017 opazno poraslo število raziskav akutne in kronične bolečine, v katere so vključevali ženske. Število študij, ki vključujejo samo moške, se je zmanjšalo iz 80 odstotkov na 50 odstotkov. To predstavlja obetaven premik v raziskovalni zasnovi, pravijo raziskovalci.

Kdaj novi analgetiki za ženske?

Po Mogiljevem mnenju so raziskovalci še daleč od razvoja analgetikov, ki bodo resnično uspešno delovali pri ženskah: “Naša raziskava kaže, da bo veliko od tega, kar je trenutno v pripravi za zdravljenje bolečine, delovalo večinoma pri moških – če sploh. Čeprav vemo, da večino bolnikov s kronično bolečino sestavljajo ženske.”

Izvirno objavo v celoti najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj