Že mejna slabokrvnost močno okrni naše počutje

Vzrokov za utrujenost je veliko, najpogosteje gre za pretiran fizičen ali psihičen napor. Če pa tudi po počitku utrujenost ne mine ali je prisotna dalj časa trajajoča utrujenost, je vzrok za utrujenost lahko tudi pomanjkanje železa.

Ženske, ki imajo dovolj železa v telesu, se bolje počutijo in imajo več energije. Foto: Bigstock

Slabokrvnost ali anemija je stanje zmanjšanega števila rdečih krvničk (eritrocitov) oziroma zmanjšane koncentracije hemoglobina v krvi. Ob anemiji se zmanjša sposobnost za prenos kisika po krvi do tkiv, kar povzroči, da tkiva in organi, na primer možgani, srce, ledvica itn., trpijo za pomanjkanjem kisika. Pomanjkanje železa je eden pogostejših vzrokov za utrujenost, ki je pri ženskah v rodni dobi 10-krat pogostejši kot pri preostalih ljudeh.

O povezavi med utrujenostjo in pomanjkanjem železa, najpogosteje pri ženskah, smo se pogovarjali z izr. prof. dr. Natašo Tul Mandić, dr. med., iz Bolnišnice za ženske bolezni in porodništvo Postojna.

Kdaj govorimo o slabokrvnosti? Ali ločimo slabokrvnost po stopnjah?

O slabokrvnosti ali anemiji govorimo, ko padejo vrednosti hemoglobina v krvi pod določeno mejo. Pri ženskah je to 120 g/l, pri moških 140 g/l. Nižje vrednosti imajo nosečnice in otroci – pri njih je meja za slabokrvnost 110g/l. Novorojenčki pa imajo višje vrednosti hemoglobina v krvi, a ta v nekaj mesecih pade.

Ob anemiji se zmanjša sposobnost za prenos kisika po krvi do tkiv, zato ob resni slabokrvnosti vsa tkiva v telesu trpijo za pomanjkanjem kisika. Ob pomanjkanju železa pa so celice še dodatno prizadete, saj je železo potrebno v vsaki telesni celici za normalno delovanje.

Ločimo blago, srednjo in težko anemijo. Klinična slika ni odvisna samo od stopnje anemije, ampak tudi od tega, kako hitro je do anemije prišlo in kako se je telo prilagodilo. Pri akutno, na hitro nastali anemiji (na primer krvavitvi zaradi poškodbe ali ob operaciji ali po shujševalni dieti) se ljudje lahko zelo slabo počutijo ob že razmeroma blagi anemiji. Če pa pride do slabokrvnosti postopno in traja dlje časa, pa je včasih prav presenetljivo, kako lahko nekateri še funkcionirajo ob zelo težki anemiji. Navadijo se na utrujenost, bledico, podočnjake, pomanjkanje energije in zmanjšano učinkovitost, navadijo se celo na razdražljivost. Simptome pripisujejo stresu in hitremu tempu življenja in niti pomislijo ne, da je vzrok lahko pomanjkanje železa. Ko pomanjkanje železa odpravijo, kar zaživijo.

Kakšen je algoritem v diagnosticiranju slabokrvnosti?

Pri odkrivanju slabokrvnosti je najpomembneje, da na slabokrvnost pomislimo, saj so vsi znaki slabokrvnosti nespecifični. Diagnozo se lahko postavi že iz kapljice krvi iz prsta, ko lahko že s hitrim testom v nekaj minutah ocenimo vrednosti hemoglobina. Če so vrednosti nizke, je smiselno opraviti še več testov, s katerimi se opredelijo tip slabokrvnosti in zaloge železa v telesu.

Ukrepati je treba že ob mejnih vrednostih hemoglobina, slabokrvnost pa lahko preprečujemo, še preden se pojavi, na primer z jemanjem prehranskih dodatkov pred načrtovano operacijo ali nosečnostjo, ob dietah ali močnih menstruacijah, tudi pred potovanji na visoko nadmorsko višino.

Včasih nosečnice niso dobivale pripravkov z železom, danes pa se železo dodaja tudi vsem nosečnicam (do 500 mg železa izgubijo z nosečnostjo in porodom), bi lahko malce pokomentirali?

Nosečnost je čas povečanih potreb po železu, poznamo vsaj tri pomembne dejavnike, zakaj.

  • Nosečnice potrebujejo železo za gradnjo svojih rdečih krvničk (eritrocitov), saj se masa rdečih krvničk v nosečnosti poveča. Ker pa se še bolj poveča volumen krvi, padeta koncentraciji eritrocitov in hemoglobina. Govorimo o fiziološki anemiji, ki pa lahko ob pomanjkanju železa zelo hitro postane patološka. Že ob fiziološki anemiji pa nosečnice lahko občutijo utrujenost in pomanjkanje energije, sploh ker imajo običajno tudi nizek krvni tlak.
  • Železo je potrebno tudi za razvoj ploda in se aktivno prenaša preko posteljice, zato se hitro znižajo zaloge železa v telesu nosečnice in ga je treba nadomeščati.
  • In še tretji dejavnik je izguba krvi zaradi krvavitev v nosečnosti in zlasti ob porodu, ko porodnica izgubi povprečno od 300 do 500 ml krvi.

Železo vnašajo nosečnice v telo s hrano. A žal sta vnos železa in absorpcija pri večini prenizka, zato se že več let svetuje dodajanje železa že preventivno. Nosečnicam svetujemo že tri mesece pred nosečnostjo ter v času nosečnosti in dojenja jemanje multivitaminskih preparatov z dodatkom železa. Železo se namreč izloča tudi v mleko, na to ne smejo pozabiti ženske, ki dojijo.

S preventivnim jemanjem se je potreba po dodatnem železu precej znižala, kar je dobro, ker morajo nosečnice in doječe matere, ki razvijejo znake slabokrvnosti, jemati preparate železa, ki jih zdravnik predpiše na recept. Pri jemanju teh preparatov pa ima skoraj tretjina nosečnice težave, zaradi katerih prekinejo z jemanjem tablet železa. Te težave so želodčne slabosti, bolečine v trebuhu, zaprtje ali driska. Podobne, navadno blažje težave imajo lahko ženske tudi ob jemanju multivitaminskih tablet z železom. Tem ženskah svetujemo jemanje preparata s hemskih železom, ki je v lekarni dostopen brez recepta. Je zelo učinkovit, ker je absorpcija železa boljša in ker ta oblika železa manj draži prebavila.

So ženske zato manj utrujene prve mesece po porodu? Kakšne so še pozitivne strani dodajanja železa nosečnicam?

Ženske, ki imajo dovolj železa v telesu, se bolje počutijo in imajo več energije ter manj vseh težav v nosečnosti. Huda anemija je lahko vzrok za resne zaplete v nosečnosti, celo za prezgodnji porod. Pri slabokrvnih ženskah je več obilnih krvavitev pri porodu in okrevanje po porodu je težje. To vpliva na počutje in pri slabokrvnih ženskah je več celo poporodne otožnosti in depresije. Novorojenčki slabokrvnih nosečnic so pogosteje slabokrvni.

Prehranskega dopolnila naj ne bi jemali ob dokazani slabokrvnosti, marveč za preprečevanje nastanka slabokrvnosti, torej za optimalno počutje, tudi preprečevanje utrujenosti. Ali to drži?

Da, drži. Slabokrvnost preprečujemo z zdravo prehrano in prehranskimi dopolnili, tako izboljšamo počutje tudi pri stanjih, ko se slabokrvnost še ni razvila, so pa že znižane zaloge železa.

Ob resni slabokrvnosti pa zdravniki predpišemo še jemanje preparatov železa. Pri ljudeh, ki teh preparatov zaradi stranskih učinkov ne prenašajo, se zgodi, da s terapijo prenehajo. V teh primerih se jim včasih svetuje železo v obliki infuzije direktno v kri, v ekstremnih primerih celo transfuzijo krvi. Temu se včasih lahko izognemo z nasvetom, da jemljejo prehransko dopolnilo s hemskih železom v višjem odmerku – dve tableti na dan.

Kako pa obravnavate pomanjkanje železa oziroma slabokrvnost pri ženskah? Kako je pri ženskah, ki so v meni, ali tudi pri njih lahko pride do slabokrvnosti? Če gre za mejno pomanjkanje železa, kaj svetujete svojim pacientkam?

Pri mejnem pomanjkanju železa ali znižanih zalogah železa v telesu ali nepojasnjeni dolgotrajni utrujenosti je pri vseh ljudeh smiselno jemati dodatke železa, najbolje hemskega. Po menopavzi, ko ženske ne izgubljajo krvi z menstruacijami, se tveganje za slabokrvnost zniža, če imajo ženske zdravo prehrano. Težave se lahko poslabšajo v visoki starosti ali če se pojavita revščina in slaba prehrana.

Pač pa so v času perimenopavze pogoste močne menstruacije in velike izgube železa. To lahko traja več let in ženske pripelje v slabokrvnosti. To je lahko vzrok za slabokrvnost v menopavzi.

Trenutno je na trgu najnovejši tovrstni izdelek, ki vsebuje posebno, tako imenovano hemsko obliko železa. Za kakšno obliko gre, kakšne so njegove prednosti? Imate z njim že kakšne izkušnje?

Železo je v naravi in v naši hrani (pa tudi v zdravilih) v dveh oblikah, v obliki soli in v hemski obliki – to je železo, vezano na hemski obroč. Hem je kompleksna molekula, ki veže kisik in ga v rdečih krvničkah prenaša po krvi do vseh tkiv. Hemsko železo je najpogosteje v hemoglobinu in mioglobinu, ki sta prisotna v krvi in mišicah.

Večino železa dobimo s prehrano z mesom in ribami, od tu se tudi najbolje absorbira v kri. Železo je seveda prisotno tudi v zelenjavi, stročnicah in oreščkih, a ga je manj in se slabše prenese iz prebavil v kri, zato je treba za zadostitev potreb pojesti veliko zelenjave.

V zdravilih pa je hemsko železo le v novem preparatu, ki se dobi v lekarni brez recepta. Glavna prednost je, da je absorpcija železa iz tega preparata, ki se imenuje Richter Ferro Bio, tako kot iz mesa boljša kot iz druge hrane in zdravil, zato se zaloge železa hitreje napolnijo. Prednost tega preparata je še v tem, da se tablete lahko jemljejo med jedjo, da nimajo nobenega okusa, ne dražijo prebavil in ne povzročajo stranskih učinkov. Ker ne vsebujejo laktoze in glutena, skoraj nihče nima težav z dolgoročnim jemanjem preparata. Železo je treba namreč jemati še od tri do štiri mesece po izboljšanju anemije. Nekateri ljudje tako jemljejo železo res dolgo časa, zato je pomembno, da jim preparat ne dela težav.

Moje izkušnje s tem preparatom so zelo dobre. Največ izkušenj imam pri nosečnicah, ki so pogosto slabokrvne. Pri nosečnicah so prebavila pogosto občutljiva, imajo več slabosti, zgage in zaprtosti. Tretjina jih slabo prenaša klasične preparate železa, nimajo pa težav s hemskih železom. Zato to železo v moji ginekološki ambulanti svetujem nosečnicam in doječim materam, pa tudi ženskam z močnimi menstruacijami in pred raznimi operacijami ter ob različnih dietah.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj