Domače »rešitve« za sijoče lase in kožo brez gub

Živimo dlje in bolje, in to je tisto, kar na koncu najbolj šteje, mi je pred kratkim rekel ugledi slovenski zdravnik. Stvari očitno počnemo vse bolj prav, pri čemer ključno vlogo igrajo kemija, biologija, medicina in farmacija. Ne samo z novimi metodami zdravljenja, pač pa tudi s funkcionalnimi hranili. Bodisi za podporo zdravljenju ali kot preventivo. Pa tudi za to, da izgledamo bolje.

Oligomerni proantocianidi kožo obraza posvetlijo, napnejo in izboljšajo njeno elastičnost. Foto: Bigstock

Da prepoznamo kakovostno sredstvo za samozdravljenje, moramo vedeti, ali se zdravilna učinkovina v njem nahaja v pravi kemijski obliki (da jo bo naše telo lahko uporabilo), kakšna je njena koncentracija, katere spojine so še dodane, kakšen tehnološki postopek je bilo uporabljen… Le tako ne bo več dogajalo, da si bomo glivice odpravljali s svinčniki za nohte, si mazali bradavice, ki so v resnici rak kože in posegali po prehranskih dopolnilih, od katerih je edina korist, da po hitrem postopku zapustijo naše telo in končajo v straniščni školjki.

Lasje predmet (tržnega) poželenja

Bujne lase od nekdaj povezujejo z lepoto. Pogosto so opevani v literaturi in še pogosteje zabeleženi v sliki. Lasje pri ljudeh rastejo dlje kot ostale dlake in niso samo za okras. Njihova evolucijska »naloga« je povečati spolno privlačnost. Gosti, dolgi, sijoči lasje so našim prednikom govorili, da je njihov lastnik zdrav in (bolj) primeren za razplod. Danes je produktov za nego las ogromno, tistega, kar obljubljajo, pa običajno ne moremo preveriti. Si pa lahko pomagamo z znanjem.

Lasje pri ljudeh rastejo dlje kot ostale dlake in niso samo za okras.

Spolni hormoni in lasje

Lasje so tudi dandanes močno spolno-komunikacijsko sredstvo. Pomembno vlogo pri tem, kako dobro bodo rasli in kako zdravi bodo, igrajo hormoni. Ko estrogen pri ženskah upade, lasje bolj izpadajo, postanejo tanjši, brez sijaja… . Drastična sprememba se zgodi ob menopavzi: jajčniki prenehajo izločati estrogen, kar se na laseh še kako pozna. Če hočemo, da nam znova začnejo rasti, je dovolj, da se odpravimo v naravo, pravzaprav kar v domačo kuhinjo.

Ko estrogen pri ženskah upade, lasje bolj izpadajo, postanejo tanjši, brez sijaja.

Rumenjak, med, olivno olje

Maska iz enega rumenjaka, zvrhane žlice medu in žlice oljčnega olja, ki jo vtremo v lasišče in speremo šele po treh urah, dokazano spodbudi rast novih las. Postopek lahko izvedemo vsak teden, učinek pa se začne kazati po nekaj mesecih. Če telo hkrati oskrbimo še z dobršno mero polifenolov, bo z lasmi zasijala tudi naša koža.

Polifenoli – kralji med antioksidanti

Polifenoli so zelo močni antioksidanti rastlinskega izvora. Lovijo proste radikale ter hkrati preprečujejo oksidacijo vitamina C. Naše njive in gozdovi so jih polni: listi breze, cvetovi lipe in ajde, njivska preslica, bezeg… Precej polifenolov je v sadju in zelenjavi izrazitih barv, rdečem vinu, zelenem čaju.. . Odličen vir polifenolov je umetno negojeno jagodičevje: gozdne jagode, borovnice, brusnice, maline…

Polifenoli so zelo močni antioksidanti rastlinskega izvora.

Namesto na botoks na porcijo borovnic v gozd

Čeprav so polifenoli dobro raziskani, s svojim delovanjem vedno znova presenetijo. Še posebej, ko nastopajo «v kombinaciji« – kot je to na primer pri skorji iglavcev (v kateri je več kot deset vrst polifenolov).

Nedavno objavljena dvojno slepa radnomizirana študija je pokazala, da oligomerni proantocianidi iz skorje obmorskega bora (Pinus pinaster) kožo obraza posvetlijo, napnejo in izboljšajo njeno elastičnost. Prvi učinki na koži so se pokazali po 28 dneh, preiskovanke pa so uživale 100 mg polifenolov iz obmorskega bora na dan.

Avtorji študije so v poročilo zapisali, da ugotovljeno predstavlja zdravo alternativo kozmetičnim preparatom. Oligomerni proantocianidi ugodno vplivajo tudi na kardiovaskularni sistem, saj krepijo elastičnost žil.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj