Odkrili verjetni vzrok, zakaj otroci nimajo težav s covid-19

Pri otrocih okužba s koronavirusom, ki povzroča bolezen covid-19, običajno poteka z zelo milimi simptomi ali celo brez njih.

Otroci namreč za prehladi obolevajo pogosteje kot odrasli, in verjetnost, da enega od njih povzroči beta koronavirus, je pri njih večja. Foto: Bigstock

Znano je, da otroci okužbo s koronavirusom, ki povzroča covid-19, večinoma preživijo brez težav. Znanost si že od vsega začetka prizadeva odkriti, zakaj je temu tako. Zdaj se zdi, da so našli odgovor. Boljšo zaščito jim verjetno dejstvo, da so pogosteje izpostavljeni drugim tipom koronavirusov – ki sicer povzročajo prehlad.

Najnovejšo raziskavo so opravili raziskovalci Medicinske fakultete Duke-NUS v Singapurju pod vodstvom dr. Antonia Bertolettija, profesorja imunologije. Ugotovili so, da nekatere oblike prehlada lahko pomagajo zaščititi pred covid-19 in da imunost lahko traja do 17 let.

30 odstotkov prehladov povzročajo koronavirusi

Koronavirusi povzročijo okrog 30 odstotkov vseh prehladov, vendar ni natančno znano, za kolikšen delež le-teh so odgovorni beta koronavirusi. Slednji namreč, kot ugotavlja Bertoletti, lahko pomagajo zaščititi pred covid-19 in so tudi možni vzrok, zakaj otroci slednjo večinoma prebolijo brez težav. Otroci namreč za prehladi obolevajo pogosteje kot odrasli, in verjetnost, da enega od njih povzroči beta koronavirus, je pri njih večja. Študije potrjujejo tudi, da covid-19 pri ljudeh, ki so preboleli okužbo s katerim od beta kotonavirusov, poteka v lažji obliki oziroma bolezenskih znakov sploh ne razvijejo.

Skupne genske lastnosti

Beta koronavirusi, zlasti OC43 in HKU1, pri najstarejših in najmlajših povzročajo pogoste prehlade, pa tudi hujše okužbe spodnjih dihal. S koronavirusi tipa SARS in MERS si delijo številne genske lastnosti. Zdaj so znanstveniki našli dokaze, da imunost, ki jo sprožijo, lahko traja več let – zahvaljujoč imunskemu spominu T-celic. T-celice so vrsta belih krvnih celic in so del tako imenovane druge obrambne linije imunskega sistema, ki se začne približno teden dni po okužbi.

Beta koronavirusi sprožili nastanek protiteles

Najnovejša raziskava Bertolettija in sodelavcev ponuja nekaj izjemnih spoznanj o potencialni vlogi T-celic v boju s covid-19. V njej so analizirali vzorce krvi trem skupinam ljudi: 24 jih je okrevalo po covid-19, 23 jih je prebolelo SARS, 18 pa jih nikoli ni bilo izpostavljeno niti povzročitelju covid-19 niti povzročitelju SARS. Polovica testirancev v zadnji skupini (ki ni bila izpostavljena virusoma), je imela v krvi T-celice, ki so pokazale imunski odziv na betakoronaviruse. To kaže, da se je njihova imunost razvila po izpostavljenosti navadnemu prehladu. “Naše ugotovitve kažejo, da je nastanek protiteles sprožila okužba z betakoronavirusom. Imunost je dolgotrajna, kar podpira domnevo, da bolniki po covid-19 razvijejo odpornost,” pravijo avtorji.

Raziskovalno poročilo v celoti (v angleščini) lahko preberete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj