Pijače za hujšanje: Kaj piti za zmanjšanje apetita?

Če ste v fazi, ko se želite znebiti odvečnih kilogramov, je dobro, da poleg na tisto, kar je na krožniku, pazite tudi na tisto, kar je v kozarcu. Izbira prave pijače lahko pomaga zmanjšati apetit in zmanjša celokupni vnos kalorij.

Kaj piti med hujšanjem? Poleg vode so na razpolago tudi druge pijače. Foto: Bigstock

Seveda najboljšo izbiro za žejo tako za takrat, ko se želimo znebiti nekaj kilogramov, kot tudi za takrat, ko je s telesno težo vse v redu, poznamo vsi. Jasno, voda je to.

Če med hujšanjem zamenjate sladke brezalkoholne pijače z navadno vodo, boste vsak dan črtali nekaj sto kalorij. Pitje dveh kozarcev vode pred obrokom pomaga, da se hitreje počutite polni, zato ne boste pojedli toliko. Na ta način tudi pospešite metabolizem. Kaj pa ostale pijače?

Posneto ali sojino mleko

Pijače, ki vsebujejo malo kalorij, a veliko hranil, so dobra možnost med hujšanjem. Posneto in sojino mleko tem kriterijem ustrezata. Vse bolj popularni rastlinski nadomestki mleka (na primer mandljevo mleko) imajo običajno sicer manj kalorij kot kravje mleko, vendar tudi manj beljakovin. Zato za hujšanje niso najboljša izbira.

Zeleni čaj

Odlična izbira, ko iščete malo »tekoče« spodbude. Nekatere raziskave kažejo, da izvleček zelenega čaja (v obliki prehranskega dopolnila) lahko pomaga pri hujšanju. Ni še natančno raziskano, kakšno vlogo igrajo kofein in katehini pri zmanjševanju apetita, znano pa je, da učinek traja nekaj ur. Zato velja razmisliti o dveh ali treh skodelicah zelenega čaja na dan. Slednji je tudi odličen vir antioksidantov in ima številne pozitivne vplive na telo.

Zelenjavni sok

Zelenjavni sok je enako hranljiv kot sadni sok, le da ima manj kalorij. Kozarec paradižnikovega soka ima na primer 41 kalorij, kozarec pomarančnega pa 122 . Izbira kašastega zelenjavnega soka (pripravite si ga sami), vsebuje tudi kar nekaj vlaknin, ki pomagajo nadzorovati lakoto. »Trgovinski« zelenjavni sokovi pogosto vsebujejo precej natrija, zato bodite pri odločitvi zanje pozorni na sestavine na embalaži.

Črna kava

Kadar potrebujete kofein, je kava boljša izbira kot energijske pijače. Črna kava je praktično brez kalorij in bogata z antioksidanti. Študije kažejo, da lahko pitje zmernih količin črne kave (največ 3 ali 4 kavne skodelice na dan) izboljša razpoloženje in pomaga pri koncentraciji. Prav tako lahko zmanjša tveganje za sladkorno bolezen tip 2 in nekatere vrste raka.

Kava z dodatki

Črno kavo imamo radi tudi z dodatki: mlekom, smetano, čokolado…. Taka oblika za hujšanje niti najmanj ni primerna, saj nanese 200 do 300 kcal.

Sladke (gazirane) pijače

Ne gre smo za to, da z vsako plastenko sladkih pijač v telo vnesemo na stotine praznih kalorij. Raziskave potrjujejo, da so sladke pijače (tako gazirane kot tiste brez mehurčkov) eden od največjih uničevalcev našega zdravja. Vsebujejo številne umetne, telesu ne-lastne snovi, ki slednjega spravijo na samo v debelost, zamašene žile in sladkorno bolezen tip 2, pač pa sprožijo tudi številna mikro vnetja. Njegove posledice se pokažejo šele čez leta v obliki raka, bolezni srca in ožilja, nagnjenosti k okužbam zaradi slabše delujočega imunskega sistema (število prehladov se na primer iz enega do dveh na leto dvigne na deset in več).

Koktejli

Pijače za zabave, kot so margarite, so lahko zelo kalorične, še posebej, če jih ne pripravite sami. »Porcija« kotejla z vodko (0,3 decilitra) vsebuje od 70 do 100 kcal. Kaj pa vse bolj priljubljeni moktejli – koktejli brez alkohola? Če hujšate, se jim raje odrecite. Čeprav veljajo za dobrodošlo osvežitev predvsem v poletnih dneh, lahko vsebujejo veliko sladkorja (in kalorij) – odvisno od sadnih sokov, ki jih uporabljamo za njihovo pripravo. Odlično nadomestilo je voda (lahko z mehurčki), aromatizirana z zelišči in začimbami.

Kombuča

Kombuča je še ena od na novo odkritih tradicionalnih pijač. Gre pravzaprav za fermentirani čaj, pomešan s sladkorjem in s starter kulturo kvasovk (ki poskrbijo za vrenje). Strokovno je še slabo raziskana, zapisi tradicionalne medicine pa ji pripisujejo več koristi za zdravje, vključno z izgubo telesne teže. Dosedanje znanstvene ugotovitve temu pritrjujejo, bo pa potrebno še več študij na dovolj velikih vzorcih. Kozarec kombuče (dobrega 2 decilitra) vsebuje približno 30 kcal. Za primerjavo: v enaki količini sladkih gaziranih pijač jih je okrog 100. Trikrat več, torej.

Pivo in vino

Pivo in vino pri hujšanju nista najboljša izbira. Poleg tega, da sta precej energetsko bogata, tudi povečujeta apetit. Steklenica malega piva vsebuje približno 150 kcal, dober deciliter vina pa okrog 100 kcal.

Energijske pijače

Aktivna učinkovina v energijskih pijačah je kofein, vsebujejo pa tudi mnoge druge snovi, od vitaminov in zeliščnih dodatkov do kreatina in glukoze. Za preverjanje vsebnosti kalorij preverite etiketo in izberite tiste z manj dodanega sladkorja.

Sadni sok

Sadni sok in sladke pijače so si po kalorijah tam-tam, tehtnico na stran sodnih sokov pa prevesi dejstvo, da slednji vsebujejo neprimerno več hranilnih snovi. Ne glede na to, ali hujšate ali ne – za dolgoročno dobrobit svojega zdravja in počutja izberite 100% sadni sok. Pravite, da bi vas taka izbira preveč udarila po žepu? Niti ne.

Steklenica (1 liter) jabolčnega soka s certifikatom ekološke pridelave in brez kakršnihkoli dodatkov – zgolj stisnjena jabolka, stanje manj manj kot 2 evra. Za liter in pol sladke gazirane pijače boste odšteli okrog 1,5 evra. Ker so naravni, ekološki sokovi precej intenzivnega okusa, jih lahko mešate z vodo in jih uporabite kot neke vrste »malinovec«. Odlično se obnesejo. Na ta način strošek najmanj razpolovite, telesu pa privoščite obilo koristnih hranil.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj