Vsakdanje navade, ki škodijo srcu

Zdravo srce je na starost težko ohraniti, ni pa nemogoče. Izogibanje kajenju in dnevna vadba sta pogoj, katerega pozitivni učinek z nekaterimi slabimi navadami lahko hitro izničimo. Zaradi bolezni srca in ožilja umre več ljudi kot zaradi vseh rakov skupaj, čeprav jih lahko preprečimo.

Verjetnost za infarkt pri ljudeh, ki spijo manj kot 6 ur na dan, dvakrat večja kot pri tistih, ki spijo 8 ur. Foto: Bigstock

Po napornem delovnem dnevu si radi privoščimo počitek na kavču pred televizorjem. Navada, za katero smo prepričani, da ne škodi. Napaka, pravijo strokovnjaki.

»Poležavanje je nova oblika kajenja za srce,« pravi kardiologinja Tamara Horwich, in nadaljuje: »Čeprav redno obiskujete telovadnico in ste dovolj fizično aktivni, nekajurno poležavanje izniči koristi. Dlje, kot nepretrgano sedimo in/ali poležavamo, bolj tvegamo bolezni srca in ožilja.«

Rdeče meso

Predlogi stroke, da bi omejili uživanje rdečega mesa, še posebej, če je le-to predelano, se vrstijo. Ne brez razloga. Rdeče meso dviguje raven trimetilamin N-oksida (TMAO) v krvi, ki dokazano povečuje kardiovaskularno tveganje. Še dobra novica za ljubitelje rdečega mesa: ni se mu treba v celoti odreči. Nekajkrat na mesec si ga lahko privoščimo brez skrbi.

Premalo spanja

Deprivacija spanja pomeni, da bodisi v postelji preživite dovolj časa, vendar si ne odpočijete, ali pa preprosto spite premalo. Posledica je stresu podobno stanje z obilico stresnih hormonov, ki škodujejo srcu. Britanska študija iz leta 2011 je pokazala, da je verjetnost za infarkt pri ljudeh, ki spijo manj kot 6 ur na dan, dvakrat večja kot pri tistih, ki spijo 7 ali 8 ur.

Slaba ustna higiena

Zdravi zobje in dlesni lahko pomagajo do zdravega srca. Stroka ni edina, kaj je pravi vzrok za povezavo med dobro ustno higieno in srčnim zdravjem. Ena teorija pravi, da ljudje, ki bolj skrbijo za svoje zobe in dlesni, bolj skrbijo zase tudi sicer. Druga domneva je, da se vnetje v ustni votlini »prenese« v telo in spodbudi sistemsko vnetje, kar ima za srce in ožilje lahko uničujoče posledice.

Povišan krvni tlak

Imate povišan krvni tlak? Opozorilni znaki se pojavijo leta preden opazite težave s srcem Visok krvni tlak je tihi ubijalec, prav tako kot holesterol. »Lahko ste odlični rekreativni tekač, pa imate vrednost slabega holesterola 300, kar je zelo nevarno,« pojasnjuje profesorica kardiologije Jen Haythe.

In kako pravilno ravnati ob povišanem krvnem tlaku? Ko vam prvič izmerijo previsokega, si ga naslednja dva meseca merite po dvakrat na mesec, To bo pokazalo, ali gre za trenutno povišanje ali pa se vam morebiti napoveduje arterijska hipertenzija, ki zahteva zdravljenje.

Sol

Če ste zdravi, sol ne predstavlja nobenega tveganja za zdravje. S(m)o ljudje, ki bi jo lahko jedli »z žlico« in so tisti, ki je ne marajo. Če pa imate povišan krvni tlak in previsok holesterol, je vnos soli potrebno omejiti. Sol veže vodo , ki zastaja v telesu. Noge zato še bolj zatekajo.

Pesimistični značaj

Znano je, da optimisti živijo dlje in prej okrevajo, ko zbolijo. Manj znano pa je, da to, ali vidite kozarec napol poln ali napol prazen, zelo vpliva tudi na zdravje. V telesu se sproščajo hormoni (na primer kortizol in adrenalin), ki dvigujejo krvni tlak in glukozo v krvi. Za stanje, ki je kombinacija stresa, anksioznosti in depresije, se uveljavil izraz SAD in je že prepoznan dejavnik tveganja za težave s srcem.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj