Robotska nit leze po žilah in topi strdke v možganih

Mini robotska nit, podobna črvu, odstranjuje nevarne krvne strdke v žilah v možganih. Napravo, ki obeta revolucijo pri zdravljenju možganske kapi, so izdelali MIT-ovi razsikovalci. Predstavili so jo v zadnji izdaji revije Science Robotics.

Robotsko nit, podobno črvu,vodijo s pomočjo magnetov, fizična sila ni potrebna. Foto: MIT

Možgansko kap vsako leto doživi več kot štiri tisoč Slovencev. Več kot deset na dan, torej. Skoraj tretjina bolnikov je v aktivnem delovnem obdobju, kar za vse prizadete pomeni veliko breme.

Možganska kap je tretji najpogostejši vzrok smrti pri nas.

V prvem mesecu umre petina bolnikov, v naslednjem letu pa še ena petina. Mnogi ostanejo doživljenjsko prizadeti (motorika, govor…) in se morajo prilagoditi trajni oviranosti.

Direktna dostava zdravil takoj po dogodku

Raziskovalci iz Massachusetts Institute of Technology ljudem po možganski kapi prinašajo novo upanje. Črvu podoben robot, ki ga uvedejo v žile v možganih, topi nevarne krvne strdke. Dostava zdravil v možgane takoj po kapi je za boljši izid zdravljenja ključnega pomena. Oviro za zdravila predstavlja bariera, ki varuje možgane. Nova naprava zdravnikom omogoča direktni dostop v možgane in bolj učinkovito dostavo zdravil. Usmerjajo jo z magneti od zunaj.

Naprava raztaplja krvne strdke

Robotsko nit, debelo vsega pol milimetra in dolgo nekaj , so razvili za raztapljanje krvnih strdkov pri bolnikih po možganski kapi. Zdravila dostavlja na točno določeno mesto v možganih. Usmerjajo jo z magneti, ki jih računalniško nadzorujejo izven operacijske dvorane. Čeprav je na ljudeh še niso testirali, so na modelu možganov v realni velikosti dokazali njeno učinkovitost. Upajo, da jo bodo nekega dne uporabili za zdravljenje ljudi, ki so utrpeli možganske krvavitve ali imajo zamašene žile v možganih. S tem bi pospešili terapijo in prihranili ključne trenutke za bolj uspešno zdravljenje.

Ključnih prvih 90 minut po dogodku

Naprava je narejena je iz fleksibilne mešanice niklja in titana ter prevlečena z mazalnim hidrogelom, ki ji pomaga, da zdrsne skozi tesne cevi in ​​pri tem ne poškoduje tkiva. Vstavi se v žilo bolnika in s pomočjo magnetov vodi na točno določeno mesto. Opremljena je z zdravili in/ali mini laserjem za razgradnjo strdkov, ki onemogočajo pretok krvi. Naprava bi lahko pomembno zmanjšala čas, ki ga zdravniki potrebujejo, da odpravijo blokado dela možganov v primeru možganske kapi.

Zdravljenje možganske kapi v prvih 90 minutah znatno poveča preživetje.

Hitreje namreč, kot bolniki po kapi dobijo ustrezno zdravljenje, večje so njihove možnosti za preživetje. »Če lahko akutno možgansko kap zdravimo v prvih 90 minutah, se stopnja preživetja bolnikov znatno poveča. Če bi v tej »zlati uri« imeli napravo za odpravo blokado krvnih žil, bi se lahko izognili trajni poškodbi možganov. To je naš končni cilj,« je povedal prof. dr. Xuanhe Zhao iz Massachusetts Institute of Technology (MIT).

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj