Razvili gel, ki obnavlja poškodovano srce po infarktu

Miokardni infarkt je je danes bistveno manj usoden, kot je bil nekoč. Zdaj prihaja še zdravilo, ki obnovi poškodovano srčno mišico. Gre za posebni gel, ki ga vbrizgajo neposredno v srce.

VentriGel je izdelan iz srčnega vezivnega tkiva, odvzetega prašičem. Foto: University of California San Diego

Miokardni infarkt se zgodi, ko je zaradi zamašene arterije prekinjen dotok krvi v določenih delih srčne mišice. Posledica je odmrtje tkiva in posledično slabše delovanje srca. Stanje spremlja bolečina, ki pa pri 20 odstotkih bolnikov sploh ni prisotna. Bolečina je podobna tisti pri angini pektoris in je prisotna tudi v mirovanju ali najmanjšem telesnem naporu. V nekaj minutah lahko pride do akutnega odpovedovanja srca.

Miokardni infarkt vsako leto doživi okrog pet tisoč Slovencev.

Zdravilo v obliki gela uspešno testirali na ljudeh

Ameriškim raziskovalcem je uspel preboj pri zdravljenju posledic miokardnega infarkta. Odkritje so 11. septembra letos objavili v reviji Journal of the American College of Cardiology. Razvili so zdravilo, ki obnavlja poškodovano srčno mišico in izboljša delovanje srca.

VentriGel je posebni gel, ki ga vbrizgajo neposredno v srčno mišico. Uspešno popravlja škodo in obnavlja srčno tkivo, prizadeto po srčnem napadu. Razvili so ga v Ventrix-u, spinn-off podjetju kalifornijske univerze (UC San Diego). Uspešno so ga testirali na ljudeh.

Gel vbrizgajo direktno v srce, rezultati testiranj odlični.

Bolniki prejeli 15 odmerkov gela

Šlo je za tako imenovano prvo fazo kliničnih raziskav, v katero so zajeli 15 bolnikov. Vsi so utrpeli zmerno okvaro levega ventrikla kot posledico infarkta. Polovica jih je infarkt doživela pred 365 dnevi ali manj.

Vsak bolnik je prejel 18 injekcij VentriGela, ki so ga preko katetra vbrizgali v prizadeti del srca (levi srčni ventrikel). Pri vseh je prišlo do opaznega izboljšanja delovanja srca, tudi pri tistih, ki so doživeli infarkt pred več kot enim letom.

Pred in po terapiji so bolniki opravili 6 minutni test hoje ter izpolnili standardizirani vprašalnik. Prav tako so jim opravili magnetno resonanco (MRI) srca 3 mesece in 6 mesecev po terapiji.

Pri vseh bolnikih je prišlo do opaznega izboljšanja delovanja srca.

Gel zmanjša brazgotinjenje in izboljša delovanje srca

Po srčnem napadu se razvijejo brazgotine, kar zmanjšuje delovanje srčne mišice in vodi do srčnega popuščanja. »Ko VentriGel injiciramo v poškodovano srčno mišico, vzpostavi okolje, v katerem se naselijo zdrave celice. To zmanjša brazgotinjenje in vodi v izboljšanje delovanja srca,« je povedala prof. dr. Karen L. Christman iz UC San Diego.

Injiciranje VentriGela preko katetra je varno pri bolnikih, ki so doživeli infarkt v zadnjih 2 do 36 mesecih, so v zaključno poročilo zapisali raziskovalci.

VentriGel je primeren za bolnike 2 do 36 mesecev po infarktu.

VentriGel je izdelan iz srčnega vezivnega tkiva, odvzetega prašičem. Po posebnem postopku ga prečistijo, posušijo in zmeljejo v prah. Ko mu dodajo tekočino, lahko zmes minimalno invazivno (preko katetra) vbrizgajo v srce. Ko VentriGel doseže telesno temperaturo, se iz tekočine spremeni v porozen gel.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj