Anemija pri otrocih in najstnikih odvisna od vitamina D

Otroci so naše največje bogastvo in za njihovo zdravje smo pripravljeni storiti veliko. Čeprav slabokrvnost načeloma povezujemo z odraslimi, je prisotna tudi pri otrocih. Eden od pomembnih dejavnikov, ki vpliva na to, je vitamin D.


Nizke vrednosti vitamina D v krvi pri otrocih so povezane z večjim tveganjem za anemijo. Foto:Bigstock

Nizke vrednosti vitamina D v krvi pri otrocih so povezane z večjim tveganjem za anemijo, je pokazala študija ameriških pediatrov, objavljena v Journal of Pediatrics. Raziskovalci so analizirali podatke za več kot 10 tisoč otrok. Ugotovili so, da je pomanjkanje vitamina D povezano z večjim tveganjem za anemijo pri zdravih otrocih.

Manjko vitamina D vodi v slabokrvnost, v študijo zajeli 10.000 + otrok.

Eden od mehanizmov korelacije med vitaminom D in slabokrvnostjo je pomen vitamina D pri nastanku rdečih krvnih celic v kostnem mozgu ter njegova zmožnost regulirati sistemsko vnetje.

Koliko vitamina D

Referenčna vrednost vitamina D je 30 ng/ml. Pod to vrednostjo se tveganje za slabokrvnost poveča za dvakrat. Dr. Jeffrey Fadrowski iz bolnišnice Johns Hopkins pravi: »Če bodo naše ugotovite potrdile tudi druge študije, bomo lahko pri otrocih rutinirano ugotavljali tveganje za slabokrvnost in jo z odmerki vitamina D tudi preprečili.«

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj