Antioksidanti učinkoviti pri starostni degeneraciji makule

Lutein in zeaksantin sta pri preprečevanju napredovanja okvare rumene pege za 10% uspešnejša kot ostali. Foto: Bigstock

Oko je organ, s katerim iz okolja sprejemamo največ informacij. Če ljudi vprašamo, brez katerega čuta bi najtežje živeli, je odgovor: brez vida.

Glavno vlogo za nastanek slike, ki jo vidimo, ima mrežnica.

Mrežnica leži na zadnji steni očesa, njen center pa je rumena pega. Čeprav ima v premeru le pol milimetra, je mesto najostrejšega vida… Starostna degeneracija makule je v razvitem svetu najpogostejši vzrok slepote pri ljudeh, ki so starejši od 50 let.

Lutein in zeaksantin namesto betakarotena

Antioksidanti so učinkoviti pri starostni degeneraciji makule, še posebej pomembno vlogo pa igrata lutein in zeaksantin. Gre za zelo močna, v maščobah topna antioksidanta iz skupine karotenoidov. Zaradi pozitivnega delovanja na vid jima pravijo tudi vitamina za oči. Potem, ko so raziskave pokazale, da sta lutein in zeaksantin pri preprečevanju napredovanja okvare rumene pege za 10 odstotkov uspešnejša kot ostala hranila, so v ZDA spremenili priporočila.

Lutein in zeaksantin preprečujeta napredovanje okvare rumene pege.

Zapisali so, naj se v v prehranska dopolnila za oči namesto betakarotena uvede lutein (2 miligrama) in zeaksantin (10) miligramov. Betakaroten namreč pri določenih skupinah bolnikov lahko poveča tveganje za pljučnega raka, je pokazala raziskava, objavljena v reviji JAMA.

Antioksidanti tudi za okvaro žilic na mrežnici

Retinopatija je okvara drobnih krvnih žilic na mrežnici, ki največkrat nastane kot pozni zaplet sladkorne bolezni. Razvija se postopoma in ne povzroča bolezenskih znakov. Vodi v okvaro vida in je poleg degeneracije makule, sive mrene in glavkoma najpogostejša bolezen oči pri odraslih.

Polifenoli preprečujejo pokanje kapilar na mrežnici.

Retinopatijo v kasnejših stadijih zdravijo z lasersko koagulacijo, v zelo zgodnji fazi pa so možnosti zdravljenja omejene. Pet kliničnih študij, v katere so zajeli 1200 sladkornih bolnikov, je pokazalo, da polifenoli preprečujejo pokanje kapilar na mrežnici. Povečujejo namreč sintezo vodikovega oksida v endoteliju ter normalizirajo delovanje trombocitov. To krepi žilno steno in zmanjšuje njeno prepustnost.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj