Rak prostate: kaj ga povzroča in kako nevaren je?

Eden od najbolj pogostih rakov pri moških je rak prostate. Gre za »tihega« raka, ki dolgo ne povzroča težav. Pomemben dejavnik tveganja je dednost, zato je pomembno, da moški redno hodijo na preventivne preglede.

V Sloveniji za rakom prostate vsako leto na novo zboli okrog 1400 moških. Foto: Bigstock

V Sloveniji za rakom prostate vsako leto na novo zboli okrog 1400 moških, petletna stopnja preživetja pa je 83 odstotkov. Povprečna starost, pri kateri ga ugotovijo, je 69 let.

Raven PSA v krvi lahko poleg raka zvišajo tudi vnetje, kamni v prostati…

Zakaj na redne preventivne preglede?

Pomembno je, da se moški zavedajo, da jih ogroža rak prostate, in da po 50. letu starosti vsako leto opravijo preventivni pregled. Z njim ugotovijo, ali se prostata povečuje in kako, koliko težav povzroča in ali se dviguje raven PSA v krvi.

Moški raka prostate opazijo šele, ko imajo težave z uriniranjem, ker tumor stisne sečno cev.

Rak prostate namreč poteka tiho in dolgo ne povzroča nobenih težav. Moški, ki ne hodijo na preventivne preglede, opazijo težave šele, ko imajo težave z uriniranjem (rak stisne sečno cev) ali pa z jetri in pljuči zaradi zasevkov.

Kaj moramo vedeti o PSA?

Prostata izloča PSA zato, da se utekočini semenska tekočina. V kri pride slučajno. Zanimivo je, da je na mililiter tkiva prostate PSA enak, ne glede na to, ali je ta benigna ali rakava, v krvi pa je razlika približno desetkratna. Dopustna vrednost antigena PSA je manj kot 3.

Kaj poveča raven PSA v krvi?

Če je PSA pod 1, je zelo malo možnosti, da bo moški v naslednjih dveh letih zbolel za rakom prostate. Če pa PSA v enem letu naraste za več kot 20 odstotkov, je to znak, da je nekaj narobe.

Dopustna vrednost antigena PSA je manj kot 3.

Ni pa vse, kar zveča raven PSA v krvi, že rak prostate. Zelo ga lahko zvečajo vnetja prostate (prostatitisi), infarkt v prostati, ognojki, dokaj pogosti so kamni v prostati… Raven PSA v krvi lahko zvišajo tudi diagnostične metode, na primer citoskopija.

Pri vnetju prostate je vrednost PSA lahko tudi preko 100.

Dva obraza raka prostate: agresiven in neagresiven

Ni nujno, da rak prostate povzroča težave z zdravjem in ogroža življenje. Neagresivne oblike raka prostate namreč napredujejo izredno počasi, moški pa večinoma umrejo zaradi drugih vzrokov. Posebej pogosti so pri starejših moških. Dovolj je, da se raka opazuje in po potrebi ukrepa.

Največja dejavnika tveganja sta dednost in staranje.

Pri mlajših moških je rak prostate običajno izjemno agresiven, biološko močan, zelo hitro metastazira in napreduje. Po svojih lastnostih je popolnoma drugačen od raka, ki se pojavi 20 ali 30 let kasneje.

Rak prostate in povečana prostata

Pogosto vprašanje, ki si ga zastavljajo moški, je, ali lahko zaradi povečane prostate zbolijo za rakom. Odgovor je: najverjetneje ne.

Na splošno velja, da benigna hiperplazija ni dejavnik tveganja za nastanek raka prostate. Največji dejavnik tveganja poleg dednosti je staranje. Na raka prostate vpliva tudi debelost: moški z večjim obsegom pasu (trebušna debelost) zbolevajo pogosteje. Negativno vpliva tudi stresen način življenja.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj