Mini vodnik po benigni hiperplaziji prostate

Težave s prostato nastajajo počasi in se jih moški sploh ne zavedajo. Ker se večinoma primerjajo z vrstniki, ki imajo podobne težave, dobijo občutek, da je to normalno za njihovo starost. Napačno je tudi prepričanje, da povečano prostato vedno spremljajo težave z uriniranjem.


Pri petdesetih prostata opazno »nagaja« vsakemu četrtemu moškemu, težave se kasneje stopnjujejo. Foto:Bigstock

Pri petdesetih prostata opazno »nagaja« vsakemu četrtemu moškemu, pri osemdesetih jih ima težave že 90 odstotkov. Pri težavah s prostato gre največkrat za benigno povečanje prostate, katere pogostnost s starostjo narašča.

Normalna prostata ima volumen do 28 ccm. poveča se lahko na več kot 100 ccm.

Na začetku so težave neizrazite

Pri benignem povečanju prostate poznamo tri tipične stadije. Prvi stadij, draženje, se začne z manjšimi težavami, ki jih povzroča nekoliko povečana prostata, ki pritiska ne sečnico. Te se kažejo predvsem v večkratnem uriniranju, zmanjšani moči curka in večjem pritisku seča. Ta stadij lahko traja tudi do 15 let. V drugi fazi se zaradi se mišice mehurja prekomerno raztegnejo in začnejo debeliti. Pojavljati se začne še slabotnejši curek urina, ostanek seča v mehurju, kapljanje seča.

Stadij z minimalnimi težavami ali brez njih lahko traja 15 let.

Zastali urin je gojišče bakterij

Zastajanja seča lahko zaradi bakterij v seču povzroči vnetje. Zastali urin v mehurju namreč deluje kot gojišče bakterij. V stadiju dekompenzacije, tretji fazi napredovanja benigne hiperplazije prostate, se zapora sečnice poveča do te mere, da je le-ta komajda še prehodna. Uriniranje postane skoraj nemogoče, pojavijo pa se lahko tudi kamni v mehurju. Zajezitev seča lahko sega celo do ledvičnih mehov, kar lahko vodi v odpoved ledvic. Zdravljenje povečane prostate je odvisno od stopnje bolezni, predpiše pa ga specialist urolog.

Ni nujno, da ima bolnik s povečano prostato težave z uriniranjem.

Zdravljenje benigne hiperplazije prostate

Pri benigni hiperplaziji prostate se zdravijo simptomi. Njihovo slabšanje je namreč eden od največjih napovednih dejavnikov za to, da bo pri moškem nekoč prišlo do zapore urina in posledično operacije. S selektivnimi zaviralci receptorjev alfa se poskuša zmanjšati pritisk prostate na sečnico in vrat mehurja. Hkrati postane ohlapnejši tudi vrat sečnika, ki je notranja mišica zapiralka. Druga zdravila so zaviralci receptorjev 5-alfa reduktaze (encima, ki testosteron pretvarja v di-hidro testosteron, ta pa neposredno povzroča rast prostate). Z njimi se zaustavi rast prostate in doseže njeno zmanjšanje (v nekaj lahko celo za 30 odstotkov).

Dopustna vrednost PSA je manj kot 3. Če je izmerjena vrednost 3 ali več, naj splošni zdravnik moškega takoj pošlje k urologu.

Optimalno zdravljenje je kombinacija zdravil

Najboljše rezultate zdravljenja prinaša kombinacijo obeh vrst zdravil: selektivnih zaviralcev receptorjev alfa in zaviralcev receptorjev 5-alfa reduktaze. Izbira načina zdravljenja je odvisna od bolnikovega odgovora na zdravljenje in začetnih parametrov: kako velika je prostata, kakšni so simptomi, koliko so izraženi itd.

Pri mlajših moških pogosto vnetje prostate

Drugo pogosto obolenje, ki v večji meri prizadene mlajše moške, je vnetje prostate (prostatitis). Akutno vnetje lahko spremljajo hude bolečine v spodnjem delu trebuha, moški zelo težko urinira ali se urin celo zapre, ima močno povišano telesno temperaturo, se zelo slabo počuti.

Kroničnega vnetja prostate običajno ni mogoče popolnoma pozdraviti.

Hudih akutnih prostatitisov, ki zahtevajo hospitalizacijo, uvedbo katetra in intenzivno zdravljenje, je malo. Večinoma gre za srednje huda vnetja, ki po ustreznem zdravljenju z antibiotiki minejo. Na dolgi rok je bolj neprijetno kronično vnetje prostate, ki ga običajno ne moremo popolnoma pozdraviti in se ob določenih sprožilnih dejavnikih, največkrat povezanih z letnimi časi (ob prehodu iz toplega v mrzlo vreme in obratno), ponavlja.

Kaj lahko storimo sami

Pri začetnih težavah s prostato se priporočajo predvsem štiri rastline: kopriva (Urtica dioica), žagin zob (Sabal serrulatum), zdravilna buča – peške (Cucurbita pepo) in rženi cvetni prah (Secale cereale). Fitosteroli, rastlinske učinkovine v njih, vplivajo na zmanjšanje oteklosti prostate. S tem ugodno vplivajo na moteče nočno uriniranje, stalno tiščanje na vodo in kapljanje seča. Zlati standard pri težavah s prostato je tudi fizična aktivnost. Vnetje prostate je namreč pogostejše pri moških, ki veliko sedijo. Šport zmanjšuje težave ter pozitivno vpliva tudi na vse ostale telesne sisteme: srce in ožilje, imunski sistem, prebavila, možgane.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj