Kako prepoznamo, da naše ledvice ne delujejo optimalno?

Čeprav so majhne, so ledvice ključne za pravilno delovanje celega telesa. Kronična bolezen ledvic je usodna za več ljudi kot rak dojk in rak prostate skupaj.

Bolečine v križu premalokrat povezujemo s slabo delujočimi ali bolnimi ledvicami. Foto:Bigstock

Najpogostejši vzroki za odpoved ledvic so sladkorna bolezen, visok krvni tlak, debelost, kajenje in kardiovaskularne bolezni. Preberite, kateri so simptomi, ki jih v povezavi z ledvicami nikakor ne smemo zanemariti.

Bolečine v spodnjem delu htbta

Bolečine v križu so eden od najbolj pogostih bolezenskih znakov sploh. Žal jih premalokrat povezujemo s slabo delujočimi ali bolnimi ledvicami. Če se pojavljajo samo na strani, na kateri spimo, so skoraj zagotovo znak za okvaro ledvic. Slej ko prej se bodo bolečine prenesle tudi na drugo stran. Tipično je, da bolečina po uriniranju popusti.

Izpučaji, srbenje, suha koža

Ledvice skrbijo za izločanje odpadnih snovi iz telesa, poleg tega pa tudi urejajo telesne tekočine in njihovo sestavo ter skrbijo za tvorbo in presnovo hormonov in beljakovin. Ko začnejo odpovedovati, se v telesu kopičijo presnovki, ki povzročijo izpuščaje na koži, srbečico in suho kožo in jih z običajnimi metodami ne moremo odpraviti.

Spremenjeno uriniranje

Pozorni moramo biti predvsem na naslednje:
– penast ali mehurčkast urin
– pogosta potreba po uriniranju, tudi sredi noči
– uriniranje večkrat kot običajno, urin pa je blede barve
– uriniranje manjkrat kot običajno, urin pa je temno obarvan in ga je malo
– tiščanje na vodo brez razloga (kmalu potem, ko ste »odtočili«)
– kri v urinu

Otekanje udov

Če ledvice ne delujejo pravilno, se tekočina , ki bi jo morale odvesti, začne kopičiti v delih telesa. Posledice so otekanje obraza, dlani, prstov na rokah, stopal in gležnjev.

Utrujenost in slabost

Ledvice proizvajajo hormon eritropoetin, ki spodbuja tvorbo rdečih krvnih celic. Njegovo pomanjkanje (zaradi oslabelega delovanja ledvic) vodi v slabokrvnost, oslabelost, utrujenost in splošno slabo počutje.

Kaj lahko storimo sami?

Ledvicam lahko k boljšemu zdravju pripomoremo tudi sami. Omejimo vnos alkohola, zmanjšamo kajenje, iz dnevnega jedilnika črtamo industrijsko predelana živila, pijemo veliko vode (vsaj dva litra na dan), skrbimo za telesno aktivnost (čim več, tem bolje), povečamo vnos jagodičevja iz naravnih virov (maline, borovnice, gozdne jagode, brusnice …).

Viri:
New England Journal of Medicine
ASN
American Journal of Nephrology

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj