Pet vprašanj o težavah s prostato

Avtor: urolog mag. dr. Marko Lovšin

Ni nujno, da ima bolnik s povečano prostato tudi težave z mokrenjem. Težave se pojavijo, ker povečana prostata stiska del sečnice, ki teče skozi prostato, in povečano prostato pritiska na mehur.


1. Zakaj se simptomi pojavijo?

V začetnem razvoju benigne hiperplazije prostate bolnik običajno ne opazi nobenih težav. Te se z razvojem bolezni stopnjujejo, kar lahko traja tudi več let. Ni nujno, da ima bolnik s povečano prostato tudi težave z mokrenjem. Težave se pojavijo, ker povečana prostata stiska del sečnice, ki teče skozi prostato, in povečano prostato pritiska na mehur. 

2. Kateri so simptomi povečane prostate?

V začetnem razvoju benigne hiperplazije prostate bolnik običajno ne opazi nobenih težav. Te se z razvojem bolezni stopnjujejo, kar lahko traja tudi več let. Ni nujno, da ima bolnik s povečano prostato tudi težave z mokrenjem. Težave, ki se lahko pojavijo ob tej bolezni, delimo v dve skupini. Prve so znaki pri mokrenju, kot so: šibek curek seča, čakanje na začetek mokrenja, prekinjanje seča med mokrenjem, nenadzorovano kapljanje seča po mokrenju in uhajanje seča pri prekomerno napolnjenem mehurju. Zadnji znak je zelo nevaren, saj pomeni, da je mehur že močno oslabel, kar lahko vodi tudi do okvare zgornjega dela sečil (sečevodov in ledvic). V takem primeru je potreben takojšen urološki poseg. Druga skupina težav ob benigni hiperplaziji prostate so znaki draženja. Tako so pogosti mokrenje z nočnim vstajanjem, neustavljiva potreba po mokrenju z uhajanjem seča in občutek neizpraznjenega mehurja po mokrenju.

3. Kateri znaki so za moškega najbolj moteči?

Najpogostejši znaki so: pogosta hoja na vodo, občutek neizpraznjenega mehurja, urgentni pozivi za mikcijo in večkratno nočno vstajanje, torej vsi simptomi, ki porušijo normalno življenje in vplivajo na kakovost življenja posameznika.

4. Kdaj govorimo o benigno povečani prostati?

Normalno velika prostata je do 28 ccm. Nad tem je povečana. Lahko samo malo, začetno, lahko pa močno, tudi prek 100 ccm.

5. Kakšen je postopek zdravljenja?

Zdravljenje je odvisno od bolnikovih težav. Pomembno je, da izpolni obrazec IPSS (International Prostate Symptom Scoring), ki da subjektivni vpogled v bolnikove težave. Na osnovi tega in objektivnih izvidov se odločamo za opazovanje, s prepovedjo nekaterih živil (higiensko-dietetski režim – izogibanje mrzlim, šumečim in alkoholnim pijačam, pravi kavi in močnim začimbam) ali pa za uvedbo zdravil. Ta so lahko samo za lajšanje dizuričnih težav (alfablokatorji) ali pa v kombinaciji z zdravili za zmanjševanje velikosti prostate (blokatorji 5-alfa reduktaze). Kadar terapija ni uspešna in se težave slabšajo ali pa se voda popolnoma zapre, pride v poštev tudi operativno zdravljenje.

mag. Marko Lovšin dr.med. je specialist urolog v UKC Ljubljana, dela pa tudi v zasebni zdravstveni ambulanti – Urologija, Ažbetova 4 v Ljubljani www.urologija.si


Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj