Sta rak pankreasa in prehrane povezana?

Avtor: S.E.B.

V pred kratkim objavljenem znanstvenem članku, v katerem so znanstveniki analizirali podatke, pridobljene v sklopu študije o povezavi med prehrano in zdravjem Ameriškega nacionalnega inštituta za zdravje, so njegovi avtorji prišli do zanimivih dognanj o vplivu prehranjevanja na pojav raka trebušne slinavke. 

Ljudje, ki so uživali več hrane bogate s kalcijem in z ogljikovimi hidrati, so imeli manjšo možnost za nastanek raka na trebušni slinavki pozneje v življenju. Nasprotno pa se je zgodilo pri tistih, ki so uživali več mastne hrane. Ti so imeli večjo pogostost nastanka raka na trebušni slinavki, ki ima v povprečju 5-letno stopnjo preživelosti, tj. borih 7,7 %.

Pomembna je prehrana v najstniških letih

Študija je analizirala podatke o prehrani, ki so se zbirali več kot 10 let. Vanj so bili zajeti ljudje v najstniških pa tudi tisti v srednjih letih. Zaradi dolžine in raznolikosti udeležencev študije so tako lahko odkrili ne le vpliv prehrane, ampak tudi, ali uživanje določene hrane v najstniškem obdobju vpliva na razvoj raka v poznejših letih.

V povezavi med količino zaužitih ogljikovih hidratov in nastankom te vrste raka so prišli do presenetljivega odkritja. Udeležence študije so razdelili glede na količino ogljikovih hidratov v njihovi prehrani med najstniškimi leti v tri skupine. Rezultat je pokazal, da so tisti, ki so jih v takratnem obdobju zaužili največ, imeli 13 % manjšo možnost za nastanek tega raka. To pa ne velja za ljudi srednjih let, pri katerih večja količina zaužitih ogljikovih hidratov ni igrala nobene vloge.

Veliko kalcija v srednjih letih

Pri količini zaužitega kalcija je prišlo do še bolj presenetljivega odkritja. Uživanje kalcija v najstniških letih ni pokazalo nobene povezave. Po drugi strani pa so tisti, ki so uživali majhno količino kalcija v najstniških letih, a so jo v srednjih letih povečali, imeli za kar 29 % zmanjšano možnost nastanka tega raka v primerjavi s tistimi, ki so ohranili nizko vsebnost kalcija v prehrani.

Mastna hrana je imela nasproten vpliv. Vplivala je na količina vnesenih maščob v najstniškem obdobju pa tudi – ali celo še bolj – v obdobju srednjih let. Pri skupini posameznikov, ki so v srednjih letih zaužili največ maščob, se je tveganje za nastanek tega raka povečalo za kar 17 %.

Znanstveniki so seveda preučili tudi povezavo med nekaterimi drugimi sestavinami živil, vendar je niso našli. Med preučevanimi so bile količine zaužitih beljakovin, vlaknin ter vitamina A in C.

Nejasne povezave

Raziskali so tudi povezavo med posameznimi živili. Rezultati so se skladali s tistimi, ki so bili pridobljeni pri preučevanju sestavin. Največje tveganje za razvoj tega raka je pokazalo uživanje trdih maščob (maslo, margarina) v srednjih letih, in sicer za kar 22 %. Uživanje rdečega mesa je možnost nekoliko zvišalo, mleka in sladkih peciv pa zmanjšalo. Glede na to, da pri zadnjih ni bilo močnih statističnih povezav, je vpliv omenjenih živil na razvoj te bolezni v nasprotju z drugimi težko potrditi.

Manj maščob, več kalcija

Rezultati, ki povezujejo nastanek raka na trebušni slinavki s prehranjevalnimi navadami, vključujejo tudi tveganja za nastanek drugih rakastih obolenj, ki so jih obravnavali v drugih študijah. S tega vidika je vsekakor priporočljivo zmanjšati količino maščob v naši prehrani in povečati vnos kalcija. Mogoče pa je za bralce najpomembnejše odkritje študije, da ni prepozno, če to storimo šele v srednjih letih. 

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj