WHO odsvetuje umetna sladila v prehrani

Nove smernice Svetovne zdravstvene organizacije odsvetujejo umetna sladila, ki jih številni uporabljajo s ciljem nadzora nad telesno maso in posledičnim tveganjem diabetesa, srčno-žilnih bolezni in raka.

Umetna sladila v prehrani
Dolgotrajna uporaba umetnih sladil lahko poveča tveganje za razvoj diabetesa tipa 2, srčno-žilne bolezni in pri odraslih poveča tveganje za smrt. Foto: Bigstock

Priporočila temeljijo na ugotovitvah sistemske analize, ki je vključila podatke 283 raziskav in je poleg zdravih odraslih upoštevala tudi podatke za otroke in noseče ženske. Analiza je pokazala, da umetna sladila ne prinašajo dolgotrajne dobrobiti v smislu zmanjšanja telesne zamaščenosti, ob tem pa lahko ima dolgotrajno slajenje s snovmi, kot so aspartam, acesulfam K, advantam, saharin, sukraloza in stevia z derivati, neželene učinke. Pojasnili so, da lahko njihova kratkotrajna uporaba sicer doprinese do manj izrazitega zmanjšanja telesne mase, vendar nima pomembnejših učinkov na telesno zamaščenost oziroma srčno-žilno zdravje, vključujoč vrednosti glukoze na tešče, vrednosti inzulina, krvnih lipidov in krvni tlak.

Analiza je pokazala, da uporaba umetnih sladil ne prinaša dolgotrajne dobrobiti v smislu zmanjšanja telesne zamaščenosti, ob tem pa lahko ima dolgotrajno slajenje s snovmi, kot so aspartame, acesulfam K, advantam, saharin, sukraloza in stevia z derivati, neželene učinke.

Povezava z zdravstvenim tveganjem

Prospektivne raziskave so – nasprotno – pokazale, da lahko dolgotrajna uporaba umetnih sladil celo poveča tveganje za razvoj diabetesa tipa 2, srčno-žilne bolezni in pri odraslih poveča tveganje za smrt. Uporaba saharina lahko poveča tveganje raka na sečnem mehurju, niso pa našli statistično pomembne povezave tega sladila s pojavnostjo drugih oblik raka. Raziskave so jasno pokazale, da umetna sladila niso primerna za obdobje nosečnosti, saj je njihova uporaba povezana z večjim tveganjem za prezgodnje porode in lahko poveča tudi tveganje za razvoj debelosti pri otroku.

Uživajmo v sadju

Kot je pojasnil Francesco Branca, direktor oddelka za prehrano in varno hrano na WHO, zamenjava sladkorjev z umetnimi sladili ni pravi način za nadzor telesne mase, hkrati pa svetuje manjšo uporabo sladkorjev oziroma uživanje v sadju, ki vsebuje naravne sladkorje.

Sicer pa nove WHO smernice vključujejo vsa sintetična in naravna oziroma modificirana sladila brez prehranske vrednosti in se nanašajo na vse ljudi, z izjemo tistih z diabetesom. V smernice niso vključeni proizvodi za osebno higieno, ki vsebujejo takšna sladila – torej ne odsvetujejo zobnih past, mazil za kožo in podobnih proizvodov z dodatkom umetnih sladil.

Prospektivne raziskave so – nasprotno – pokazale, da lahko dolgotrajna uporaba umetnih sladil celo poveča tveganje za razvoj diabetesa tipa 2, srčno-žilne bolezni in pri odraslih poveča tveganje za smrt. Uporaba saharina lahko poveča tveganje raka na sečnem mehurju

Na WHO opozarjajo, da so nove smernice pogojne, saj bi lahko na ugotovljeno povezavo med umetnimi sladili in večjim tveganjem za določene bolezni, vplivale tudi izhodiščne lastnosti udeležencev v izbranih raziskavah.