Sukraloza poškoduje DNK in jo povezujejo tudi s sindromom prepustnega črevesa

Nova toksikološka raziskava, objavljena nedavno v reviji Journal of Toxicology and Environmental Health, je pokazala, da je presnovek umetnega sladila sukraloza genotoksičen, kar pomeni, da lahko poškoduje osrednjo molekulo naše dednosti, namreč DNK.

Sukraloza poškoduje DNK.
Sukraloza (presnovek umetnega sladila) je genotoksična. To pomeni, da lahko poškoduje osrednjo molekulo naše dednosti-DNKA. Foto: Bigstock

Po zaužitju sladila nastaja v telesu tudi presnovek, poimenovan sukraloza-6-acetat, s katerim so raziskovalci v seriji laboratorijskih eksperimentov obremenili človeške krvne celice in črevesno tkivo. Eksperimente so načrtovali na osnovi predhodnih podatkov o tem, da sukraloza povzroča zdravstvene težave, ki izhajajo iz črevesa. Nove ugotovitve potrjujejo verjetno patofiziološko povezavo sukraloze s sindromom prepustnega črevesa (t.i. “leaky gut” sindrom), ki se klinično kaže v obliki različnih simptomov, kot je pekoč občutek v trebuhu, bolečine in napenjanje.  

Kot je povedala raziskovalka Susan Schiffman, jih nove ugotovitve opozarjajo na pomembna zdravstvena tveganja, ki jih prinaša sukraloza, zato je skrajni čas za proučitev varnostnega in regulatornega statusa tega umetnega sladila. Ameriška agencija za zdravila in hrano (FDA) sicer navaja, da je sukraloza, ki je kar 600 krat slajša od prehranskega sladkorja, varna, vendar Schiffmanova – na osnovi omenjenih toksikoloških raziskav – opozarja potrošnike, naj sukraloze nikakor ne uživajo, ker predstavlja resno tveganje za njihovo zdravje.