Kakšen je vstop mladih v svet spolnosti danes?

Mladi v Sloveniji kar dobro vedo, kako pomembna je zaščita pred spolno prenosljivimi boleznimi in neželeno nosečnostjo. Vendar so tovrstne informacije, ki jih na spletu dobesedno zasuvajo, velikokrat močno zastarele, neresnične, nestrokovne.

Spolnost in mladi
Mladi se izgubijo v poplavi informacij o spolnosti, kontracepciji in spolno prenosljivih boleznih, saj ne znajo ločiti zanesljivih od nezanesljivih virov. Foto: Bigstock

Še posebno glede kombinirane hormonske kontracepcije kroži na internetu veliko mitov in polresnic, zato je nujno, da se dekle pred prvo uporabo kontracepcije posvetuje pri ginekologu, opozarja mag. Mojca Grebenc, spec. ginekologije in porodništva iz Zdravstvenega doma Ljubljana – Šiška.

Tudi do nedavnega vzorno urejen sistem ginekološke obravnave pri nas, se je začel krhati. Na posvetu o vstopu mladih v svet spolnosti, ki je potekal konec marca, je bilo poudarjeno, da marsikatera mladostnica težko najde ginekologa, saj so številni od 154, ki delajo na področju primarne ginekologije, preobremenjeni. »Več kot 200.000 žensk, starejših od 15 let, nima izbranega ginekologa. Da bi vsem ženskam omogočili dostop do ginekologa, bi potrebovali več kot 50 dodatnih ginekoloških programov. Za razbremenitev obstoječih preobremenjenih ambulant pa še dodatnih skoraj 20 programov,« je povedala mag. Mojca Grebenc, ki je tudi vodja delovne skupine za pripravo strategije na področju ginekologije in porodništva pri Zdravniški zbornici Slovenije. Skrbi tudi pričakovana upokojitev – v naslednjih 3 letih bo imelo pogoje zanjo 64 ginekologov.

Vse težje tudi do izbranega ginekologa:

  • Več kot 200. 000 žensk, starejših od 15 let nima izbranega ginekologa
  • Za dostop do ginekologa vsem ženskam potrebujemo več kot 50 dodatnih ginekoloških programov.
  •  Za razbremenitev obstoječih preobremenjenih ambulant je potrebnih dodatnih (skoraj) 20 programov.

Vsako dekle lahko dobi recept za kontracepcijo, a zato mora imeti izbranega ginekologa

Če mlada dekleta ne bodo mogla do ginekologa, bi to lahko povzročilo številne težave. »Posvet z ginekologom pred prvo uporabo kontracepcije je izredno pomemben, poleg tega lahko le ginekolog predpiše prvi recept za kontracepcijo. Iskanje prostih mest pri ginekologih je lahko za mlado dekle velik izziv. Še večji izziv je to za dekle, ki zaradi nezaščitenega spolnega odnosa zanosi in se odloči za prekinitev nosečnosti, saj mora za to zelo hitro dobiti napotnico, ki jo lahko izda samo izbrani ginekolog,« je dejala mag Grebenc. Dodala je, da je Slovenija sicer med državami z najnižjimi deleži dovoljenih prekinitev nosečnosti, tudi med mladostnicami, in prav tako glede na delež mladostniških nosečnosti. »Zasluge za to gredo strokovnemu svetovanju ginekologov na primarni ravni o kontracepciji, pa tudi dejstvu, da je v Sloveniji hormonska kontracepcija dostopna vsem, ki so obvezno zdravstveno zavarovani – ženska mora torej imeti samo izbranega ginekologa, ki ji napiše recept in z njim lahko v vsaki lekarni dvigne zaščitno sredstvo, za katerega ji ni treba plačati,« je pojasnila.

«Iskanje prostih mest pri ginekologih je lahko za mlado dekle velik izziv. Še večji izziv je to za dekle, ki zaradi nezaščitenega spolnega odnosa zanosi in se odloči za prekinitev nosečnosti, saj mora za to zelo hitro dobiti napotnico, ki jo lahko izda samo izbrani ginekolog.« 

Za ‘tabletko potem’ recept ni potreben

Urgentna kontracepcija (tabletka »potem«) pa je v vseh lekarnah na voljo brez starostnih omejitev in brez recepta. Lekarne so pomemben člen v zagotavljanju dostopnosti kontracepcije. Patricija Dolinar, mag. farm., iz Gorenjskih lekarn sicer meni, da bi lahko lekarniški farmacevti s svojim strokovnim znanjem igrali bolj pomembno vlogo pri svetovanju o kontracepciji. Žal jih pri tem ovirajo težave pri zagotavljanju zasebnosti in diskretnosti.

Svetovanje mladim od vrtca do srednje šole

Živahne aktivnosti izvajajo tudi zdravstveno vzgojni centri slovenskih zdravstvenih domov (ponekod so se preoblikovali v Centre za krepitev zdravja), ki združujejo preventivno delovanje na več področjih. Ksenija Noč, dipl. med. sestra, mag. zdravstvene nege, iz Zdravstveno vzgojnega centra Zdravstvenega doma Jesenice je pojasnila, da so za dobro ozaveščenost mladih o varni spolnosti pomembni predvsem njihove delavnice v vrtcih in šolah, sodelovanje z lokalnimi skupnostmi in dejavnost na družbenih omrežjih. Vsebine svetovanja mladim prilagajajo njihovi starosti. »Osnovnošolcem denimo poudarimo, da spolni odnos ne spada v osnovno šolo, vsekakor pa tja sodi poznavanje svojega telesa. Staršem predstavimo cepljenje proti HPV in jih spomnimo, da je to dobra priložnost za pogovor z otroki o spolnosti, devetošolcem pa predstavimo spolno prenosljive bolezni. Želimo si več možnosti za svetovanje v srednjih šolah, kamor zaradi omejenega števila ur težje pridemo,« je dejala Ksenija Noč.

Mlade o varni spolnosti osveščajo tudi v študentski in dijaški organizaciji: dejavnosti Dijaške organizacije Slovenije je predstavila Kaja Dolenc, dejavnosti Študentske organizacije Univerze Ljubljana pa Tjaž Črnčec, vodja resorja za zdravstvo in socialo na ŠOU Ljubljana.

Ne vedo kaj drži in kaj ne

»Mladi se kar izgubimo v poplavi informacij o spolnosti, kontracepciji in spolno prenosljivih boleznih, saj ne znamo ločiti zanesljivih od nezanesljivih virov. Zato so nekatera dekleta na primer zadržana do uporabe hormonske kontracepcije, saj veliko virov trdi, da je zelo škodljiva in da povzroča neželene učinke, kot so debelost, glavoboli, infarkti, tromboze in celo raka,« je dejala Pia Mohorič Tomažin, študentka 4. letnika Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani in sodelavka na resorju za socialo in zdravstvo Študentske organizacije v Ljubljani (ŠOU).

Ginekologinja mag. Grebenc je pojasnila, da hormonsko kontracepcijo odsvetujejo zgolj ženskam, ki imajo resna zdravstvena stanja, npr. srčno-žilne bolezni, sladkorno bolezen z zapleti, določena jetrna in revmatska obolenja ali hormonsko aktivne tumorje. »Tem ženskam svetujemo progestagensko kontracepcijo v obliki tabletk ali materničnega obročka, ki velja za bolj varno, ker nima povečanega tveganja za krvne strdke.« Poleg žensk z nagnjenostjo h krvnim strdkom kombinirana hormonska kontracepcija ni primerna še za doječe mame, ženske s povišanim krvnim tlakom in povečano telesno težo ter ženske, ki imajo migrene. Progestagenska kontracepcija pa je zanje varna oblika dobre zaščite.

Mojca Grebenc
Ginekologinja v ZD Šiška mag. Mojca
Grebenc je tudi vodja delovne skupine za
pripravo strategije na področju ginekologije
in porodništva pri Zdravniški zbornici
Slovenije.

Dobrodejni vplivi hormonske kontracepcije

Sicer pa kombinirana hormonska kontracepcija poleg zaščite pred neželeno nosečnostjo prinaša še številne druge pozitivne učinke. »Menstruacije so bolj redne, manj boleče in šibkejše, PMS je šibkejši, izboljša se stanje kože, posebno med mladimi se zelo izboljša aknavost. Določene novejše kombinirane kontracepcije imajo zgolj minimalen vpliv na pridobivanje telesne teže. Varujejo tudi pred vnetji zgornjih rodil. Pri daljši uporabi hormonske kontracepcije se za 80 % zniža tveganje za raka na jajčnikih, pa tudi za raka na maternici ter raka debelega črevesa in danke. Malenkostno se sicer poveča tveganje za raka dojk, a to se po prenehanju uporabe kontracepcije po približno 10 letih popolnoma izniči. Kombinirana hormonska kontracepcija poleg tega blagodejno deluje na simptome policističnih jajčnikov,« je mag. Grebenc razbila nekaj mitov o škodljivosti hormonske kontracepcije. Poudarila je, da hormonska kontracepcija ne ščiti pred spolno prenosljivimi boleznimi, zato mladim svetuje, naj z novim spolnim partnerjem poleg hormonske kontracepcije vedno uporabijo tudi kondom.