Aplikacija za varnejšo spolnost v času porasta spolno prenosljivih bolezni

Avtor: R.M.Z.

V Sloveniji smo dobili prvo interaktivno aplikacijo v Sloveniji na temo spolno prenosljivih okužb. Veliko spolno prenosljivih okužb lahko poteka brez bolezenskih znakov in se jih okuženi sploh ne zaveda. 

Spolno prenosljive okužbe (SPO) so eden večjih javnozdravstvenih problemov povsod po svetu, še posebej med mladimi. V Sloveniji pa smo dobili prvo interaktivno aplikacijo na temo spolno prenosljivih okužb. Aplikacija omogoča, da se vsakdo v miru seznani z opisi bolezenskih znakov in značilnostmi posameznih spolno prenosljivih bolezni, opisi namišljenih primerov bolnikov s SPO, opisi zaščite pred SPO z uporabo kondomov in opis poteka obravnave v ambulanti za spolno prenosljive okužbe. V aplikacijo je vključen tudi vprašalnik, ki zajema vprašanja o konkretnem tveganem spolnem vedenju uporabnika, in mu glede na njegove odgovore poda informativno oceno tveganja za SPO in napotek za morebitno nadaljnje ukrepanje.

Aplikacija ne nudi le informacij, temveč tudi ozaveščanje o varni spolnosti in svetovanje ter konkretne napotke v primeru resničnega tveganja.

Vsako leto se v svetu na novo okuži vsaj 125 milijonov mladih, število okuženih pa se iz leta v leto še povečuje.

Z novimi tehnologijami razmah tveganega spolnega vedenja 

V novem tisočletju so se namreč spolno prenosljive bolezni globalno razmahnile v pandemični obliki, ob tem pa so povzročitelji, npr. gonoreje, razvili odpornost skoraj proti vsem uporabljanim antibiotikom, opozarjajo najuglednejše strokovne inštitucije na čelu s Svetovno zdravstveno organizacijo

Raziskave kažejo, da je v novem tisočletju prišlo do silovitega razmaha tveganega spolnega vedenja. Ena od pomembnih sprememb, ki jo je prinesel razvoj informacijskih in komunikacijskih tehnologij v devetdesetih letih, je tudi ta, da vse več mladih išče pot do kratkotrajnih, največkrat le enkratnih intimnih zvez preko najrazličnejših mobilnih in spletnih aplikacij. Le-te so enostavno dostopne povsod po svetu, tudi pri nas. Ob tem pa se njihovi uporabniki večinoma ne zavedajo najrazličnejših tveganj, ki so jim izpostavljeni, predvsem možnosti spolno prenosljivih okužb in hudih posledic za zdravje in celo smrti, ki jih le-te lahko prinesejo. Raziskave kažejo, da imajo uporabniki tovrstnih storitev vsaj dvakrat pogosteje spolno prenosljive okužbe.

Tarčna populacija so predvsem mladi, saj so jim spletne vsebine blizu, hkrati pa predstavljajo najbolj ranljivo demografsko skupino glede SPO. Z aplikacijo želimo širši javnosti omogočiti strokoven, z modernimi tehnologijami podprt vir informacij in možnost, da natančneje opredelijo svoje zdravstvene težave in pravočasno obiščejo zdravnika.

Veliko spolno prenosljivih okužb lahko poteka brez bolezenskih znakov in se jih okuženi sploh ne zaveda.

Le nekaj kratkih opozoril:

→ spolno prenosljive bolezni , povzročene z virusi, kot so genitalni herpes, kronični hepatitis B in HIV/aids, so neozdravljive.

→ okužba s klamidijo, gonoreja in sifilis lahko povzročajo dolgotrajne zdravstvene posledice.

→ neplodnost, spontani splav, rak, prizadetost različnih notranjih organov ter osrednjega živčevja je le nekaj resnih zapletov, ki jih lahko povzroči neprepoznana spolno prenosljiva okužba. Ta lahko prizadene tudi novorojenca oziroma se prenese na spolnega partnerja ali partnerko.

Vse našteto kaže na premajhno ozaveščenost in slabo poznavanje tveganja za SPO ter nezavedanje o možnih hudih zdravstvenih posledicah, ki jih prinašajo.

 O aplikaciji

Spletna Aplikacija o Spolno Prenosljivih Okužbah (ASPO) je prva interaktivna spletna aplikacija v Sloveniji na temo informiranja in zgodnjega prepoznavanja spolno prenosljivih okužb v slovenskem jeziku. Nastala je v okviru razpisa Javnega sklada RS za razvoj kadrov in štipendije z naslovom “Po kreativni poti do praktičnega znanja”, in katerega sta delno financirala tudi Evropska unija in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport RS. Projekt je bil zasnovan na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKCL in je bil zastavljen interdisciplinarno, pod budnim mentorstvom ustreznih strokovnjakov pa ga je izvedlo 10 študentk in študentov treh različnih fakultet. Povezal je znanja z Medicinske fakultete UL in Fakultete za računalništvo in informatiko UL s praktičnim načinom dela na Inštitutu Jožef Štefan ter z računalniškim podjetjem, in se promocijsko obarval na Ekonomski fakulteti UL.

Spletna aplikacija je dosegljiva na povezavi: https://aspo.mf.uni-lj.si.

Foto: Profimedia

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj