Potovalna lekarna: tokrat bomo imeli pri roki vse …

Avtor: S. S., S. M.

Poletnega dopusta se veselimo vse leto. Načrtujemo ga do najmanjše podrobnosti, pogosto pa pozabimo, da pride do nezgod ravno takrat, ko to najmanj pričakujemo. Zato naj gre z nami na dopust tudi del naše domače lekarne. 

Velja, da si potovalno lekarno temeljito pripravimo. Kako jo bomo sestavili, je odvisno od tega, kam in za kako dolgo gremo. Potovanja v manj obljudene in oddaljene kraje zahtevajo nekaj več priprav in ukvarjanja s tem, kaj bomo vzeli s seboj za lajšanje morebitnih zdravstvenih težav. A tudi na oddih na bližnjem modrem Jadranu se je treba skrbno pripraviti.

Na potovanju – pripravljeni na vse

Vsako potovanje se pravzaprav začne že dolgo pred odhodom na pot. Zasnujemo ga z mislimi in željami. Ko pride tako daleč, da začenjamo pakirati kovčke, pa je zadnji čas, da pomislimo, kaj vse je treba vzeti s seboj. Če … in … za vsak prime

Pri izbiranju zdravil in pripomočkov, ki sodijo vanjo, ni treba pretiravati, še posebej, če se odpravljate na počitnice v turističen oziroma vsaj civiliziran kraj, v katerem imajo lekarne in zdravnika. Poskrbite le, da boste imeli pri roki zdravila, ki vam lahko hitro olajšajo neprijeten trenutek, ki bi lahko pokvaril počitniško doživetje. Tu je nekaj nasvetov, na kaj vse je dobro pomisliti.

Preglejmo domače zaloge

Pri pripravi počitniške lekarne najprej preglejmo »zaloge«, ki jih imamo doma. Pomembno je, da se rok uporabe zdravil, mazil in drugih preparatov, ki jih nameravamo vzeti na pot, ne izteče pred vrnitvijo domov in da so pravilno hranjeni: zaščiteni pred neposredno sončno svetlobo, vlago, da temperatura, na kateri jih shranjujemo, ne presega 25 stopinj Celzija. To so splošna priporočila. Za nekatera zdravila veljajo posebni pogoji. Običajno gre za zdravila, ki jih uporabljajo kronični bolniki, ki so z načinom shranjevanja dobro seznanjeni. Vsa zdravila, sirupi, mazila … imajo na embalaži naveden rok uporabe. Uporabljamo jih lahko do tega datuma. To velja tudi za sirupe, gele, mazila, praške … po odprtju. Pogoj je, da z njimi primerno ravnamo: da imamo čiste roke, ko jih uporabljamo, da jih po uporabi dobro zapremo in primerno shranimo. Preparati, izdelani v lekarni, običajno ne vsebujejo konzervansov, zato so uporabni en mesec po odprtju embalaže. Kozmetični izdelki (s posebno oznako na embalaži) pa so uporabni eno leto po odprtju.

Septabene je nepogrešljiv v potovalni lekarni.

Je edinstven v svojem delovanju, saj deluje protivnetno, protibolečinsko in antiseptično. Edinstven pa je tudi po svoji sestavi, razvili so ga Krkini strokovnjaki v laboratoriju v Novem mestu. Pršilo in pastile Septabene je zdravilo brez recepta, ki se dobi samo v lekarnah.

Vsebina potovalne lekarne

Pripravili smo seznam zdravil in pripomočkov, ki sodijo v potovalno lekarno, ki je obvezni del počitniške prtljage. Tudi majhne nevšečnosti nam, če nanje nismo pripravljeni, lahko krepko zagrenijo dopust. Dovolj je že par neprespanih noči zaradi pikov ali glavobola, pa se bomo počitnic spominjali samo po tem.

V potovalno lekarno torej sodi naslednje:

→ Zdravila, ki jih redno jemljete in ki vam jih predpiše zdravnik.

→ Tablete ali sirup za zbijanje povišane telesne temperature in lajšanje bolečin (analgetik, antipiretik, ne pozabite na nesteroidne antirevmatike).

→ Pastile ali razpršilo za boleče grlo (mogoče bi tokrat preizkusili novost, Septabene).

→ Tablete, sirup ali mazilo proti alergijam (antihistaminik).

→ Sredstva proti driski (medicinsko oglje, kapsule …).

→ Odvajalni čaj, sirup ali svečke proti zaprtju.

→ Rehidracijske soli ali izotonične pijače za nadomestitev elektrolitov zaradi potenja, bruhanja, driske.

→ Tablete ali zapestnica proti potovalni slabosti.

→ Prašek za razdražen želodec in zoper kislino.

→ Sredstva za zaščito pred piki ter ugrizi žužek in insektov (repelenti).

→ Mazilo za blažitev srbenja po pikih ali ožigih meduz.

→ Mazilo za pomiritev razdražene kože (hladilno mazilo in nepogrešljiv Kamagel).

→ Obliži ali mazilo zoper herpes na ustnicah.

→ Sredstva za zaščito pred soncem in nego kože po sončenju.

→ Mazilo proti glivicam.

→ Multivitaminske tablete in prehranski dodatki (Q 10, omega 3 …).

→ Pribor za oskrbo ran (povoji, sterilne gaze, razkužilo, obliži, elastični povoj …).

→ Obliži za žulje.

→ Termometer.

→ Škarje.

→ Pinceta.

→ Trikotna ruta.

→ Zaščitna folija.

Posebni napotki

Če gremo na dopust, na katerem bomo fizično aktivnejši (v hribe, na treking …), moramo dodatno poskrbeti za nadomeščanje soli in elektrolitov, ki jih izgubljamo s potenjem. Pripravljeni moramo biti na to, da se lahko pojavita izčrpanost in celo višinska bolezen. V »gorsko« dopustniško lekarno sodijo tudi dodatni obliži za žulje, razpršilo ali mazilo za utrujene mišice in »bogatejši« set prve pomoči za poškodbe. Posebno pozornost posvetimo dojenčkom, malčkom ter nosečnicam in doječim materam. Pomembno je, da dojenčkov in malčkov ne izpostavljamo neposrednemu soncu. Še posebej to velja za dojenčke, mlajše od 6 mesecev. Ti na sonce ne smejo, ker njihova koža še ne tvori kožnega barvila melanina. Naj bodo v senci, oblečeni v zelo tanka, zračna oblačilca in zaščiteni s klobučkom ali s čepico. Uporabimo mazila z visokim zaščitnim faktorjem (30 in več), posebej namenjena otrokom.

Za mirno pot

Potovalna slabost je pogost in neprijeten spremljevalec počitnic, še posebej, kadar potujete z letalom, ladjo ali z avtomobilom. Na voljo je več različnih učinkovin (difenhidramin, cinarizin, tietilperazin), ki jih lahko dobite v lekarni brez recepta. Vsi, ki raje posežejo po naravnih zdravilih, pa si lahko pomagajo z ingverjem ali njegovimi izvlečki.

Kronični bolniki po posvet k zdravniku

Kronični bolniki naj se pred odhodom na dopust vedno posvetujejo s svojim zdravnikom. Ta bo obnovil terapijo in poskrbel, da bodo dobili vsa zdravila, ki jih potrebujejo.

Za tiste, ki veljajo za zdrave, je običajno dovolj posvet s farmacevtom v lekarni. Ponudba izdelkov za lajšanje zdravstvenih težav v prosti prodaji je velika in nemogoče je, da bi se skoznjo »prebili« sami. Pomembno je, da izbiramo kakovostne izdelke, kar pomeni, da nakup opravimo v lekarni, v kateri so izdelki preizkušeni in kakovostni. Ne izbirajmo najcenejših izdelkov, saj se lahko zgodi, da ne bodo zadovoljivo opravili svoje naloge. Za določene preparate za zaščito pred soncem celo velja, da jih lahko kupimo izključno v lekarni.

Kaj vedno sodi v počitniško lekarno

Ne glede na to, kam gremo, vzemimo s seboj vse za samozdravljenje običajnih počitniških nadlog: nekaj zoper drisko in zaprtje, proti težavam z želodcem, če nas muči potovalna slabost, poskrbimo tudi za to. Na počitnicah se že zaradi spremembe okolja lahko pojavijo alergije, torej je na mestu antihistaminik. Ne pozabimo na minimalno prvo pomoč za oskrbo ran: obliže različnih velikosti, povoj ali dva, razkužilo, pripravek za lajšanje in hitrejše celjenje kože ob opeklinah, udarninah in praskah.

V dopustniško lekarno nujno sodi tudi sredstvo za pomoč pri pikih in ugrizih insektov in žuželk – še posebej nevarni so ugrizi klopov, predvsem zaradi Lymske borelioze in klopnega meningoencefalitisa, ter čebel, os in sršenov zaradi nevarnosti alergijske reakcije – ter sredstvo za preprečevanje pikov in ugrizov. Nikakor ne smemo pozabiti na zdravila za zniževanje povišane telesne temperature in blaženje bolečin (glavobola, zobobola …).

Na dopustu so precej pogoste okužbe dihal in sečil, pri katerih moramo, če trajajo več dni oziroma se stanje v tem času ne začne izboljševati, obiskati zdravnika.

Nujna je tudi primerna zaščita pred soncem.

Nadležni piki

Žuželke poleti povsod prežijo na nas, zato s seboj vzemite ustrezen repelent in sredstvo za blaženje srbečice po piku. Ne pozabite, da tigrasti komarji zahtevajo drugačno zaščito kot običajni; posebej se je treba zaščititi tudi pred klopi in obadi. Včasih je smotrno zaščito razširiti tudi z mrežo proti komarjem.

 Varno na soncu

V toplejši polovici leta bi morala biti zaščita pred soncem samoumevna, a kljub temu še enkrat poudarjamo: ne pozabite na kremo z visokim zaščitnim faktorjem. Če se le da, izberite takšno, ki je dlje obstojna oziroma vodoodporna. Če se vam bo pri mazanju izmuznil kak košček kože, za vsak primer s seboj vzemite tudi kremo za lajšanje sončnih opeklin.

Prva pomoč

Obliži, povoji, gaze, elastični povoj, škarjice, razkužilo, varnostne zaponke, ruta in še kaj. Osnovni komplet prve pomoči je vedno dobro imeti s seboj za hitro reševanje manjših poškodb, ki se doma in na potovanju dogajajo vsakodnevno. Priročna zna biti tudi pinceta, še posebej, če boste obiskali obalo in se nehote pobliže spoznali z ježki na morskem dnu.

Želodec in prebava

Lokalne specialitete in hrana, ki ji je vročina prišla do živega, so lahko vzrok za prebavne težave vseh vrst. Prav zato v potovalni lekarni ne smejo manjkati odvajala, sredstva za lajšanje želodčnih težav, zgage in driske pa tudi medicinsko oglje ob zastrupitvi s hrano. Zaradi dehidracije, ki spremlja drisko in bruhanje, je dobro s seboj imeti tudi rehidracijski prašek (rehidracijsko sol). V krajih, v katerih voda ni varna za pitje, si lahko veliko težav prihranite tudi s tabletami za prečiščevanje vode.

Žulji in otiščanci

Novi čevlji ali dolga pohodna tura lahko pustijo posledice na vaših stopalih. S seboj zato vzemite obliže, ki preprečujejo žulje in otiščance, ter obliže, ki pozdravijo obolelo mesto in ga zavarujejo pred nadaljnjimi poškodbami. Pohodnikom bo prišel prav tudi gel za hlajenje utrujenih nog, ne pozabite pa niti na škarjice za striženje nohtov, saj vam predolgi nohti predvsem pri hoji v hribe oziroma sestopanju z njih lahko povzročijo veliko težav.

Ustavite alergije

Lahko odkrijete, da ste alergični na pik kake žuželke, na hrano, travniške rastline in plevele ali na kaj drugega, zato je pomembno, da imate hitro pri roki antihistaminik. Ta je največkrat na voljo v obliki tablet, za blaženje kožnih alergijskih reakcij pa so na voljo tudi mazila.

Prehladna presenečenja

Na poletnih počitnicah najbrž nihče ne pričakuje, da ga bo ujela viroza, a se to lahko zelo hitro zgodi. Prav zato v potovalni lekarni ne smejo manjkati termometer, pripravki za blaženje vnetega grla, kapljice za nos ter sredstva proti bolečinam in vročini. Tudi drugi dejavniki, kot je na primer preveč dejavna klimatska naprava v avtobusu ali na vlaku, lahko sprožijo bolečine v grlu, zato težave pričakajte pripravljeni.

Omilite bolečine

Protibolečinske tablete vam bodo prišle prav tudi pri glavobolih, zobobolih, menstrualnih bolečinah, razbolelih mišicah in pri različnih poškodbah, zato jih ne pozabite vzeti s seboj. Nadgradite jih lahko s protibolečinskim mazilom, ki vam bo priskočilo na pomoč pri zvinih in udarninah ter olajšalo okrevanje.

Ženske zadeve

Ker ni treba, da vam tisti dnevi v mesecu pokvarijo počitnice, naj se v potovalni lekarni nežnejšega spola najde prostor tudi za nekaj vložkov ali tamponov ter za osvežilne čistilne intimne robčke, ki vam lahko priskočijo na pomoč, kadar to potrebujete. Še posebej priročni so pri daljših potovanjih, na katerih nimate vedno možnosti, da se osvežite v kopalnici.

Za varne romance

Če veste, da obstaja možnost, da vam na potovanju srce ukrade neznanec oziroma da se boste podali na področje spolnosti, s seboj nujno vzemite tudi kondome. Z njimi boste poskrbeli, da vam bodo poletne ljubezenske dogodivščine ostale v lepem spominu in da ne bodo pustile neželenih posledic.

Foto: Thinkstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj