Zaradi dodajanja folne kisline manj psihoz pri otrocih?

Avtor: R. M. Z.

Ne le, da s folno kislino obogatena živila na osnovi žit zmanjšajo tveganje za nastanek spine bifide, ampak lahko s folno kislino obogatena dopolnila v žitnih izdelkih okrepijo razvoj možganov ploda in s tem preprečijo dolgoročno tveganje za razvoj psihoz, so v novi študiji ugotovili raziskovalci. Značilnosti psihoze med drugim zajemajo preganjavico, umik iz družabnega življenja in halucinacije. 

nosečnica

“Folat je oblika B vitamina, ki je pomemben za potek številnih biokemičnih procesov v človeškem telesu: od sinteze in popravljanja DNK do nadzora tega, kako in kdaj so geni (ne)aktivni” je dejal dr. Joshua Roffman, ki kot pridruženi profesor raziskuje pod okriljem Harvard Medical School in je tudi eden od direktorjev bostonske Massachusetts General Hospital. “Ker ga telo ne more sintetizirati, ga je treba zaužiti ali iz naravnih virov – kot je zelenolistna zelenjava – ali v sintetični obliki (folna kislina),” je še dodal dr. Roffman. 

V številnih državah po svetu so uvedli dodajanje folne kisline v hrano. Ameriška Food and Drug Administration oziroma Agencija za hrano in zdravila je leta 1996 objavila predpise v zvezi z dodajanjem folne kisline obogatenemu kruhu, kosmičem, moki, koruznemu zdrobu, testeninam, rižu in drugim žitnim izdelkom. V 80-ih letih prejšnjega stoletja je bila namreč nizka raven folatov pri ženskah povezana z vrsto težav pri novorojenčkih, včasih tudi z za novorojenčka usodno okvaro nevralne cevi. V ZDA so tako leta 1996 sprejeli priporočilo, da naj bi ženske v rodni dobi dnevno zaužile vsaj 400 mikrogramov folne kisline. Vključevanje folne kisline v prehrano žensk pa je prineslo pozitivne rezultate v znatnem upadu motenj nevralne cevi.

“Kar smo dokazali pa je, da lahko z dodajanjem folne kisline v prenatalnem obdobju zagotovi zaščito pred hudimi duševnimi boleznimi otrok v obdobju mladostništva, česar nismo pričakovali,” je dejal dr. Roffman in dodal, da za zdaj še ni smernic, ki bi priporočale najmanjši odmerek, ki bi še deloval zaščitno.

V poleti objavljeni študiji pa je dr. Roffman z ekipo pregledal 1400 posnetkov možganov z magnetno resonanco (MRI) otrok, starih od 2 do 18 let, ki so bili rojeni v obdobju pred ali po uvedbi prehrane, ki je obogatena s folno kislino. Vsi so se zdravili v splošni bolnišnici v Massachusettsu ali pa so sodelovali pri eni od dveh glavnih zdravstvenih študij na to temo.

V študiji so pri otrocih, ki so bili rojeni po uvedbi priporočil o dodajanju folne kisline izdelkom iz žit, ugotovili precej debelejšo možgansko tkivo v primerjavi z otroci, ki so bili rojeni pred priporočili o dodajanju folne kisline.

Pri skupini otrok mater, ki so v prenatalnem obdobju uživale folno kislino, so raziskovalci opazili še, da se je možganska skorja v predelih, ki so povezani s tveganjem za pojav shizofrenije, tanjšala z zakasnitvijo. Tanjšanje možganske skorje je sicer običajen proces, povezan z odraščanjem, so ob tem opozorili raziskovalci in dodali, da pa drži, da je zgodnejši pojav tanjšanja povezan s povečanjem tveganja za avtizem in pojav psihoz.  

Izsledki študije so bili objavljeni v julijski spletni izdaji strokovne revije JAMA Psychiatry.

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj