24. slovenski festival znanosti bo potekal pod geslom Narava, človek in eksperimenti

Avtor: R. M. Z.

24. slovenski festival znanosti z mednarodno udeležbo bo od torka, 25. septembra, do vključno četrtka, 27. septembra 2018 osrednja nacionalna arena populariziranja znanosti za vse, ki jih veseli osvajanje znanstvenih spoznanj. Letos bo festival potekal pod geslom Narava, človek in eksperimenti. Vstop na dogodke je prost.

Na festivalu, ki ga soorganizirajo Slovenska znanstvena fundacija, farmacevtska družba Lek in Univerza v Ljubljani, se bo zvrstilo okoli 80 različnih znanstvenih dogodkov, največ dogodkov pa bo udeležence navduševalo s predstavitvami eksperimentov, še zlasti naravoslovnih.

Tokratno osrednje geslo festivala Narava, človek in eksperimenti usmerja pozornost na naravo, ki ji kot živa bitja pripadamo. Ob njenem spoznavanju se nam postavljajo številna vprašanja, še zlasti o našem odnosu do živali in rastlin, o lastni ogroženosti in osebni odgovornosti. In na ta vprašanja bodo s pomočjo izvajalcev programov poskušali poiskati odgovore tudi udeleženci festivala. 

V času festivala se bo na različnih lokacijah zvrstilo okoli 80 dogodkov namenjenih mladim, radovednim in ambicioznim ljudem. Glavni del programa, ki se navezuje na naravoslovje in uporabo eksperimentalne metode raziskovalnega delovanja, sta pripravili članici Univerze v Ljubljani: Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo in Fakulteta za farmacijo. Festivalskemu dogajanju so se letos pridružili tudi izvajalci iz tujine, ki prihajajo iz Avstrije, Nemčije, Belgije, Velike Britanije in Združenih držav Amerike.
Glavna organizatorica festivala je Slovenska znanstvena fundacija, dr. Edvard Kobal, predsednik uprave Slovenske znanstvene fundacije je poudaril: »Naravo bomo predstavili tudi kot predmet družbenih sprememb, procesov in konfliktov. Največ dogodkov pa bo udeležence navduševalo s predstavitvami eksperimentov, še zlasti naravoslovnih, pa tudi umetniških v povezavi z znanostjo in sodobnimi tehnologijami.«
Ob tem je prof. dr. Tanja Dmitrović, prorektorica Univerze v Ljubljani povedala: »Radovednost  kot osnovno človekovo vrlino v zgodnjem otroštvu je potrebno spodbujati in razvijati. To ni le naloga staršev in vzgojiteljev, temveč tudi nas, ki delamo v znanosti. Einstein je nekoč rekel, da je večina ključnih idej v znanosti v bistvu preprosta in če se potrudimo, jih lahko izrazimo v jeziku in na način, ki je razumljiv vsakemu. Festival znanosti to poslanstvo odlično opravlja. Na Univerzi v Ljubljani  smo veseli, da taki dogodki obstajajo, zato nam je v čast in veselje, da lahko pri njih sodelujemo – s profesorji in raziskovalci z različnih fakultet. Univerza že dolgo ni več okostenela institucija, kjer je na eni strani predavatelj, na drugi strani pa vrste študentov, ki poslušajo in si povedano zapomnijo. Želimo si imeti vedoželjne in radovedne študente, ki imajo iskrice v očeh ter vpijajo nova znanja in jih tudi soustvarjajo. To je tudi za nas, učitelje, izziv, saj nam študenti nemalokrat zastavljajo vprašanja, ki v nas sprožijo novo radovednost, ta pa se prelije v nove raziskovalne probleme in ustvarja nova znanja. Zato si želim, da se festivala udeleži čim več mladih, njihovih učiteljev, pa tudi staršev. Gotovo se bomo lahko vsi kaj novega naučili in pogledali na svet z druge plati.«
»Znanstvene inovacije so ključ za doseganje našega poslanstva – iskanje novih poti za izboljšanje življenja ljudi. Soustvarjamo slovenski znanstveni prostor in se ob tem zavedamo, da nam lahko mladi vedoželjni in ambiciozni znanstveniki pomagajo odstreti drugačne poglede na izzive s katerimi se soočamo. Zato je naša podpora Festivalu znanosti prava naložba v zdravo prihodnost,« je povedal izr. prof. dr. Zdenko Časar, član uprave in predsednik sveta Slovenske znanstvene fundacije ter vodja analitike prototipov v Sandozovem razvojnem centru Slovenija.

Svoja vrata bo odprla tudi Lavičkova zbirka, najobsežnejša farmacevtsko-medicinska zbirka v Sloveniji z izjemnim kulturnim, izobraževalnim in znanstvenim pomenom, katere lastnik je Lek.

Foto: Lek

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj