Priprava na pomlad: Zelemenjava in izmenjava semen

Avtor: R. M. Z.

Za vse tiste, ki radi sami ustvarjajo na vrtu in uživajo v pridelkih, ki jih vzgojijo na domačem vrtu, je napočil čas, da si priskrbijo semena. To lahko storijo na dogodku Zelemenjava in Izmenjava semen. Zgodil se bo v soboto, 4. marca, med 14. in 17. uro v trgovina Zale & Pepe v Eda Centru v Novi Gorici. 

Zelemenjava vabi vse brez izjeme: vrtnarske guruje in popolne začetnike, mlade in stare, take z enim samim lončkom na balkonu in tiste s kilometrsko njivo. 

Organizatorji ob tem navajajo nekaj napotkov za izmenjavo semen. Cilj Zelemenjave je izmenjava vrtnih presežkov, spodbujanje solidarnosti med sokrajani in zmanjševanje količine pridelkov z vrta, ki končajo na kompostniku. Na Zelemenjavi je mogoče izmenjati odvečna semena, sadike, plodove, domače marmelade, vloženo zelenjavo, domače čaje, zelišča, vrtnarske knjige, recepte, gobe, orehe, kostanj ipd.

Na dogodek vabijo ljudi s polnimi žepi dobre volje, veseli pa bodo tudi vsake slaščice iz domače pečice. 

Kako menjamo? Več na http://www.zelemenjava.si/pogoji-uporabe 

Napotki za izmenjavo semen:

Menjava temelji na medsebojnem zaupanju in spoštovanju. Za menjalna razmerja se dogovorimo med seboj.
Na izmenjavi semen verjamejo, da so semena dragocena valuta, zato obiskovaalce prosijo, da s semeni ravnajo spoštljivo in so pošteni do drugih izmenjevalcev semen.

▸Kakšna naj bodo semena in kako naj bodo označena?
Semena naj bodo starih domačih, avtohtonih ali tradicionalnih sort zelenjadnic, poljščin, zelišč, medovitih rastlin, starih okrasnih rož …Semena, ki jih nameravate izmenjati, doma skrbno preglejte in preverite kaljivost, ki jo izrazite v procentih (več o življenjski dobi semen in kaljivosti na http://www.vrtnarava.si/nasveti/zivljenjska-doba-semen). Vsaka vrečka s semeni za izmenjavo naj bo označena s podatki: vrsta (domače ali botanično ime), sorta, ime in priimek pridelovalca, kraj nabiranja, sezona (mesec in leto vzorčenja), čas kalitve (vznika) semena, število semen v vrečki. 

Organizatorji priporočajo, da si natisnejo etikete (na povezavi: http://www86.zippyshare.com/v/kQ4gawKd/file.html ) in z njimi enostavno označijo vrečke. Semenom naj bo dodana tudi razširjena informacijo, ki jo bodo shranili v evidenci organizatorja. Prosimo, da natisnejo in izpolnijo spodnji list (lahko tudi enostavno prepišejo vse): http://www86.zippyshare.com/v/WaPGBbt2/file.html .

Organizatorji bodo tudi hranili tudi evidenco izmenjevalcev semen, ki bodo semena prinesli na izmenjavo. Za kakršne koli nevšečnosti glede semen in kaljivosti, nam prosim posredujte povratne informacije.

Novost! V kolikor bi si semena želel kdo izposoditi oz. bo med izmenjevalci tudi kdo, ki bo želel semena posodil, naj organizatorju prinesejo list, ki ga dobijo na naslovu http://www86.zippyshare.com/v/YSCO6THs/file.html, s katerim se bodo zavezali k temu, da naslednjo sezono vrnete seme oz. ga dobite nazaj.

Semena bodo pomagali izmenjevati članice sekcije Dobra Misel, društva Ajda Goriška. 

Še nekaj koristnih informacij: 

▼ 15:00 – Predstavitev digitalnega žepnega asistenta Posadi.si[http://posadi.si/], predstavila nam ga bosta Bojan in Tilen.

Vse potrebno znanje za pridelovanje okusne in zdrave zelenjave je lahko dostopno na enem mestu? Digitalni žepni asistent za vrtnarjenje Posadi.si, ki ga sestavljata mobilna aplikacija in spletni portal, prav to ponuja, saj na zgoščen in enostaven način uporabnika popelje čez vrtnarsko sezono. Zasnovala ga je ekipa mladih slovenskih strokovnjakov iz različnih področij. 

▼ Povezava na tabelo: https://goo.gl/jxgw1G .V google tabelo lahko obiskovalci zapišejo, katera semena bodoprinesli na izmenjavo in si ogledajo, kaj bodo prinesli ostali.

▼ In kam po sadike in semena, če svojih nimamo? Organizator dogodka priporoča:
● Kot vedno, tudi to pomlad na www.trajnice.com ali v vrtnariji Trajnice Golob-Klančič v Vitovljah najdete veliko sadik trpežnih okrasnih trajnic za šopke, vrtove, zelene strehe, vodne motive in rastlinske čistilne naprave. Velika je tudi izbira divjih trajnic, zdravilnih rastlin in zelišč. Vse so vzgojene v lončkih,  v navadni zemlji, asketsko in naravi prijazno.
● Vrtnarija Majdin gaj – Vrtnarija s sadikami eko zelišč in zelenjave
www.majdingaj.si . V vrtnariji Majdin gaj se ukvarjajo z vzgojo ekoloških sadik zelenjave, dišavnic in zelišč. Imajo približno 80 vrst dišavnic in zelišč. Od tega tudi travniške in eksotične. Najdete jih ob hitri cesti Ajdovščina – Vrtojba, izvoz Vogrsko.
● Semenarna Ljubljana – Svet, ki raste z vami. – Vrtni centri Kalia www.semenarna.si.

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj