Podeljena Minařikova odličja

Slovensko farmacevtsko društvo (SFD) je včeraj podelilo Minařikova odličja za izjemne zasluge pri razvoju farmacevtske stroke v slovenskem in mednarodnem prostoru.

Minařikovo odličje predstavlja najvišje priznanje Slovenskega farmacevtskega društva, ki ga društvo podeljuje za izjemne dosežke na področju farmacije. Foto: SFD

Minařikovo odličje sta prejela Tone Strnad, ustanovitelj podjetja Medis, za leto 2020, in Monika Sonc, vodja bolnišnične lekarne Onkološkega inštituta UKC Ljubljana, za leto 2021.

Minařikovo odličje podeljuje SFD od leta 1975, in sicer kot najvišjo strokovno potrditev za izstopajoče, dolgoletne zasluge pri razvoju farmacije na pedagoškem, znanstveno-raziskovalnem ali strokovno organizacijskem področju. Od leta 1990 podeljuje tudi Minařikova priznanja. SFD vsako leto podeli eno Minařikovo odličje in največ pet Minařikovih priznanj.

Prejemniki Minařikovih priznanj za leto 2020 so prof. dr. Marko Anderluh, Irena Debeljak roj. Dermelj, Andreja Hohler, dr. Marjetka Korpar in Tanja Tomšič.

Prejemniki Minařikovih priznanj za letošnje leto pa so Vesna Bizjak, Karmen Grom, dr. Miha Homar, dr. Martina Perharič in Tanja Zorin.

O nagradah Minařikovo odličje in Minařikovo priznanje

Minařikovo odličje predstavlja najvišje priznanje Slovenskega farmacevtskega društva, ki ga društvo podeljuje za izjemne dosežke na področju farmacije. Nagradi nosita ime Franca Minařika, zelo spoštovanega mariborskega farmacevta, raziskovalca in zgodovinarja farmacije. Minařik je avtor knjige o zgodovini lekarništva, predaval je na domačih in mednarodnih farmacevtskih kongresih, od leta 1955 je bil tudi predavatelj zgodovine farmacije na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani. Bil je med ustanovitelji Mednarodnega društva za zgodovino farmacije in član Mednarodne akademije za zgodovino farmacije. Zaradi Minařikove neprecenljive zbirateljske žilice ima danes Pokrajinski muzej Maribor zelo bogato lekarniško zbirko.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj