S toploto aktivirana bakterija B. bifidum zdravi razdražljivo črevo

Za sindrom razdražljivega črevesa je značilna trajna ali ponavljajoča se bolečina v trebuhu, ki se pojavlja vsaj en dan tedensko. Nova študija potrjuje, da stanje zelo olajša jemanje probiotikov.

Sindrom razdražljivega črevesa zelo zahteven za zdravljenje, še posebej, če imajo bolniki tudi druge pridružene bolezni. Foto: Bigstock

Sindrom razdražljivega črevesa je ena od najpogostejših funkcionalnih bolezni prebavil. V nekaterih okoljih jo ima več kot 15 odstotkov odraslih. Večina bolnikov je mlajših od 40 let, ženske zbolevajo dvakrat pogosteje. Raziskava Univerze Hamburg kaže, da s toploto aktiviran probitok (B. bifidum MIMBb75), uspešno blaži simptome razdražljivega črevesa.

Uporabili bakterije v speči obliki

Probiotiki so mikroorganizmi, ki poselijo črevo in v njem preprečujejo razrast škodljivih bakterij. Sodelujejo tudi pri presnovnih procesih, njihovo korist za zdravje pa dokazuje vse več znanstvenih študij. Nova prihaja iz Nemčije, v njej pa so preučevali vpliv s toploto aktiviranega probiotika (vsebuje bifidobakterijo bifidum) pri bolnikih z razdražljivim črevesom. Gre za probiotik, ki je za uživanje pripravljen v tako imenovani speči (neaktivni) obliki, aktivira pa se s toploto – na primer z jemanjem s toplo vodo.

Neživi sevi: večja stabilnost in obstojnost

“Neživi sevi probiotikov imajo prednost, saj so tako pripravljena prehranska dopolnila bolj stabilna in obstojna ter omogočajo lažjo standardizacijo izdelka,” pravi dr. Peter Layer iz Univerze Hamburg. V preteklosti so se namreč pri preparatih, ki so vsebovali žive seve bakterij, pojavili pomisleki glede varnosti pri bolnikih, dovzetnih za okužbe.

Med testnimi osebami prevladovale ženske

Cilj dvojno slepe randomizirane študije je bil raziskati, ali jemanje probiotika B. bifidum olajša bolečine bolnikov z razdražljivim črevesom za najmanj 30 odstotkov. V raziskavo so zajeli 443 bolnikov s povprečno starostjo 42 let. 70 odstotkov je bilo žensk. Razdelili so jih v dve skupini. Ena je osem tednov jemala pa eno kapsulo B. bifidum MIMBb75 na dan, druga pa placebo. Vsaka kapsula je vsebovala 1 milijardo bakterijskih celic.

Zmanjšanje bolečin v trebuhu za tretjino

Po štirih tednih je prvi cilj – torej vsaj za tretjino manjše bolečine, doseglo 34 odstotkov bolnikov, ki so jemali pravi probiotik, in 19 odstotkov bolnikov, ki so jemali placebo. Likertovo oceno 3 ali manj je v skupini s probiotikom doseglo 60 odstotkov bolnikov. Po osmih tednih so se izboljšali tudi ostali simptomi: napihnjenost, driska in/ali zaprtje, slabo počutje, utrujenost.

Malo neželenih učinkov in dobra globalna toleranca

V skupini, ki je jemala probiotik B. bifidum MIMBb75, so poročali o sedmih neželenih dogodkih (med katerimi ni bilo nobenega resnega), v skupini s placebom pa o osmih. Najpogostejši neželeni učinek je bila bolečina v trebuhu: pri dveh (<1%) bolnikih v skupini s probiotikom in pri enem (<1%) v skupini s placebom. 91 odstotkov bolnikov, ki so jemali probiotik, je globalno toleranco na koncu ocenilo kot dobro.

Mnogi bolniki s pridruženimi boleznimi

Dr. Bryan Curtin, direktor nevrogastroenterologije v Mercyjevem medicinskem centru Baltimore izpostavlja, da je sindrom razdražljivega črevesa zelo zahteven za zdravljenje. Še posebej, če imajo bolniki tudi druge pridružene bolezni. “Merila za vključitev v omenjeno raziskavo so bila zelo stroga: bolniki niso smeli imeti nobenih pridruženih bolezni in tudi ne zgodovine jemanja psihiatričnih zdravil. Rezultati študije so obetavni, je pa terapija omejeno uporabna prav v skupini, ki jo je najtežje zdraviti.”

Izvirno znanstveno objavo v celoti najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj