Izmenjava semen: v novem letu nov vrt

Avtor: R. M. Z.

Sedaj je pravi čas za načrtovanje letošnjega vrta. V februarju bo potekala v Novi Gorici izmenjava semen, kjer bo na voljo veliko različnih zanimiv semena za prihajajočo vrtnarsko sezono. Tradicionalna Izmenjava semen je dogodek v sklopu Seed Freedom akcij, Podružnica je kot edina slovenska organizacija podpisnik deklaracije o svobodi semen in del gibanja za svobodo semen.

Izmenjava semen se bo odvijala v soboto, 10. februarja 2018 od 14. do 17. ure v Trgovina Zale & Pepe v Eda Centru v Novi Gorici.

Pred dogodkom so organizatorji posredovali nekaj napotkov.

Napotki za izmenjavo semen:
Menjava temelji na medsebojnem zaupanju in spoštovanju. Za menjalna razmerja se dogovorimo med seboj.
Verjamemo, da so semena dragocena valuta in vas vljudno prosimo, da s semeni ravnate spoštljivo in ste pošteni do drugih izmenjevalcev semen.

▼▸▽ Kakšna naj bodo semena in kako naj bodo označena?
Semena naj bodo starih domačih, avtohtonih ali tradicionalnih sort zelenjadnic, poljščin, zelišč, medovitih rastlin, starih okrasnih rož… 

Semena, ki jih nameravate izmenjati, doma skrbno preglejte in preverite kaljivost, ki jo izrazite v procentih (več o življenjski dobi semen in kaljivosti nahttp://www.vrtnarava.si/nasveti/zivljenjska-doba-semen). Vsaka vrečka s semeni za izmenjavo naj bo označena s podatki: vrsta (domače ali botanično ime), sorta, ime in priimek pridelovalca, kraj nabiranja, sezona (mesec in leto vzorčenja), čas kalitve (vznika) semena, število semen v vrečki. Priporočamo, da si natisnete naše etikete (na povezavi: http://www108.zippyshare.com/v/CdILsB3D/file.html ) in z njimi enostavno označite vrečke. Semenom dodajte tudi razširjeno informacijo, ki jo bomo shranili v naši evidenci. Prosimo, da natisnete in izpolnite tale list (lahko tudi enostavno prepišete vse): http://www108.zippyshare.com/v/ZwYEqxX7/file.html.

Hranili bomo tudi evidenco izmenjevalcev semen, ki bodo semena prinesli na izmenjavo. Za kakršne koli nevšečnosti glede semen in kaljivosti, nam prosim posredujte povratne informacije.

▼▸▽ Novost: v kolikor bi si semena želel kdo izposoditi oz. bo med izmenjevalci tudi kdo, ki bo želel semena posodil, vas naprošamo, da s seboj prinesete tale list (http://www108.zippyshare.com/v/ncSMqXcT/file.html) s katerim se boste zavezali k temu, da naslednjo sezono vrnete seme oz. ga dobite nazaj. ​

Povezava na tabelo: https://goo.gl/jxgw1G .V google tabelo lahko zapišete katera semena boste prinesli na izmenjavo in ogledate kaj bodo prinesli ostali. 

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj