Krvni test med nosečnostjo napove prezgodnji porod in tveganje za splav?

Avtor: R. M. Z.

Krvni test v prvih 12 tednih nosečnosti bi lahko pokazal na tveganje za splav ali prezgodnji porod, kažejo ameriške raziskave, ki pa so še v zgodnji fazi. Ameriški zdravniki namreč verjamejo, da so v krvi odkrili molekule, ki jih je mogoče povezati z resnimi porodnimi zapleti, in jih je mogoče v krvi odkriti več mesecev pred pojavom simptomov. 

Če bodo dodatne raziskave lahko potrdile, da so rezultati krvne preiskave točni, bi bilo to v veliko pomoč zdravnikom, ki bi se lahko s pomočjo testa izognili prezgodnjemu porodu. Kljub optimistični napovedi pa strokovnjaki mirijo vznemirjenje, češ, da ugotovitev ne gre precenjevati, saj gre za majhno in še preliminarno raziskavo, poroča BBC. 

Se pa strokovnjaki strinjajo, da gre ta pomembne raziskave, hkrati pa opozarjajo, da je študija zajela zelo omejeno število primerov in je zato verjetnost, da rezultati niso točni, velika, zato so potrebne obsežnejše študije. V Veliki Britaniji se ena od petih nosečnosti konča s splavom, imajo pa eno najvišjih stopenj prezgodnjega rojstva v Evropi.

O krvnem testu so raziskovalci povedali, da deluje tako, da v krvi zaznava molekule, imenovane mikroRNA, ki so v krvnih celicah v posteljici, ki je ključna za preživetje, rast in razvoj plodu med nosečnostjo.

Napovedovanje težav

Ekipa Laboratory for Reproductive Medicine and Immunology s sedežem v San Francisco je ocenila natančnost celic microRNA, da napovedo prezgodnji porod, preeklampsijo in spontani splav v prvih 12 tednih nosečnosti. Spremljali so 160 porodov in objavili štiri študije. Rezultati so napovedali splav in preeklampsijo, značilno za kasnejše obdobje nosečnosti, z 90-odstotno natančnostjo in z 89-odstotno natančnostjo prezgodnji porod. 

Preeklampsija je resno bolezensko stanje, ki ga povzroča nosečnost, se praviloma pojavlja v drugi polovici nosečnosti in se kaže s povišanim krvnim tlakom (hipertenzijo) ter drugimi zdravstvenimi težavami v času nosečnosti.  Pojavlja se v do 10 odstotkih prvih nosečnosti in pogosto vodi v prezgodnji porod.

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj