S presejalnimi pregledi kar do 80 % manjša verjetnost za raka

Avtor: R. M. Z.

Rak materničnega vratu je med raki izjema, saj o njem vemo dovolj, da lahko preprečimo skoraj vsak nov primer tega raka, ob 12. Evropskem tednu preprečevanja raka materničnega vratu, ki poteka med 22. do 28. januarjem pod okriljem Evropske zveze proti raku materničnega vratu (European Cervical Cancer Association, ECCA), sporočajo iz državnega programa Zora. 

Ženske, ki redno hodijo na presejalne preglede, imajo kar 70–80 % manjšo verjetnost, da bodo kadarkoli zbolele za rakom materničnega vratu, prav tako pa tudi ženske, ki so bile cepljene proti HPV (humanim papilomavirusom) še pred prvo okužbo. Če je ženska cepljena proti HPV in se redno udeležuje presejalnih pregledov, je verjetnost, da bo zbolela za rakom materničnega vratu, izjemno majhna, sporočajo iz programa Zora.

V Sloveniji imamo organizirani populacijski presejalni program za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu (DP ZORA) že od leta 2003. Slovenske ženske so program ZORA dobro sprejele in več kot 70 % se jih redno udeležuje presejalnih pregledov.
Po uvedbi DP ZORA leta 2003 se je incidenca raka materničnega vratu v Sloveniji skoraj prepolovila. V letu 2014 je bila zabeležena najmanjša incidenca raka materničnega vratu v zadnjih 60 letih, to je v obdobju odkar deluje Register raka RS. V tem letu je zbolelo 114 žensk, skoraj polovico žensk manj kot leta 2003 in okoli 60 % žensk manj kot v začetku 60. let, ko je bila incidenca raka materničnega vratu v Sloveniji največja – to pa je, kot sporoajo iz DP Zora tudi v evropskem merilu odličen uspeh. 
V zadnjih letih v Sloveniji za tem rakom zboli okoli 120 žensk. V zadnjih letih zbolevajo najpogosteje starejše ženske po 50. letu starosti, ki se niso redno udeleževale programa ZORA. Neodzivnice praviloma zbolijo za razširjeno ali razsejano obliko raka, pri katerem je napoved izida bolezni slabša. Pri ženskah, ki se redno udeležujejo presejalnih pregledov, praviloma odkrijejo že predrakave spremembe (in jih zdravijo, preden se rak sploh razvije) ali pa odkrijejo raka v začetnem stadiju, ko je z enostavnim operativnim posegom dobro ozdravljiv. V Sloveniji se presejalnih pregledov v okviru programa ZORA premalo udeležujejo predvsem starejše ženske, med 50. in 64. letom starosti. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji premajhna tudi precepljenost proti HPV.
Ob 12. Evropskem tednu preprečevanja raka materničnega vratu zato v DP Zora pozivajo: 
– ženske, še posebej v starosti 50−64 let, da se redno udeležujejo presejalnih pregledov tudi po koncu rodne dobe, saj jih še vedno ogroža rak materničnega vratu. 
– starše, da dovolijo svojim otrokom, da se cepijo proti HPV in s tem zmanjšajo tveganje, da bodo njihovi otroci zboleli za predrakavimi spremembami in za raki, povezani z okužbami s HPV.
Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj