Koencim Q10: za odpravo s statini povezanimi bolečinami v mišicah

Avtor: S. S.

O pomembnosti uživanja statinov in njihovem koristnem vplivu na srčno-žilna obolenja je bilo prelitega veliko črnila, vse pogosteje pa se stroka ukvarja tudi z njihovimi stranskimi učinki (Redberg, F. Rita v Jama o smiselnosti statinov v primarni prevenciji pred SŽO). Ob jemanju statinov namreč bolniki pogosto čutijo bolečine v mišicah, so utrujeni in tožijo o mišični šibkosti. 

Od lečečega zdravnika je odvisno, ali mu bo prisluhnil in poskusil zamenjavo zdravila ali še kako drugače svetoval. Zbrali smo raziskave, ki dokazujejo, da uživanje dodatnih količin koencima Q10 pripomore k boljšemu delovanju srčne mišice in vseh drugih mišic v telesu ter odpravi bolečine v mišicah ob jemanju statinov.

Novejši izsledki znanstvenih raziskav potrjujejo dobrobit koencima Q10

S statini se pretrga naravna pot nastajanja koencima Q10 v mitohondrijih, saj blokirajo isti encim, ki je potreben za naravno sintezo koencima Q10, kar povzroči njegovo pomanjkanje v tkivih. Z nadomeščanjem tega pomembnega elementa pride do zmanjšanja bolečin v mišicah, kar je potrdilo veliko študij, v katerih so bolniki prejemali različno visoke odmerke koencima Q10 (ubikinola). V raziskavi, ki je bila lani objavljena v uglednem strokovnem časopisu World Heart Journal A. Gvozdjakova s sodelavci pokaže na povezanost med uživanjem statinov in nižjo ravnjo koencima Q10 ter posledično na bolečine in šibkost v mišicah. Pri večini (75 %) sodelujočih v raziskavi se je pokazalo, da so bolečine prenehale že po enem mesecu.

V drugi raziskavi, objavljeni v Medical Science Monitorju, v kateri je sodeloval tudi prof. Šabovič, so ugotovili, da z dodajanjem koencima Q10 prehrani močno omilijo blage in srednje močne bolečine v mišicah, ki so povezane z uživanjem statinov. Dobrodejen učinek koencima Q10 na miopatijo so preučevali tudi Zlatohlavek in sodelavci, izsledke pa so objavili v izbranem strokovnem glasilu Neuroendrocrinology


Objavljamo 1. del od 4, v katerih bomo orisali vlogo koencima Q10 v našem telesu, naslonili pa se bomo na novejše znanstvene izsledke z obravnavanega področja.


Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj